Suffer Well / Better Days

David Gahan už niekoľkokrát vyhlásil, že Depeche Mode sa nedajú zaradiť, myslel tým kategorizáciu na hudobnej scéne, nikam. Má pravdu. Niekto ich má za synthypoperov, niekto za rockerov, ja ich mám za skvelých taktikov a rokmi sú v tomto smere lepší a lepší. Dôkazom je aj tretí singel "Suffer Well" z albumu "Playing The Angel".

Už dávno Depeche Mode nezvolili takú ofenzívnu taktiku dobíjania hudobného trhu a sŕdc svojich fanúšikov, ako to môžeme sledovať v tomto období. Prvou lastovičkou z albumu, v podobe singla "Precious", svetu oznámili, že žijú, majú stále radi elektroniku, no hlavne prežili bolestivé obdobie nielen v súkromí, ale aj medzi sebou, vďaka ktorému sa mohli vrátiť späť silnejší a jednotnejší, než kedykoľvek predtým. A svet to uvítal, aj napriek menšej dravosti, na akú sme boli pri pilotných singloch zvyknutí. Tie najsilnejšie a najjagavejšie perly z nového albumu "Playing The Angel" nechali páni zo skupiny trochu vyzrieť na koncertných pódiach, čo sa následne citeľne prejavilo v razantnejšej verzií druhého singla, "A Pain That I´m Used To", ktorý okorenili nádherne energickou skladbou "Newborn". No tretí singel, ktorý sa onedlho objaví na trhu, je náboj s tým najsprávnejším kalibrom, valcujúcim všetko pred sebou. "Suffer Well", Davidove prvé albumové "dieťa", tvrdá elektronická tanečná záležitosť, ktorá na koncertoch zasiahla snáď každého z publika a evidentný adept na singel už pri prvom vypočutí. Svoje dojmy zo skladby a jej remixov som už opísal v článku 'Suffer Well' - Club Promo. Medzitým skupina dokončila k singlu videoklip, ktorý tomu všetkému nasadil zlatú korunku. Pravdepodobne na nejaký čas posledné spojenie Antona Corbijna s Depeche Mode sa ukázalo ako správna trefa do čierneho. Tak jednoznačné vyjadrenie Davidových pocitov po vizuálnej stránke asi sotva nájdeme v predošlých klipoch. Opäť sa iba potvrdili skvelé Davidove herecké schopnosti a v tomto smere je citeľná akási paralela s videoklipom "It´s No Good".

Ak som už predtým predpovedal príjemné prekvapenie v podobe b-strany singla, v skladbe "Better Days", nemýlil som sa. Podľa všetkého ide o najrýchlejšiu, najtvrdšiu a najintenzívnejšiu skladbu Depeche Mode za posledné roky. Hoci táto elektro punková sprcha spôsobí na prvé počutie mnohým menší šok, po ďalšom vypočutí sa budete skladby neustále dožadovať. Má v sebe abnormálnu dávku energie. Prirovnal by som ju k behu na 1200 metrov, ktorý sme, čo by žiaci socialistickej školy, mnohí neraz absolvovali. Opatrný úvod, postupné pridávanie síl, snaha udržať správne dýchanie, v polovici závodu udržanie stabilného tempa, pred blížiacim sa cieľom jeho zvyšovanie, zrýchlené dýchanie, šprint na finišovej dráhe a prudké zastavenie po prebehnutej cieľovej čiare s nekonečným šťastným vydýchavaním... presne taká je skladba "Better Days"... 150 sekúnd maximálneho napätia a búšenia srdca. Svojou údernosťou a rýchlosťou sa nedá prirovnať k žiadnej skladbe albumu a evidentne by do jeho štruktúry nikdy nezapadla. No ako protipól k "Suffer Well" je to tá najlepšia voľba. A hoci ide o veľmi silnú elektronickú záležitosť, v niektorých miestach skladby cítiť, akoby Depeche Mode využili refrénové tempá ranných heavy-metalových skladieb, ktoré spolu s typickým kovovým treskotom na pozadí a skvelými Davidovými vokálmi, vytvárajú jednoliaty celok priam nehodným umiestnenia iba ako b-strany skvelého singla. Nuž ale, kam inam sa dajú umiestniť provokatívne výstrelky skupín?

Nech už je to akokoľvek, spojením týchto dvoch záležitostí je na svete jeden z najvydarenejších 7" singlov Depeche Mode, ak nie najlepší. To už je na individuálnom hodnotení poslucháča. Jeho smolou je, že v aktuálnej ponuke hudobného trhu zostane viac menej nepovšimnutý, tak ako to už u "dlhovekých" (dinosaurých) skupín býva zvykom. "Fajnšmejkri" si predsa dávno zvykli na skutočnosť, že kvalitné diela zostávajú vždy nedocenené.

Formáty singla:

"Suffer Well" - CD
1. Suffer Well (Single Version)
2. Better Days

"Suffer Well" - LCD
1. Suffer Well (Tiga Remix)
2. Suffer Well (Narcotic Thrust Vocal Dub)
3. Suffer Well (Alter Ego Remix)
4. Suffer Well (M83 Remix)
5. Suffer Well (Metope Vocal Remix)
6. Suffer Well (Metope Remix)

"Suffer Well" - DVD
1. Suffer Well (Video)
2. Suffer Well (Alter Ego Dub)
3. Better Days (Basteroid "Dance Is Gone" Vocal Mix)

"Suffer Well" - 12'' - 1st
A1. Suffer Well (Tiga Remix)
A2. Suffer Well (Tiga Dub)
B. Suffer Well (Narcotic Thrust Vocal Dub)

"Suffer Well" - L12'' - 2nd
A1. Suffer Well (Metope Remix)
A2. Suffer Well (Metope Vocal Remix)
B1. Suffer Well (M83 Remix)
B2. Better Days (Basteroid "Dance Is Gone&" Vocal Mix)

"Suffer Well" - Limited 7''
A. Suffer Well (Metope Vocal Remix)
B. The Darkest Star (Monolake Remix)

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa