Sme ako rodina, v dobrom aj v zlom.

Sme ako rodina, v dobrom aj v zlom.

Martin s Davidom v exkluzívnom rozhovore pre španielsky denník El Mundo. Album "Spirit" bude, podľa Davida, veľmi provokatívny.

Ako znie nový album? Má niečo spoločné s vašími predošlými prácami?
Dave: Album nesie názov "Spirit". Podľa mňa je to veľmi dobrý názov, dokonale sedí k otázka ktoré kladie: "Kde je náš duch jednoty?" "Kde je náš spoločný duch humanity?" "Prečo sa snažíme od seba oddeľovať?" Pokračujeme v stavaní múrov ... Takže, určite je to provokatívnejšie dielo, v porovnaní s našími minulými albumami, a to vrátane textov. Žiadnu retrospektívu nečakajte. Album sa jednoducho snaží reflektovať na súčasné dianie vo svete. Vrátane zvuku, samozrejme, nepochybne bude elektronický...

Martin: Podľa mňa je dosť elektronický. S "Delta Machine" nemá nič spoločné. Samozrejme, nebudú chýbať gitary, či bicie ... Ale zvuk ako taký je v podstate elektronický. So žiadnym naším predošlým albumom tam nie je podobnosť.

David, ty si so Soulsavers vystupoval v malých divadlách a kluboch. Turné Depeche Mode sa však primárne sústredí na veľké štadióny. Čo však uprednostňuješ ty, ako umelec?
Dave: V malých priestoroch vystupujem veľmi rád. So Soulsavers to bola skutočná výzva, pretože ich produkcia je na hony vzdialená Depeche Mode. Je to viac spontánna záležitosť, plná improvizácie a omnoho priamejšia. No s ohľadom na moju prácu, mne to príde trochu podobné. Samozrejme, Depeche Mode majú inú atmosféru. Ale ktovie, možno keď album vydáme a začneme so skúškami na turné, možno skúsime aj menšie priestory.

Martin: Máme obrovské šťastie, že našim fanúšikom je úplne jedno, kde hráme. Na začiatku nášho predošlého turné sme urobili malé prekvapenie, v Los Angeles sme neočakávane vystúpili v priestore pre 300, možno aj menej, ľudí. Lenže, keď zasa predstúpite pred 16.000-ový dav, ktorý dokonale pozná texty vašich skladieb, to je niečo fantastické.

V čom sa za tých 30 rokov zmenili Depeche Mode najviac?
Dave: V koncertoch. Rád by som si myslel, že sme zakaždým lepší.

Martin: Od roku 1980 sa toho zmenilo veľa. Zmenili sa naše nástroje, došlo k razantnej zmene našej pódiovej prezentácie, hlavne v prípade Davida. Samozrejme, aj pred 30timi rokmi bol skvelý, no dnes je ešte lepší.

A čo vaše vzájomné vzťahy v kapele?
Dave: V skutočnosti spolu veľa času v medzialbumovom období netrávime. Martin žije v Santa Barbare, Andrew v Londýne a ja v New Yorku. Ale sme ako rodina, v dobrom aj v zlom.

Martin: Lepšie sa to opísať nedá. Sme ako rodina, sme spolu viac ako 36 rokov, ale, myslím, že je pre nás veľmi zdravé, keď sa po turné naše cesty rozídu a dáme to zasa dohromady až keď sa začne rysovať nový projekt.

Ako ovplyvňujú hudbu Depeche Mode vaše osobné skúsenosti? Napr. Davidov zápas s chorobou, či závislosťou ...
Dave: Všetko, čo sa mi kedy stalo, je opísané v mojich skladbách. V hudbe sa vždy odzkadľoval môj život, práca, skúsenosti. Myslím, že už len pre toto budem pokračovať v spievaní ešte veľmi dlho.

Najlepšia skladba, akú ste počas vašej kariéry nahrali?
Dave: To sa neustále mení, ale myslím, že "Condemnation". Vďaka tej skladbe som si konečne uvedomil, že som naozaj spevák.

Martin: Mne sa moje skladby veľmi páčia a nedokážem vybrať jednu konkrétnu.

Bolo by dnes pre kapelu ako Depeche Mode jednoduché vydať debutový album?
Martin: Zdá sa mi, že hudobný priemysel prechádza zložitým obdobím. Ale to aj celý svet. Dnes sa začína veľmi ťažko, obzvlášť, keď ste rocková kapela. Predtým ste dokázali vlastnú kariéru kontrolovať omnoho ľahšie. Našu prvú zmluvu sme podpísali s nezávislým vydavateľstvom. Nemali sme manažéra, ktorý by nám povedal, čo je potrebné urobiť, jednoducho sme šli vlastnou cestou.

A čo súčasná hudba? Ktorá kapela alebo umelec sa vám páčí? Kto by dnes mohol v budúcnosti prevziať štafetu Depeche Mode?
Dave: No to je zložitá otázka... ale nájde sa zopár kapiel, ktoré sa mi veľmi páčia, napr. Algiers. Videl som ich 2 týždne dozadu v New Yorku a sú jednoducho fantastickí.

Martin: Ja neviem. V podstate už rok a pol hudbu ani poriadne nepočúvam. Pred siedmymi mesiacmi sa mi narodila dcéra a v podstate ma okrem nej ani nič iné nezaujíma. V aute ale zvyknem počúvať rádio, ale tam znie všetko rovnako.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa