Spomienky na Moskvu - 2.časť

Server shout.ru konečne zverejnil dlhoočakávaný rozhovor s Andym Fletcherom, ktorý sa uskutočnil v Moskve, 18. decembra 2003, krátko pred vystúpením Client na Playboy party. V rozhovore sa debatilo nielen o Client, ale aj o novom albume Depeche Mode

Prečo si začal s vlastným labelom, čo ťa k tomu dohnalo?
Myslím, že je to rovnaký problém ako s vajcom a sliepkou. Ale myslím, že som založil label preto, že som objavil Client. Fakt sa mi ich našlapané skladby páčia. Takže som sa rozhodol, že to s nimi dám dokopy. A následne padlo rozhodnutie založiť label. Takže som založil vlastný label a potom podpísal zmluvu s Client.

Máš v pláne pritiahnuť aj nejaké iné kapely?
Plány mám, ale v budúcom roku (2004) by mohli spôsobiť problémy. Pretože Client vydajú nový album, v pláne mám aj DJ-ing a samozrejme, Depeche Mode začínajú v apríli s nahrávaním nového albumu. Takže album DM a následné turné, nasledujúce 2 roky budem skutočne zaneprázdnený. Je jasné, že keď som tak zaneprázdnený, že nebude ľahké pracovať aj s niekym iným. Keď s niekym podpíšem zmluvu, tak sa mu aj venujem, ale keď robím aj iné veci, tak sa mu nemôžem venovať naplno.

Počul som, že Toast Hawaii bol v minulosti tvojím sólovým projektom, a teraz si tak pomenoval svoj label ... aký si mal teda dôvod pre takýto názov?
The Toast Hawaii je nemecké jedlo - syr, šunka a ananás na hrianke. Keď sme v 80-tych rokoch nahrávali v berlínských Hansa štúdiach, na prízemí bola reštaurácia a my sme si Toast Hawaii dávali každý deň.

Heh, takže ten názov evokuje ku ďalšej oblasti tvojho záujmu - reštaurácia v Londýne.
Už nie. Predal som ju. Ale je fakt, že som ju vlastnil.

Takže tento džob si opustil?
Už pred pár rokmi. Je to veľmi náročná práca. Ťažšia ako nahrávanie. Každý deň v reštaurácii je pohromou.

Takže sa orientuješ iba na hudbu?
Momentálne áno. Možno si otvorím reštiku o pár rokov. Ale momentálne mám toho na práci veľa.

Viem, že často DJ-uješ pre vstúpením Client. Čo hrávaš najčastejšie?
Čo hrávam? V začiatkoch som hrával hlavne modern electro a pridal som aj zopár našich skladieb, a teraz je to skôr klasické electro, vieš... Yazoo, DM, Donna Summer. Fakt klasický electropop.

Máš nejakých obľúbencov?
K tancu mám najradšej klasické disco 70-tych rokov, ale beriem ohľad na Client a ich fanúšikov. Možno raz budem púšťať čisto 70-te roky.

Nenapadlo ťa niekedy hrať na klávesoch s Client?
Premýšľal som o tom, ale klávesy by to neboli. Ak by som mal s nimi hrať, tak potom na basse. Za klávesami by som bo príliš nápadný, takže radšej by som volil bassu. Ale teraz som DJ, a to im tiež pomáha v zdokonalovaní.

Dnes s kapelou hráte na Playboy party. Tvoje pocity?
Zvláštne. Ťažko čokoľvek očakávať. Momentálne sa vrhám do vecí, ktoré by som s DM sotva robil. Je to tak trocha zábava. Ale dnes to môže byť zábavné a zaujímavé.

Môžme hodiť reč o Depeche Mode?
Jasné.

Ako viem, s kapelou ste mali mať "band meeting", tuším sa spomínal november ...ale žiadne stretnutie v novembri nebolo, však?
Stretneme sa niekedy na konci januára. Martin práve píše nové skladby. Bol som pred pár týždňami uňho v Kalifornií. Plán je jednoznačný, začíname v marci alebo v apríli.

Ĺudia u nás, a nielen DM fans, boli sklamaní Davidovými vyjadreniami o jeho sólovom albume, jeho vlastnej práci, o Depeche Mode sa vyjadroval veľmi divne ...
David vždy švindľuje, rozhovory sú preňho určitým druhom terapie. To čo Dave povie a čo si Dave myslí, sú dve rozdielne veci.

Zmenil názor alebo nie?
Nie, on vždy rozpráva, rozpráva, rozpráva, a žurnalisti sa toho nevedia nabažiť. Jedna anglické príslovie hovorí: Pes, ktorý breše, nehryzie. On toho v rozhovoroch nakecia až príliš.

Tlčhuba? (smiech)
Áno. (smiech)

Mimochodom, nedávno som videl posledné DVD od DM, 101, kde boli aktuálne rozhovory so všetkými z DM, okrem Alana. Prečo?
Pretože nechcel. Alana skoro nik nevidel. Žije ako pustovník, na vidieku, veľmi ďaleko od Londýna.

Kedy si ho videl naposledy?
Pred dvoma rokmi na Mute Christmas Party. Bol aj na Davidovom koncerte v Hammersmith Appolo. A to bolo prvýkrát po troch, čo štyroch rokoch, čo ho Dave videl. Ale nikto ho len tak nestretne, ani priatelia, dokonca ani Daniel Miller. Vieš, on je veľmi zvláštny.

Vráťme sa ku Client, kedy si sa s nimi stretol po prvýkrát?
Robili zopár koncertov pod iným názvom, Technique, v Nemecku. A potom odišli vystupovať do Ruska. Sarah napísala zopár skladieb a stretla sa so mnou. No a Kate bývala v Londýne v dome oproti mne. Tak sme sa stretli v pube, pokecali...

Veľmi sa mi páčili, videl som ich v Moskve a v Petrohrade. S mojou ženou sme stáli v prvej rade a všetci tam kričali: "Choďte do zadku! My chceme Depeche Mode!", ale nám sa veľmi páčili.
To je tak vždy. Predkapely majú ten problém, že všetci chcú vidieť Depeche Mode. Ale Client sú v pohode, rovnako ako aj kapely Miranda Sex Garden a pod. Takéto veci ich skôr dokážu vyhecovať (smiech).

Navštívil si niekedy Rusko bez Depeche Mode?
Nie, je to po prvý krát. (smiech)

A po prvýkrát v zime. (smiech)
No hej, je trocha chladno. V Anglicku taká zima nie je. Ale mne zima neprekáža. Oblečiem si kabát a je to.

Mimochodom, ako sa ti Rusko pozdáva?
Je zaujímavé. Keď som bol malý, v škole sme sa učili o ruskej politike. Takže sa o vašu politiku a ľudí zaujímam. Všetko sledujem.

Nepomýšľaš na svoj vlastný album?
Pracujem s Client na skladbách, pracujem s nimi v štúdiu, produkujem, robím im všetko. Takže v určitom zmysle je to môj sólový album.

Ako som zistil, je veľmi ťažké nájsť album Client v obchodoch, nielen u nás...
Sme nová kapela. Keď budeme populárnejší, nebude to až taký problém.

Dá sa to nájsť iba v špecializovaných oddeleniach.
Medzi nahrávkami Dubstars. (smiech)

Znie to ako retro elektronika...
Na budúci rok dosiahneme inú uroveň, s novým albumom...

Tak mi prosím niečo o ňom povedz...
Už sme s ním začali, začali sme písať nové skladby. V marci alebo apríli vydáme nový singel alebo EP a potom v septembri nový album.

To bol tvoj nápad schovať im tváre na promo fotografiách?
Môj nápad to teda nebol. Sme novým popom otrávení. Ženy v pope sú vždy sexy, a ich úspech záleží vždy na tom, či sú pekné alebo nie. Urobili sme to opačne, najprv sme stvorili záhadu.

A teraz odhalili svoju tvár...
Tak. (smiech)

Vyšlo to teda tak, ako ste plánovali alebo nie?
Zvýšil sa záujem, vieš, Dubstar a podobné veci nájdeš v obchodoch ľahko.

Ešte k Depeche Mode, čo môžme od nich očakávať v budúcom roku? (2004)
Skutočne vydarený album. Už som zopár skladieb počul a sú skutočne dobré. Potrebujeme nahrať dobrý album. Takže turné bude možno rok na to.

Bude viac elektronický alebo viac rockový?
To ešte neviem, to bude záležať od skladieb.

Čo mi teda môžeš povedať o skladbách, ktoré si už počul?
Majú chytľavý zvuk, sú svieže a melodické.

Medzi fanúšikmi prebieha búrlivá diskusia o tom, kto bude písať texty, Martin alebo Dave, alebo obaja...
Martin napíše väčšinu a Dave možno jednu alebo dve skladby.

V to dúfam. (smiech)
(smiech)

Často surfuješ internetom, po hudobných, či fan stránkach?
Vôbec nie. To skôr pred rokmi. Zistil som, že je to ohromné. Veľa ľudí povie veľa dobrých vecí, veľa ľudí povie veľa hrozných veci... Keď ľudia napíšu zlé veci, kopec z nich dopomôže pravde. Príde mi to zaujímavé... Stretol som veľa fanúšikov. Za posledných šesť mesiacov som bol v skoro každej európskej krajine a stretol som množstvo fanúšikov, s ktorými som pokecal. Bolo to jednoduché ...

Zrejme to aj záleží od ich veku, zdajú sa byť mladšími...
Nehodnotím ľudí, je mi jedno, čo robia. Mňa to nezaujíma. Radšej čítam knihy. Robím rôzne veci, chodím na futbal a zabávam sa. Nechcem zbytočne stratiť ani chvíľu, ani dve hodiny. Ale som v spojení s Kate z Client. Ona surfuje neustále, každú voľnú chvíľu, takže mám dostatok informácii.

Veľmi pekne ďakujem za rozhovor.
Aj ja.

zdroj: shout.ru

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa