RSS & ATOM, alebo ako čítať web bez jeho návštevy

Hneď v úvode priznávam, že tento článok bude technický, avšak naznačuje ako si pravdepodobne v budúcnosti budete pozerať vaše obľúbené weby. Vec, s ktorou vás chcem oboznámiť sa v internetovej teminológii nazýva RSS (Really Simple Syndication) alebo aj RDF. Jedná sa o systém, ktorý umožňuje čítanie webov bez toho, aby ste ich navštivili, alebo rovnako umožní zobraziť najnovšie správy z depechemode.sk na vaších www stránkach. depechemode.sk tento systém podporuje a tu je návod ako ho využiť.

Princíp spočíva v tom, že pri každej aktualizácii webu podporujúceho RSS sa aktualizuje aj súbor ( https://www.depechemode.sk/rss/aktuality ). Pre to, aby ste si správy vedeli čítať, slúžia špeciálne programy, ako napríklad Feed Reader, ktorý vyzerá podobne ako e-mailový klient (viď screenshot).

Náhľad na program Feedreader


Po nainštalovaní programu zadáte url odkazy k vaším obľúbeným stránkam (vrátane DepecheMode.sk :D ), ktoré RSS podporujú. Program je možné nastaviť tak, že bude pravidelne sledovať, či sa na sledovaných weboch nevyskytla nová informácia, správa alebo článok. Po kliknutí na nadpis správy v programe sa vám táto zobrazí. Program neslúži na čítanie celých článkov, ale umožňuje iba získať rýchly prehľad čo je na vaších obľúbených weboch nové. Po dvojkliku na nadpis správy sa vám zobrazí web s danou správou, alebo článkom.

RSS je tiež možné použiť aj na zobrazovanie správ na iných weboch. Tu sú však potrebné ználosti v oblasti HTML a PHP. Systém sa nazýva XML Parsing. V prípade, že vlastníte www stránky na servri podporujúceho PHP, máte o túto možnosť zobrazovania správ záujem a neviete ako na to, kontaktujte administrátora DepecheMode.sk. Výsledok môže vyzerať napríklad aj takto.

Webové odkazy na RSS a ATOM

Aktuality

https://www.depechemode.sk/rss/aktuality
https://www.depechemode.sk/atom/aktuality

Články

https://www.depechemode.sk/rss/clanky
https://www.depechemode.sk/atom/clanky

Kalednár akcií

https://www.depechemode.sk/rss/kalendar
https://www.depechemode.sk/atom/kalendar

Čítačka RSS
www.feedreader.com

Článok s problematikou RSS
Interval.cz

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa