Television Set (1980 - 1982)

Television Set (1980 - 1982)

Jedna z najznámejších, nikdy nevydaných, ranných skladieb Depeche Mode, ktorá bola súčasťou ich prvých koncertných setov. Kapela ju mala v ponuke ešte aj v období "See You" turné, kedy už technologické tempo začínal podprahovo určovať Alan Wilder.

"Television Set" odznela prakticky na každom vystúpení kapely v roku 1981, počas prvých šiestich mesiacov dokonca koncerty otvárala. Nepochybne sa v tom období tešila aj veľkej obľube medzi fanúšikmi. Dokonca ju mnohí považovali za vôbec najlepšiu pieseň Depeche Mode. Keď však prišlo na otázku, prečo nebola nikdy vydaná, keďže mala silný singlový potenciál, obyčajne zaznela tichá odpoveď, "Vince nie je jej autorom". Jej pôvod bol dlhé roky zahalený rúškom tajomstva, ale jej existenciu si fanúšikovia stále uvedomovali, najmä vďaka live bootlegom z ranných období.

Pôvodným autorom tejto skladby je basildonský hudobník Jason Knott. Jason pôsobil v miestnej kapele s názvom "The Neatelllls", v ktorej pôsobil aj, v Basilsone veľmi známy, bubeník Peter Hobbs. A hoci Jason, Peter a Vince spolu kapelu nikdy nezaložili, niekoľkokrát spoločne hrať skúšali a práve cez tieto skúšky sa Vince k spomenutej skladbe dostal.

Vince sa postaral o jej niekoľko inkarnácii. Najskôr ju nahral s kamarátkou Sue Paget (spolu hrali v kapele No Romance In China). Vince hral na gitare, spieval a Sue hrala na bassgitare. Z koncertného pódia skladba po úplne prvýkrát zaznela v basildonskom pube The Double Six, samozrejme počas vystúpenia No Romance In China, kedy sa k Vincemu a Sue pripojil aj Peter Hobbs. Po druhýkrát nahral Vince skladbu "Television Set" ako vlastné demo a znela už úplne inak. Vince už totiž pri nahrávaní použil syntetizátor a bicí automat. A práve v tejto podobe ju predstavil členom jeho novej kapely - Depeche Mode (vtedy ešte pravdepodobne Composition Of Sound).

Po kapele No Romance In China zostala stará kazeta, ktorá obsahuje aj nahrávku skladby "T.V. Set". Vlastní ju Sue Paget a okrem iného obsahuje aj cover verziu skladby "Three Imaginary Boys" od The Cure. Ako je známe, v tých časoch sa The Cure Vincemu veľmi páčili. Samotná Sue ku kazete uviedla: "nahrali sme to s Vincem v jeho izbe, v roku 1979. Je na nej dokonca niekoľko neskorších skladieb Yazoo! Ako aj niekoľko ďalších, ktoré nikdy neuzreli svetlo sveta. Dodnes ju počulo iba zopár ľudí, aj to iba cez walkman, takže jej obsah nebol nikdy verejne prezentovaný!"

Takisto je však možné, že sa s Jasonom Knottom najskôr skamarátil Martin Gore a až vďaka nemu sa s Jasonom spoznal aj Vince Clarke. V lete v roku 1978 sa totiž uskutočnil školský koncert, na ktorom vystupovala kapela Norman&The Worms, v ktorej pôsobil Martin Gore, predskakovali im spomenutí The Neatelllls a o niečo neskôr Martin požiadal Petra Hobbsa, aby sa pripojil k ich kapele. Robert Marlow, kamarát kapely a hudobník z Basildonu, uvádza v známej biografii "Stripped" nasledovné: "V čase, keď Martin fungoval, s dvoma ďalšími hippíkmi, v Norman&The Worms, pôsobila na škole ďalšia kapela. Na jej názov si nespomeniem, ale jeden z nich napísal skladbu "Television Set"."

To nás vracia k výpožičke Petra Hobbsa z The Neatelllls. Martin totiž s The Neatelllls príležitostne hrával a tak sa mohol dostať aj ku skladbe "Television Set".

Marlow pokračuje: "Martin k tej skladbe zložil chytľavú synth melódiu a tak skladba nakoniec skončila u Depeche Mode." Pre biografiu "Stripped", Jonathana Millera, sa vyjadril v tomto smere aj Vince Clarke: "Skladbu "Television Set" napísal Martinov kamarát. Ja ani neviem, ako a prečo sa nakoniec dostala k Depeche Mode, ale zvykli sme ju hrávať. Nevydať sme sa ju rozhodli preto, že sme k nej nemali náležité podklady, potrebné pre publikovanie, inak by pravdepodobne skončila na prvom albume Depeche Mode."

So skladbou "Televison Set" mal svoju skúsesenosť aj Alan Wilder, nakoľko v čase jeho vstupu do kapely bola pieseň stálou súčasťou koncertných setov, dokonca aj v období See You Tour 1982. Ako sa raz zmienil v odpovedi na mailové otázky jeho fanúšikov: "Z hrania "TV set", ktorá bola súčasťou koncertného setu DM, keď som prišiel do kapely, som mal taký pochybne radostný pocit. Takisto mi je známa aj skladba "Tomorrow´s Dance", ktorú som však nikdy nehral a asi ani nepočul. Ale Davidova interpretácia / stelesnenie skladieb, na doslova embryonálnych vystúpeniach DM, stačila na to, aby zanechala nezmazateľnú stopnu v mojich hudobných spomienkach na Depeche Mode".

Toľko k legende s názvom "Television Set". Viac sa o tejto skladbe, ako aj o ďalších ranných záležitostiach, ako "Addiction", "Radio News", "The Price Of Love", či "Reason Man", sa dozviete na depechemode-live.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa