Outsideri hudobnej scény

Outsideri hudobnej scény

Martin Gore exkluzívne pre arabský portál The National.

V októbri minulého roka, 5 mesiacov pred vydaním nového štúdiového albumu, ohlásili britskí electropopoví pionieri - Depeche Mode - nové svetové turné. V marci tohto roka sa teda na trhu objavil album "Delta Machine", to už však bola väčšina hál a arén beznádejne vypredaná - dosť zvláštna vec pre kapelu, ktorá viac ako dekádu nezaznamenala výraznejší úspech v singlových rebríčkoch.

Označiť Depeche Mode za čisto fanúšikovskú záležitosť nie je veľmi príznačné. Ich vášniví a oddaní priaznivci schovajú do vrecka aj fanúšikov Duran Duran (Duranies), či vyumelkovaných Monsters - fanúšikov Lady Gaga.

Podľa gitaristu, klávesáka a hlavného skladateľa kapely, Martina Goreho, je však na tvrdení, že Depeche Mode sú najväčšou kultovou kapelou na svete, aj niečo pravdivé. Podľa neho sú depešáci nie celkom normálni.

"Nemyslím si, že oslovujeme nejaký konkrétny typ človeka," zauvažuje. "Sami sme outsideri a zrejme takýto typ ľudí priťahujeme. V súčasnosti je ich jednoducho všade nejako veľa."

Temné témy

Téma odcudzenia v tvorbe Depeche Mode rozhodne prevláda. Samotná kapela sa sformovala v roku 1980, hlavne po tom, čo cítila z aktuálnej hudobnej scény menšie rozčarovanie.

"Mali sme pocit, že rock vymiera a elektronika po ňom preberá vládu. Začínali sme ako elektronickí puristi s pocitom, že je to jediný možný spôsob, ako pracovať s hudbou," zaspomína.
"Na druhej strane sme veľmi tradičná kapela, len sa snažíme prezentovať skladby veľmi moderným spôsobom."

Debutový album "Speak And Spell" z roku 1981 ponúkol svetu atmosferický singel "New Life" a tanečnú záležitosť "Just Can´t Get Enough". No s každou ďalšou vydanou nahrávkou temnel ako zvuk kapely, tak aj jej imidž.

S neskoršími dvoma majstrovskými počinmi - albumy "Violator" (1990) a "Songs Of Faith And Devotion" (1993) - došlo ku transformácii popového speváka z plagátov, Davida Gahana, na skutočného frontmana.

Pragmatická hudba

Pokiaľ išlo o hudbu, chladné syntezátory ranných albumov ustúpili prvkom tvrdšieho bluesu a rocku. Ale aj napriek paranoidným zvukom kapela stále dokázala chŕliť davom milované hymnusy ako napr. oslnivý singel "Enjoy The Silence", hĺbavú skladbu "Personal Jesus", čo rockom napáchnutú "I Feel You".

"Snažím sa to vždy opísať tak, že sa jednoducho pokúšame hudbou zachytiť emóciu a vášeň," hovorí Gore. "Zistil som, že ak je to skutočné pre vás, tak to osloví aj ostatných. V našej hudbe sa snažíme byť realistickí a úprimní, nejde nám o vytvorenie nejakého imaginárneho sveta."

Nové očakávania

Ďalším aspektom kapely je úprimnosť, pokiaľ ide o napäté vzťahy v jej vnútri. Vnútorné rozbroje v kapele dohnali ako Goreho, tak aj Gahana k závislosti na omamných látkach a jeden zo zakladajúcich členov, Vince Clarke, opustil Depeche Mode dokonca krátko po vydaní ich debutu. Dnes žne úspechy s Erasure.

Po mnohých albumoch vydaných za nie najľahších okolnosti je Gore nadšený z faktu, že album "Delta Machine" bol stvorený v relatívne pohodovej atmosfére. A hoci je stále plný poctivých pocitov temna, nesie 13-ty album kapely úlomky svetla a nádeje. Dokonca jeho pilotný singel, "Heaven", má snáď zo všetkých predošlých pokusov ku gospelu najbližšie.

A hoci je pomalá balada trochu zvláštny spôsob uvedenia albumu, podľa Goreho dokonale reprezentuje novo-objavené presvedčenie v kapele. Ako zároveň dodal, "komponovanie hudby Depeche Mode už viac nie je mučivou záležitosťou."

"Máme skutočne dobrý nový recept," prezrádza. "David venuje vokálom skutočne veľa času a úsilia, čím nahrávanie značne odľahčí. Každý deň, keď príde do štúdia, tak sa riadne hlasovo rozcvičí, takže keď dôjde k samotnému nahrávaniu, na tretí, či štvrtý krát sme hotoví."

Ako správny outsider, Gore sa príliš o závody F1, ktoré predchádzajú koncertu kapely v Abu Dhabi, nezaujíma. "Nešoférujem," prizná so smiechom. "Nikdy som nemal vodičák, dokonca som sa ani nepokúšal sa naučiť šoférovať, takže sa tam budem cítiť zrejme dosť čudne."

Aj napriek úspechu však kapela s postojom outsiderov pokračuje.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa