Srdečné pozdravy do Ruska (1993)

Srdečné pozdravy do Ruska (1993)

Vo februári 1993 sa Martin s Fletchom objavili v Paríži, kde poskytli množstvo rozhovorov pre médiá, v súvislosti s chystaným albumom "Songs Of Faith And Devotion". Medzi inými poskytli rozhovor aj pre moskovské Rádio M, ktoré posunulo kapele otázky ruských fanúšikov.

Je to vaše prvé interview pre ruské média, aspoň pokiaľ ide o rádio?
M+F: Už sme jeden rozhovor myslím poskytli, ale bolo to pre televíziu, na rádio si nespomínam. Takže podľa všetkého je to naše prvé ruské rozhlasové interview.

Poznáte nejaké ruské kapely?
M+F: Ani nie. Ale jednu poznám, Gorky Park. Ale inak bohužiaľ nie.

Máte nejakú predstavu o vašich "štandardných" fanúšikoch v Rusku?
M: Ja teda žiadnu.

A poznáte básnika Majakovského?
M: Prepáčte, koho? Nie ... asi bude nutné, aby som si o Rusku toho zistil trochu viac. My sme v Rusku doteraz nikdy neboli.

Dobre, poďme k hudbe. Považujete Váš nový album za to najlepšie z Vašej produkcie?
M: Viete, posudzovať našu hudbu je dosť zložité, myslím pre nás, keďže k nej máme najbližšie, sme do nej až príliš zainteresovaní. My Vám dokonca nedokážeme poskytnúť objektívny pohľad na naše predošlé nahrávky. Ak by sme raz mali opustiť hudbný biznis, prípadne si od všetkého dopriali tak 5 - 10 ročnú pauzu, potom by sme takého niečoho možno boli schopní, možno by sme vedeli aj triezvo zhodnotiť tento albumu, ale v tejto situácii to jednoducho nejde. Skôr by som povedal, že dúfam, že je to náš najlepší album. Áno, je to náš najlepší album!

Aj reagujete na listy od Vašich fanúšikov? Táto otázka totiž trápi množstvo fanúšikov, takže sme sa to museli spýtať.
M: Ani nie. Ono je to tak, keď už odpovedať, tak na všetky listy alebo potom neodpovedať na žiaden. Ono je aj tak veľmi zložité odpovedať na všetky listy.

Prečo ste začali s používaním živých nástrojov a nezostali čisto pri syntezátoroch? Ide o akúsi snahu prispôsobiť sa aktuálnym trendom hudobnej scény alebo je to zmena vychádzajúca z vášho vnútra?
M: Nie, vôbec nám nejde o to, aby sme boli prístupnejší, či komerčnejší. Rozhodli sme sa byť jednoducho otvorení všetkým druhom nástrojov, no najdôležitejší element pre nás zostáva nemenný - pieseň samotná. Jednoducho chceme, aby pieseň bola čo najlepšia. Nemali by sme sa obmedzovať iba na využívanie samplov a klávesov, ako tomu bolo v minulosti, mali by sme byť schopní použiť všetko, čo len chceme.

Veríte v život po smrti?
F: V mojom prípade som si tým nie istý.

Podľa mňa Martin určite.
M: Iste. Silne verím v reinkarnáciu a minulý rok ma veľmi zaujal spiritualista Tserkov. Mňa všetky tieto veci veľmi zaujímajú a som si istý, že sa z toho všetkého veľmi skoro vyvinie nejaké organizované náboženstvo.

Máme tu otázku pre Martina: Máš blízko k náboženstvu?
M: K žiadnemu konkrétnemu, vždy sa mi však páčila podstata náboženstva dokonca závidím ľuďom, ktorí sú oddaní jednému konkrétnemu náboženstvu. Ja som to vhodné pre mňa doteraz stále nenašiel. Samozrejme, verím v Boha, ale nie som prívržencom žiadneho náboženstva.

Prečo ste zmenili štýl, teda obzvlášť Dave, ktorý zmenil hlavne svoj účes?
F: Myslím, že to bude vekom, no na druhej strane, ako každá normálna osoba, aj my sa meníme s časom. Verím tomu, že aj ty čas od času zmeníš účes, štýl obliekania. No zasa si nemyslím, že by sme sa nejako dramaticky zmenili. Napr. ja s Alanom vyzeráme posledné tri roky stále rovnako. Skôr to bude tým, že imidž kompletne zmenil Dave, ktorý je zároveň frontmanom kapely a potom je to vnímané tak, že zmenila imidž kapela. Viete, keď sa však na to pozriete pozornejšie, tak zistíte, že sme v podstate stále rovnakí.

Čo vlastne znemaná názov "Depeche Mode"?
F: Je to názov francúzskeho časopisu.

Máme tu ďalšiu otázku, od Katye: Počuli sme chýry, že sa chystáte ukončiť činnosť, je to pravda?
F: Nie, skôr budeme produkovať menej nehrávok, než bolo u nás zvykom, ale žiaden rozchod, či rozpad sa nekoná. Možno sa vyskytnú aj nejaké sólové projekty. Tie chýry sa šíria iba preto, že sa Dave presťahoval do Spojených štátov, ale to zatiaľ nie je navždy.

Ste aktuálne zainteresovaní aj v nejakých vlastných projektoch, mimo kapely?
M: Nie, teraz sa všetci plne venujeme kapele. Aktuálne sa pripravujeme na turné, ktoré začne v máji a zaberie asi 8 mesiacov, takže do jeho ukončenia je veľmi zložité plánovať čokoľvek iné.

Otázka, ktorá zaujíma snáď všetkých fanúšikov Depeche Mode v Rusku: Kedy Vás konečne uvidíme v Moskve, či inde v Rusku?
F: Dobrá otázka. My samozrejme chceme a snažíme sa do Ruska dostať, no aktuálne je všetko príliš nákladné, aby sme to do Ruska priviezli. Zabralo by to dva dni cesty sem a dva dni späť, to by stálo nesmierne veľa. V rámci tohto turné je to nepravdepodobné, možno na budúci rok, uvidíme.

Ivan sa pýta, prečo v kapele nemáte dievčatá.
F: Môžem na to odpovedať? Martin sa už o to raz pokúšal :)

Váš vzťah s Erasure?
M: Ako vidíte, smejeme sa :)
F: S Vincem sa vídame, sem tam s Andym, ako ľudí ich samozrejme rešpektujeme, čo ale neznamená, že sa nám ich produkcia páči.

Aké máte koníčky?
M: Neviem, či sa to dá tak nazvať, ale radi hráme videohry, ja s nimi dokonca trávim veľa času a doma zvyknem rád sedieť pri telke. To mám asi najradšej. Rád zájdem do kina, do pubu, sem tam do nočných klubov (Andy sa tejto odpovedi zasmial). Inak, neviem.

Je tu otázka, či máte v pláne natočiť film, či si v nejakom zahrať
M: Áno, toto nás vždy zaujímalo, len som si nie istý, či by bol nejaký film, do ktorého by sme sa hodili, ale tá snaha bola v nás vždy. Problém ale je, že sme vyťažení a keď máme voľno, tak sa nám pracovať veľmi nechce. Samozrejme, ak by sa objavila nejaká ponuka, my by sme mali voľno, scenár by sa nám pozdával, možno by sme skúsili urobiť k tomu hudbu, ale zatiaľ sa nič také neobjavilo.

A čo tak skúsiť nejakú reklamu, nebola snaha získať Vás pre nejakú značku?
M: Nie, nie, nie, so sponzorstvom máme veľmi zlé skúsenosti a snažíme sa tomu vyhývať. Samozrejme, okrem Coca-Cole :D

Ďalšia otázka: Máte radi viac Elvisa, či Kraftwerk? Ku komu máte momentálne bližšie?
M: K obom.

A ku komu viac?
M: Elvis je jednoducho kráľ. Je to môj obľúbený spevák a mal na mňa obrovský vplyv. Ak sa raz pustím do nahrávania nového sólového albumu, tak prepracujem niektorú z jeho piesní.

Ktorý hudobný štýl preferujete? Odpovedzte obaja, prosím.
F: Čo ja viem, asi pop? Ale to je skôr môj osobný postoj. Dave samozrejme vždy povie, že rock alebo rock´n ´roll, ja vravím jednoducho pop.
M: Neviem, podľa mňa je pre hudbu lepšie, keď sa hudba nekategorizuje a neoznačuje nejakými skratkami.

Množstvo otázok by sa dalo zhrnúť pod jednu tému - povráva sa, že Dave berie drogy. Myslíte si, že drogy pomáhajú v kreativite?
M: Dobrá otázka, ktorá je obchádza mlčaním. Podľa mňa nad drogami nikdy nevyhráte. Cez prsty sa asi na drogy pozerať nemôžete, ale zasa ja nemôžem povedať, že sú všeobecne zlé. To vážne nie.

Môžete nám stručne priblížiť Váš nový album? Viem, že vydaný ešte nebol, je z neho vonku iba jediný singel.
F: Album nesie názov "Songs Of Faith And Devotion", bol nahrávaný v Madride, Hamburgu a v Londýne počas minulého roka. Obsahuje 10 skladieb a všetky napísal Martin.
M: Ten názov zodpovedá veľmi spirituálnej nálade albumu, mnohé zo skladieb inklinujú ku gospelu alebo lepšie povedané k černošskej hudbe, s odkazom na blues. Prvky bluesu sa objavili už na albume "Violator", takže logicky pokračujeme a na tomto albume sme pridali motívy gospelu. Čiže albumu dominujú gospel a černošské blues.


Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa