V prvom rade popová kapela (1986)

V prvom rade popová kapela (1986)

S Martinom a Andy pre francúzsky hudobný magazín Rock'n'Folk nielen o hudbe, ale aj o futbale, televízii a ženskej bielizni.

Ako si spomínate na Váš posledný parížsky koncert?
MG: Nezabudnuteľný večer! Zvukovka nám síce veľmi nešla a začali tam obavy z toho obrovského priestoru v Bercy. Keď nám povedali, že je vypredané a že tam príde 16 000 ľudí, to už sme sa skutočne obávali, či ľudia nebudú z koncertu sklamaní.

V tomto roku ste pre Paríž ponúkli hneď dva termíny. To už je niečo!
MG: Áno. Chceme publikum prekvapiť. Niekoľko mesiacov sme pracovali na hutnom setliste a samotnú hudbu bude sprevádzať množstvo vizuálnych efektov.

Čo vlastne znamená názov Vášho nového albumu, "Black Celebration"?
MG: Ako album, tak aj pieseň, sa vzťahuje na ľudí, ktorí sa utešujú tým, že na konci nudného dňa príde noc, kedy sú konečne spokojní, hoci vedia, že na druhý deň to bude presne o tom istom.

To neznie veľmi nadšene.
MG: Ale ani nie úplne pesimisticky. Obyčajne hlavný prúd prezentuje pozitívne a bezstarostné veci, ktoré však so skutočným životom vôbec nesúvisia. My jednoducho spievame o živote, a to je tak všetko.

Takže ste vlastne taká sociálna kapela?
AF: Nie, takýto smer v Depeche Mode nie je. Na veci má každý z nás úplne iný pohľad. Ak by sme mali v kapele nejakú vedúcu silu, boli by sme skôr socialistická skupina!
MG: Ale aké protirečivé vyjadrovanie! Nie! Povedzme to tak, že sme v prvom rade popová kapela.

Vo vašich skladbách sa vždy nachádza kopec podivných, nezvyčajných, často až rušivých zvukov. Kam na ne chodíte?
MG: Vyberáme jednotlivé zvuky a tie všetky naprogramujeme do syntezátorov. Napr. na nahrávanie skladby "I Don´t Care What You Feel" (pozn. ???) sme použili zvuk z dokumentu o Hirošime. Ale len skutočný úryvok, pretože nebol čas získavať práva od kapely, ktorá to pôvodne nahrala.

Počúvali ste v mladosti Kraftwerk veľmi často?
MG: To sú už dedkovia. Ďalšiu generáciu už tvorili Human League a OMD. Keď sme nahrali album "Construction Time Again", tak nám vraveli, že sa práve zrodil ďalší album Kraftwerku. Pátrali sme po ňom všade! J No ani po trochu rokoch sa nezdá, že by bol vydaný. Nuž, "veľkí otcovia" pracujú pomaly! :)

Niekoľko posledných rokov nahrávate a mixujete v Berlíne, prečo?
AF: Pretože Hansa štúdiá patria k tým najlepším na svete a z Berlína sa stalo naše najobľúbenejšie mesto.
MG: Ja sám tam žijem už vyše roka. Je to skutočne skvelé mesto. Každý večer sa môžete ísť niekam zabaviť. Kluby sú tam otvorené zvyčajne až do skorého rána!

Už sú to štyri roky, čo od Vás odišiel Vince Clarke. Vídate sa s ním?
AF: Síce sledujeme jeho kariéru s Yazoo, The Assembly a teraz s Erasure, ale čo od nás odišiel, tak sme sa s ním nebavili. Či už sme s ním zadobre alebo nie, naše životy sú plne vyťažé s Depeche Mode. Vedel by som sa s ním baviť teraz len o našej kapele, nemyslím si však, že by ho to zaujímalo. Asi by sa nevyhnutne objavili spomienky na spoločnú minulosť, viete, čo mám na mysli!

Tak zmeňme tému! Obyčajne máte prekrásne videoklipy. Dozeráte na ich tvorbu?
AF: Nie úplne. Iba v prípade, keď máme z niečoho už úplne zlý pocit. Sme v prvom rade účinkujúci, nie režiséri. Na druhej strane nemáme záujem do toho investovať príliš veľa peňazí. To nemá zmysel. Obyčajne sú najefektívnejšie tie najjednoduchšie veci. Nedávno som videl posledné video Eltona Johna, od režiséra Kena Russella. Úplne sa minulo účinkom! Takmer každý záber rozpracováva inú myšlienku. Doslova bordel! Úplne vyhodené peniaze! Mám rád odhalené veci. Ale, nakoniec telku pozerám len veľmi zriedka. To moja priateľka doslova hltá seriály ako "Dallas", či "Dynastia". Ja osobne mám radšej reklamy alebo futbalové zápasy, samozrejme!

Fíha, že by ste mali v Depeche Mode chuligána?
AF: Som veľký fanúšik londýnskej Chelsea. Ak sa dostanú do finále, Martin pre nich zloží skladbu!

A vaše tipy na Majstrovstvá sveta?
AF: Anglicko vo finále s Brazíliou, teda ak to Francúzi nebudú príliš valcovať. Z Platiniho som trochu nervózny. Je vážne skvelý. V západe Juventusu proti Barcelóne bol fenomenálny!

Na záver len taká vec ... Martin, povráva sa, že v meste, kde funguje konkrétna komunita, si vždy oblečieš niečo ženské, zvodné, mám na mysli bielizeň, či čipku. Je to vážne pravda?
MG: Presne tak! Je to príjemné a mám z toho radosť! Sám seba tým vždy rozosmejem a mojej priateľke to robí ohromnú radosť!

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (40)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa