Vajcia, kečup a Surrender

Vajcia, kečup a Surrender

S Martinom Gorem, pre britský The Guardian, o novom albume, krajnej pravici, kečupe a vajciach, v rubrike "30 minút s ..." Reportér Peter Robinson sa s otázkami veľmi nenatrápil.

Zdravím, Martin! Pred pár rokmi som sa Davida spýtal na to, ako by asi mohol znieť ďalší album Depeche Mode. Vtedy povedal, že je to otázka za milión dolárov. Tak sa teda pozrime, či nový album znie ako album Depeche Mode.
Áno! Sú určité veci, ktoré jednoducho z kapely neodstránime a hlavne máme vlastný, jedinečný zvuk. K tomu speváka s charakteristickým hlasom, vďaka ktorému sú naše skladby okamžite rozpoznateľné - je toľko kapiel so "zameniteľnými" spevákmi a ja vlastne ani neviem, čo sú to za kapely.

Bolo niekedy obdobie, kedy si sa pohrával s myšlienkou, "nahrajme akustický alebo "tropický" house album"? Alebo je to vždy o tom, "urobme to, čo nám jednoducho ide"?
Pri tomto albume sme sa pridŕžali demo snímkov. Pracovali sme na nich s Jamesom Fordom a on nám ich pomohol prepracovať do niečoho väčšieho a lepšieho. Keď sme sa stretli s Jamesom, prvé, čo nám povedal bolo, že rád pracuje rýchlo. Ale, také niečo sme už v minulosti počuli neraz. Faktom ale je, že album bol kompletne dokončený za tri mesiace - dokonca sme zrušili rezerváciu newyorkského štúdia na šesť týždňov, pretože to už nebolo potrebné.

Aj vám vrátili peniaze?
Nemali s tým vôbec žiaden problém a naozaj nám peniaze vrátili.

Myslíš, že je tu dostatok umelcov, ktorí sa otvorene vyjadrujú o politike?
Myslím, že sa to zlepšuje; nasledujúcich šesť až dvanásť mesiacov sa na trhu objavia albumy, ktoré budú viac svetské, reálnejšie. Ja som sa k tomuto priklonil len pred dvoma rokmi, kedy bol svet skutočne príšerným miestom.

Budem úprimný, ani neviem, čo bolo pred dvoma rokmi.
No áno, pred dvoma rokmi ma ani len nenapadlo, že dnes to bude ešte horšie. Keď som začal s písaním skladieb pre tento album, tak som si myslel, že sme sa vydali na nebezpečnú cestu, ale že to ešte uhráme. Vôbec som si nebol istý, či album bude dobre prijatý, hlavne ak Trump nebude nakoniec zvolený a Brexit sa neuskutoční. Dnes ale pôsobíme ako kazateľské popové hviezdy.

Ale týmto riskom sa vlastne ukázalo, že prívrženci "krajnej pravice" sú veľkými fanúšikmi Depeche Mode. A teraz si predstav výraz ich tvárí, keď si pustia nový album ich obľúbenej kapely a tá im povie, že sú idioti.
Veď toto! To vyhlásenie Richarda Spencera na našu adresu prišlo práve v čase, kedy všetko na svete pôsobilo úplne šialene a mali sme pocit, že z ľavej strany nám nič nehrozí. A zrazu toto! Kde sa to vlastne vzalo? My predsa nesúhlasíme s ničím, za čo "bojujú". Nech si vyberiete ktorýkoľvej z našich albumov, na každom nájdete skladbu, ktorej text je v úplnom protiklade tomu, v čo veria. Je to skutočne záhada.

Ako sa pripravujete na nadchádzajúce vystúpenie v UK?
Bude to po dlhých rokoch opäť štadiónové vystúpenie. V Európe také robíme bežne. Verte mi alebo nie, keď sme sa do toho pustili, prišlo nám to trochu riskantné, ale vstupenky sa vypredali veľmi rýchlo, dokonca sme museli navýšiť kapacitu hľadiska.

Niektoré z najdrahších vstupeniek obsahujú "VIP párty balík", vrátane indického bufetu pred koncertom. Pôjde o skutočne luxusný indický bufet? Nuž, pappadom je pappadom.
O tomto som vôbec nič nepočul, takže o tom ani nič neviem. Ale balíčky ako tento sú celkom dobrý spôsob, ako odlákať priekupníkov.

Kečup skladuješ v chladničke, či v komore?
No, ja kečup veľmi nemusím. Ale moja rodina ho skladuje v chladničke.

A čo vajcia?
Ani tie nekonzumujem. Ale aj tie moja rodina skladuje v chladničke. Počas školy som brigádoval V Tescu, staral som sa o oddelenie s vajíčkami. Moja práca spočívala v tom, že som každých 20 min skontroloval všetky balenia, či tam nie je nejaké rozbité vajce. V podstate každé vrchné balenie nejaké rozbité obsahovalo. Takže som ho musel odstrániť, balenie vyčistiť, doplniť a uložiť ho na miesto. Keď som sa tam o 20 minút vrátil, opäť bolo v každom vrchnom balení nejaké rozbité.

A nespievali vtedy ľudia na teba kúsok z piesne "I Am The Walrus"?
Nie, ale mne sa tá pozícia "vajčiara" celkom páčila.

Najlepšia skladba Depeche Mode?
Neviem, či mám aktuálne nejakú skutočne obľúbenú. Tých skladieb je už príliš veľa.

Tak si trochu rypnem. Dave mi na túto otazku dokázal odpovedať. Síce to bola nesprávna odpoveď, ale bola to odpoveď.
Nesprávna odpoveď v tomto prípade? Viete, mne sa veľmi páči skladba, ktorú sme vydali pod názvom "Surrender", bola to bonusová skladba k singlu "Only When I Lose Myself". Veľa pozornosti sa jej nedostalo, ale myslím, že melódia a akory sa v tomto prípade skutočne vydarili.

Už si niekedy vpálil do izby a zakričal, "Gore! No páni!"
Či som čo? Mm... Nie. Myslím, že nie.

Nemyslíš si, že by to bolo celkom fájn?
Ani nie. Ľudia by si asi mysleli, že som prišiel o rozum. Za tie roky som porobil kopec podivností, aby som bol úprimný, ľudia by v tomto prípade asi nadobudli pocit, že som opäť začal s pitím.

Názory Devotees (10)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa