Paper Monsters

Daveov nový album ponesie názov "Paper Monsters" (Papierové monštrá). O pocitoch a náladách pri nahrávani tohoto albumu, podobne ako názvy niektorých skladieb sa dozviete v nasledujúcom článku, ktorý je z pera Barbary Charone z MBC Media a v plnej verzii si ho môžete prečítať na davegahan.com.

"Paper Monsters" je Daveov prvý sólový album vytvorený v spolupráci s multi-inštrumentalistom a priateľom z New Yorku Knoxom Chandlerom, producentskú ruku nad týmto majstrovským kúskom 21. storočia, ktoré je odrazom a znovuzrodením, prevzal Ken Thomas zo Sigur Rós. Dielo sa pýši debutovou sviežosťou, ale cítiť v ňom ostrieľanú múdrosť starej duše, preráža z neho Davevovo uvoľnenie a radosť.

"Čo ma naozaj zaráža je, aký som bol pri tom šťastný a naplnený," poznamenáva Dave. "Chcel som počuť niečo, po čom sa budem cítiť dobre. To bolo vodítko myšlienok, popri ktorom sa nahrával tento album a Kenovi sa to naozaj veľmi vydarilo."

"Paper Monsters" predstavuje Davea ako plne vybaveného textára. Monštrá z názvu sa zdajú byť odkazom na jeho apetít po ničení, dobre známy z minulosti, ale najmä na každodenných démonov - od agónií a extáz dlhotrvajúcej lásky až po srdce lámajúcu eufóriu otcovstva. No zatiaľ čo citové, majestátne spovedajúce "Hold On" (Zotrvaj), "A Little Piece" (Kúsok) či "Stay" (Zostaň) by mohli byť uspávankami túžby upravenými do komornej podoby, prevládajúca atmosféra na albume je ohromujúco pozitívna. "Je to plné nádeje, pretože to som teraz aj ja,"prikyvuje omladený spevák.

A naozaj, album je hudobnou cestou, kde nádej ovláda bolesť. Čo sa týka Davea, "Bitter Apple" (Horké jablko) je o znovuobjavení prekrásnej bolesti lásky. "Stay" je majestátnou hymnou tichej úcty inšpirovaná narodením jeho dcéry. Dave si spomína: "Keď sa narodila, mal som pocit, ako keby mojím srdcom preletel obrovský šíp. Premkol ma pocit, že moje srdce opäť začalo búchať."

Ale sú tu aj temné, prepadnuté, žiadostivé prvky. Od "Bottle Living" (Fľaša života), kde sa Dave predstaví so svojou vlastnou bluesovou harmonikou po fantáziu nočnej mory v podobe "Dirty Sticky Floors" (Špinavé lepkavé podlahy), spevák ventiluje svoje staré odporné ego, ktoré sám položartovne nazýva Zlý Dave. "Chlapec z Essexu sa polepšil," uškřňa sa.

Všetky citovo-odlišné témy albumu sa zlievajú v "She Said (Goodbye)" (Povedala (zbohom)), pozdvihujúcej hymne o vyslyšaných modlitbách a duševnom znovuzobudení. Dave vysvetľuje: "Najdôležitejšie zo všetkého pre mňa bolo, aby všetky skladby mali nádych humoru, ale zároveň aj odkaz na nádej a vieru."

Táto mozaika reflexie, oslobodenia a znovuzrodenia zastihla Davea na vrchole jeho síl, zachváteného životom a oslavujúceho jeho nehasnúcu chuť po živote. "Je to, ako keby som sa zobudil a uvedomil si, že mi bolo dané množstvo vecí, dostal som v živote veľa šancí a je na čase, aby som tieto dary zobral a niečo s nimi urobil. Je to všetko o slobode."

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa