Pocit úľavy - 2/2 (2003)

Pocit úľavy - 2/2 (2003)

Prepis videorozhovoru s Martinom, ktorý poskytol na jar roku 2003, v Los Angeles, v rámci promokampane k jeho druhému sólovému počinu, albumu "Conterfeit2".

Je mi jasné, že si bol celé roky zaneprázdnený, nakoľko kapela sa od samého začiatku v podstate nezastavila a všetku pozornosť si sústredil na Depeche Mode. Ale chcem sa spýtať iné. Kým ste sa opäť vrátili na scénu, prebehla akási "revival" vlna hudby 1980tych rokov. A hoci ste vy sami zo scény nikdy neodišli, ako sa vlastne pozeráte na celú tú electroclash záležitosť?
Martin: No áno, je v nakoniec vcelku zábavné, hoci na môj vkus sa to objavili príliš skoro. Ja sa ešte stále snažím zabudnúť na staré futuristické a novoromantické časy, ale áno, niečo z toho sa mi celkom páči, niektoré tie kapely dokážu byť skutočne autentické.

Vieš uviesť nejakú kapelu, ktorej produkcia sa Ti aktuálne páči?
Martin: Myslíš všeobecne alebo z electroclash scény?

Skús všeobecne, ľudia si už vyberú ...
Martin: No, nie je to úplne electroclash kapela a nemôžem povedať, že sa mi páči každá ich skladba, ale celkom sa mi páči singel od Ladytron, myslím, že sa volá "Seventeen"? Ale pokiaľ ide o nové kapely všeobecne, tam mám vždy problém nájsť niečo, z čoho som naozaj nadšený. Neviem, či je to tým, že starnem alebo už vo mne nie je to nadšenie, ako keď som mal 18 - 20, ale je pre mňa naozaj ťažké podľahnúť čaru kapely a s nadšením ju sledovať.

A čo kapely, kedysi Vaši súčasníci, ktoré sa takisto vydali na svoje "revival" turné. Keď som bol ja dieťa, tak takto koncertovali kapely z 1950tych rokov, to ste vy vtedy obývali moteli, prípadne ste už začali s Vašimi "berlínskými vecami" a všetko ostatné sa Vám zdalo ako z iného sveta.
Martin: Vždy sme sa snažili všetkým tým konotáciám z 1980tych rokov vyhýbať dokonca aj na začiatku rokov 1990tych, kedy každú požiadavku na zaradenie našej skladby na nejakú kompiláciu hudby z roko 80tych sme odmietli. Na žiadných takých záležitostiach nás nenájdete, pretože sme si boli vedomí toho označenia, ktoré takto kapela získa. Myslím, že sme mali v tomto neuveriteľné šťastie, že sa nám tomu podarilo vyhnúť a udržať si tak pomerne veľkú fanúšikovskú základňu, vďaka ktorej nie sme odkázaní na podobné záležitosti.

Zaujímal by ma názor na Vašich súčasníkov, alebo napr. na Sparks, svojho času si nahral cover ich skladby "Never Turn Your Back On Mother Earth", prípadne na ich posledný album ...
Martin: Po dlhých rokoch som ich videl v Londýne na odovzdávaní Q Awards, tam mi rozprávali o svojom novom albume. Dokonca som už bol raz rozhodnutý si vybehnúť ho kúpiť, no bohužiaľ som ten album ešte stále nepočul.

Fúha, no porozprávať sa s Rogerom, to by chcelo trochu odvahy, ale ako je tu u Vás, resp. s kapelami, ktoré tu fungujú už dosť dlho, s niektorými určite udržiavate priateľské vzťahy. Poslucháči rádia Southland K-rock tieto kapely tiež počúvajú, niektoré ešte fungujú, niektoré už nie, s niektorými ľuďmi je ešte možnosť sa stretnúť ...
Martin: Samozrejme, za ten čas spoznáš veľmi veľa ľudí, ale ja zasa nie som ten typ, čo by ľudí neustále kontaktoval. Ale je zopár ľudí z iných kapiel, ktorých mám fakt rád, v štýle, že keď zájdem do mesta, možno im zavolám a možno sa stretneme, chápeš.

Je na albume skladba, ktorú si chcel nahrať vždy, možno už od čias, kedy si pričuchol k hudbe, prípadne skladba, ktorá Ti je bližšia, než tie ostatné?
Martin: Áno. Keď som zostavoval zoznam možných cover verzií k tomuto albumu, tak na úplne prvom mieste som mal skladbu "Lost In The Stars". Síce som nevedel presne, ako ju uchopiť, pretože väčšia časť tohto albumu je elektronická. Vieš, mne sa páči myšlienka elektronických cover verzií, pretože takých veľa nie je. Jasné, že by sa zopár takých albumov našlo, dokonca možno aj od známejších umelcov, ale "Lost In The Stars" je skladba, ktorá do tohto formátu veľmi nepasuje, je to veľmi tradičná skladba postavená je piáne, slákoch a hlavne vokále, ale keďže som až zúfalo túžil túto skladbu spracovať, a hlavne tak, aby zapasovala do elektronického nádychu albumu, tak som k nej pristúpil v štýle, že ju prerobím aj v prípade, ak by som mal všetkých ostatných desať skladieb z albumu vyradiť ????

Porozprávajme sa trochu o Vašej kapele. Bolo u Váš zvykom, že po turné ste hneď išli do štúdia a ľudia sa mohli tešiť na nové nahrávky ... ako to vyzerá teraz s budúcnosťou kapely?
Martin: V mojom prípade to bude len veľmi krátke turné, ktoré skončí na konci mája. Dave plánuje dlhšie turné a nie som si istý, kedy ho plánuje ukončiť, možno až niekedy na jeseň. Ale viem si predstaviť, že potom niekedy začneme debatovať o nových možnostiach, o plánoch kedy sa vrátiť opäť do štúdia. Do konca roka 2004 je však nepravdepodobné, že by sme niečo nahrali.

Na čo sa môžeme teda tešiť v prípade Tvojich koncertov, budú to len covery?
Martin: Skôr 50:50, čiže aj nejaké tie DM skladby. Fanúšikovia vedia, že na koncertoch Depeche Mode bežne spievam 3 - 4 skladby, no nikdy som nebol stredobodom pozornosti koncertu samotného. Ono je to však o tom, že keď ma nakopne adrenalín, tak som si istý, že si to užijem.

Posledný týždeň sa v éteri objavuje veľmi veľa Vašej hudby, po dlhšom čase je to vôbec po prvýkrát, niekedy mám pocit, že znie až nonstop. A veľa z tých skladieb akoby zodpovedala dnešnej dobe, napr. "People Are People". Zdá sa, že to, čo sa vo svete aktuálne deje ovplyvňuje Vašu hudbu a umenie, alebo ide skôr o niečo osobnejšie?
Martin: Vieš, ja som bol vždy trochu introspektívny, možno tomu bolo inak počas krátkeho obdobia, 1983 -1984, kedy skladby z toho obdobia boli aktuálne tej dobe, ale ja som sa aj tak v podstate vždy snažil prinášať tomuto svetu radosť. Aj preto je naša hudba tak trochu "celosvetová", čiže sa páči ľuďom z rôznych kútov sveta. A pokiaľ ide o súčasné dianie vo svete, je to hanba.

Áno, ľudia vo Vašej hudbe môžu nachádzať útechu. Ovlyvňujú Vás teda konkrétne udalosti alebo ich možný vývoj?
Martin: To sa ťažko vysvetľuje. Ono, vždy záleží na tom, čo sa udeje behom niekoľkých nadchádzajúcich týždňov. Zober si napríklad 11.september 2001. Hrali sme v ten deň v rakúskej Viedni. Popoludní toho dňa sme neustále sledovať správy, čo sa aktuálne dialo v NY a museli sme sa rozhodnúť, či budeme večer vystupovať alebo nie. Zabavať sa s pocitom, že tam máte niekoho blízkeho ... Dave zavolal teda svojej manželke, ktorá žila nie ďaleho od Svetového obchodného centra a ona mu povedala, že by rozhodne mal vystúpiť, pretože naša hudba prináša svetu radosť a že by sme v turné rozhodne mali pokračovať. Podľa mňa to bola úplne úžasná odpoveď.

Otázka z iného súdka, čo robíš rád, keď práve nepracuješ alebo keď sa nevenuješ rodine?
Martin: Úplne najradšej hrám futbal, takže ho hrám aktuálne aj trikrát do týždňa. Dvakrát do týždňa máme s naším tímom tréning a potom zápas, ktorý obyčajne vždy prehráme. Ale hlavne, že je zábava.

Keď sme na chvíľu spomenuli budúcnosť, je niečo, čo si ako interpret ešte neskúsil, prípadne ste ešte niekde nehrali, prípadne by si chcel spievať určité konkrétne skladby, ale niečo napísať ... nemáte nejaké takéto ciele?
Martin: Ja osobne chcem v hudbe pokračovať, teda, pokiaľ ma to bude stále baviť a budem mať pocit, že moja tvorba bude relevantná a aspoň tak dobrá, ako v minulosti. Vieš, ak by som sa mal dopracovať do bodu, kedy by som vydával hudbu, ale ľudia by na naše koncerty chodili len preto, aby si vypočuli skladby, ktoré sme vydali pred 15 rokmi a o tie nové by nemali záujem, tak to by bola tá chvíľa, kedy by bolo lepšie to všetko pustiť k vode. Ale vieš, pokiaľ je to stále zábava, tak stojí za to v tom pokračovať.

Tak sa na tú hudbu už teraz tešíme ...
Martin: Ďakujem

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa