Precious / Free

Spievajte chválospevy, rozkývte všetky zvony, dláždite cestu vavrínmi slávy... Depeche Mode sú späť. Chvíľa triumfálneho návratu na hudobnú scénu a trh práve nastala. A singel "Precious" je toho dôkazom...

Naozaj si nový a dlho očakávaný singel zaslúži takýto "bombastický" úvod? Odpoveď na túto otázku je samozrejme vždy individuálna. No odhliadnúc od subjektívneho pohľadu musí aj ten najväčší kritik skupiny priznať, že Depeche Mode opäť trafili do čierneho. Singel "Precious", ktorý oficiálne ešte ani nevyšiel, už dobíja horné priečky hitparád a úspešne sa zaradil do klipových rotácií najznámejších televíznych hudobných staníc. Ruku na srdce, kto čakal, že by to malo byť inak?

Históriu samotného singla už pozná každý. Preslávil sa aj vďaka tomu, že aj napriek všemožným bezpečnostným opatreniam sa podarilo "ukradnút" rozpracovanú verziu videoklipu tejto skladby a vďaka neobmedzeným možnotiam internetu ju pár hodín po "ukradnutí" spoznal celý svet. Aj to je reklama.

Nadšenie, skepsa, prekvapenie... aj to boli prvé reakcie na novú skladbu. Depeche Mode sa totiž vrátili ku svojim koreňom, ako po zvukovej, tak aj textovej stránke. "Precious" je ukážka originálneho nefalšovaného synthypopu, ktorý úspešne udržujú pri živote aj novodobé hudobné projekty ako Colony 5, Wolfsheim, DeVision a pod. Je však takýto návrat niečím, čo sa očakáva od tak progresívnej skupiny akou je Depeche Mode? Opäť si na túto otázku musí nájsť každý sám, v každom prípade sa dá s úľavou skonštatovať, že ide len o návrat chvíľkový.

Hoci textovo ide výsostne o aktuálnu záležitosť, nakoľko Martin Gore v tejto skladbe rozoberá svoje osobné problémy, týkajúce sa jeho rodiny a snaží sa to celé vysvetliť svojim potomkom, hudobne ide o akési vzdanie holdu štvrťstoročiu ich úspešného pôsobenia na popovej scéne. Z tohto pohľadu ide teda o veľmi príjemnú záležitosť, ktorá dokazuje, že hitový a popový potenciál ani po 25-tich piatich rokoch nestratil nič na svojej intenzite, ba čo viac, má dostatok síl a energie, aby oslovil aj tých, ktorým tvorba skupiny v posledných rokoch veľa nehovorila. Klasické popové tempo, tak typické pre 80-te roky, príjemné zvuky typických nástrojov Depeche Mode, už roky neodmysliteľná gitara a samozrejme notoricky známy hlas speváka Davida Gahana. Recept ako z hudobnej kuchárskej knihy, ktorý hudobné chúťky fanúšikov skupiny sklamať jednoducho nemôže. Oproti albumovej verzií je tá singlová samozrejme editovaná, no nie veľmi odlišná. Americký fanúšik má však k dispozícií ešte viac odľahčenú verziu, pretože táto je hutnejšia, tanečnejšia a hlavne je do úzadia potlačený smútok samotného textu.

A spomínanie na históriu samozrejme nekončí. V skladbe "Free", ktorá tvorí b-stranu singla, totiž pozorné ucho hudobného znalca, ako aj fanúšika skupiny, zachyti množstvo zvukov, ktoré ho vráti o viac ako dve dekády späť. Už samotný začiatok skladby veľmi pripomína tvorbu legendárnych Kraftwerk, ktorý vystriedajú zvuky tak typické pre rannú tvorbu Depeche Mode. Tie však netvoria hlavnú časť skladby, pretože sú spolu s ostatnými majstrovsky zmixované do moderného soundu, doplnené o skutočne excelentnú vokálnu súhru Davida a Martina.

Na záver si však nemôžem odpustiť poznámku, že po zvukovej stránke mohlo byť lepšie, ak by skladba bola vydaná len ako singel a na albume by nefigurovala, hoci po textovej stránke sa do štruktúry "Playing The Angel" priam pýta. O to lepšie sa však bude vynímať na hitových kompiláciach Depeche Mode, ktorých sa v budúcnosti ešte určite dočkáme.

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa