Shake The Disease

Shake The Disease

Dvojicu singlov a nových skladieb, ktoré súviseli s vydaním prvej kompilácie kapely, "Singles 81 - 85", uviedla 29.apríla 1985 pieseň "Shake The Disease", s ktorou kapela konečne citeľne zabodovala aj v Spojených štátoch.

Martin: "Skladba rozpráva príbeh a jednostrannom vzťahu medzi mužom a ženou. Uvedomili si, že im to vlastne vyhovuje. Je to dojímavá skladba, ale s realitou nemá nič spoločné. S Christine (Friedrich), mojou priateľkou, sa nám momentálne darí. Rozchod nie je otázkou dňa." (Hitkrant, Holandsko, 08/1985)

David: "V podstate je to pieseň o láske, no v skutočnosti pojednáva o problémoch, kedy nie ste schopný zrealizovať Vaše zámery, myslím vo vzťahu, keď Vás niekto jednoducho priťahuje a vy sa tú osobu snažíte osloviť. Vlastne akoby Vás prepadla akási choroba, počas ktorej nie ste schopný s ľuďmi komunikovať." (ITV´s show No.73)

Martin: "Niekedy sú spojenia medzi skladbami doslova jednoznačné, ide v podstate o odkazy na iné piesne. V "Shake The Disease" je tiež takýto odkaz. Spieva sa v nej "Now I´ve got things to do ... and I´ve said before that I know you have too". No a v inej skladbe, konkrétne "Stories Of Old", sa spieva, "Now I´ve got things to do, you have too". Takéto odkazy sa mi veľmi páčia." (Melody Maker, 04/1989, UK)

Andy: "Všetci si nažívame vo fungujúcich vzťahoch a táto skladba je akýmsi poďakovaním našim priateľkám, ktoré to nie vždy s nami majú ľahké. Jej text pojednáva o problémoch udržať funkčný vzťah v našej situácii, pretože sme často odlúčení. V našom prípade však nedokážeme písať bez určitej dávky egoizmu. Je dôležité byť otvorený k veciam, ktoré Vás ťažia - a práve o tom je "Shake The Disease". (Popcorn, 07/1985, Nemecko)

Martin: "S názvom tejto skladby sme skutočne zápasili. V podstate kopíruje malú čas jedného z veršov piesne. Myslím, že to bol Daniel Miller, kto povedal, "ten verš znie dobre, mohol by byť názvom". Až pri tom zostalo. Je teda zjavné, že názov pochádza z veršu skladby, ale tie ostatné by sa do názvu nehodili, napr. "Understand Me"." (Depeche Mode 101 DVD, 2003)

Andy: "Je to jedna zo skladieb, ktoré sme nehrali už veľmi dlho. Vždy, keď ju počujem, tak si spomeniem na videoklip. Na to filmovanie sa jednoducho nedá zabudnúť. Stál som na nejakom zariadení, ktoré mi umožňovalo nakláňať sa do strán. Samozrejme, že som tomu zariadeniu nedôveroval a neveril som, že mi nedovolí pri náklone úplne spadnúť. Myslel som si, že v ten deň zomriem." (Best, 04/1989, Francúzsko)

Martin: "So "Shake The Disease" sme konečne uspeli aj v Spojených štátoch. Naše predošlé tanečné single z rebríčkov až zúfale rýchlo zmizli. Tak sme si povedali, že by nebolo na škodu atakovať americký trh s pomalšou, jemnou skladbou." (Hitkrant, Holandsko, 08/1985)

B-stranou singla "Shake The Disease" sa stala rytmická skladba "Flexible".

Martin: "Tá skladba je vlastne taký vtip. Ja som si totiž istý, že keď sa na mňa moja mama dnes pozrie, tak premýšľa o tom, ako veľmi ma úspech zmenil. Dnešné hudobné štýly sa zameriavajú viac na zábavu. Veď si zoberte také New Romantic / Future záležitosti, kopec tých kapiel si zrazu uvedomilo, že sa musia od toho štýlu odstrihnúť a tak sa vrhli na salsu a všetky tie trendové záležitosti. A robia hlavne všetko preto, aby prišli s niečím úspešným. No a táto skladba je vlastne pokusom skombinovať všetky tie zábavné štýly. (Record Mirror, 05/1985)

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (20)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa