Nouvelle Vague - Master And Servant (2009)

Nouvelle Vague - Master And Servant (2009)

V roku 2009 vydalo známe francúzske hudobné zoskupenie Nouvelle Vague štúdiový album, s jednoduchým názvom "3", ktorý otvára jedna z najoriginálnejších coververzii skladieb Depeche Mode, na ktorej sa spolupodieľal samotný autor pôvodnej piesne.

Nouvelle Vague, inak vo francúzskom jazyku "new wave / nová vlna", už na svojom prvom albume ponúkli coververziu depešáckej "Just Can´t Get Enough", práce na albume treťom však začali s myšlienkou, že by k spolupráci prizvali aj pôvodných autorov skladieb, ktoré sa rozhodli "prekopať". Nik z oslovených s tým nemal problém a tak v prípade "Master And Servant" vznikla skutočne najvydarenejšia a najoriginálnejšia coververzia skladby Depeche Mode, s vokálmi Martina Goreho, ktorý sa tak ku skladbe vrátil po 25 rokoch. Túto verziu môžete veľmi často počuť aj vo vysielaní slovenského Rádia FM. A čo na to autori samotnej prerábky?

Na Vašom novom albume ponúkate celkom veľké mená: Ian McCulloch z Echo And The bunnymen, Barry Adamson z Bad Seeds a Magazine, Martin Gore z Depeche Mode ... Ako sa Vám ich podarilo získať na projekt?
Nouvelle Vague je vlastne cover skupina. Keď sme začali s kapelou, tak sme len hrali prevzaté new wave skladby, bolo to celé len o zábave a ako hudobníci a producenti sme vlastne nahrali naše "podivné" verzie skladieb, ktoré máme radi, ako napr. "Making Plans For Nigel" a podobne. V začiatkoch sme vôbec nemysleli na ľudí z Depeche Mode, The Cure, či The Clash. No oni naše prerábky počuli. Ľudia ako Ian McCulloch a Martin Gore dokonca náš prístup ocenili, dokonca sa nám donieslo, že Ian McCulloch mal z našej verzie "The Killing Moon" ohromnú radosť, čím sme začali chápať, že pôvodní autori sú s prístupom Nouvelle Vague veľmi spokojní.

Takže, pred nahrávaním tretieho albumu sme si dali dohromady zoznam pôvodných autorov a začali sme s kontaktovaním ich manažmentov, či sa dočkáme vôbec nejakej odozvy a tie boli nakoniec veľmi pozitívne. Samozrejme, obzvlášť od Iana McCulloch, ale rovnako aj od Martina Goreho a Barryho Adamsona. Oni sa o priamu spoluprácu s nami veľmi živo zaujímali. A výsledok sa rodil veľmi ľahko, jednoducho sme nahrali naše verzie a nahrávky im poslali. A to bolo všetko, jednoducho sa s nami pustili do práce a zrodil sa spoločný výsledok.

Ako teda v skutočnosti prebiehal nahrávací proces s toľkými rôznymi ľuďmi? Viem, že ste nahrávali v Paríži, Martin Gore však evidentne nahrával svoje vokály v New Yorku. Takže ako ste to celé dali dohromady?
Áno, Martin Gore bol zo všetkých jediný, ktorý s nami nemohol nahrávať fyzicky, pretože v New Yorku nahrával s kolegami nový album Depeche Mode, takže sme pracovali prostredníctvom internetu, čo je celkom moderný spôsob práce, ktorý nám umožnil pracovať spoločne aj napriek vzdialenosti. Pracovali sme na diaľku takmer celý deň. Ale Barry Adamson prišiel osobne, Terry Hall z FunBoy Three, rovnako aj ďalší, ako napr. Chris Bailey z The Saints. A bolo to skutočne zábavné, stretnúť sa s nimi, stráviť spoločné popoludnie, pracovať spolu. A všetci do jedného od nás chceli, aby sme ich niečo nové naučili. Napr. Ian McCulloch otvorene povedal, "Ok, ty si šéf. Na rovinu mi povedz, čo by som mal ako urobiť." (viac na prefixmag.com)

Je mi jasné, že ste si od pôvodných autorov nikdy k coveru nežiadali zvolenie, ale kto z toho množstva autorov na Vás reagoval najlepšie?
Asi najlepšia odozva a vlastne akceptácia naše práce prišla od Martina Goreho, ktorý súhlasil so spoluprácou na skladbe "Master And Servant". To hneď cítite, že veci robíte správne, keď Martin doslova baží po spolupráci s Vami! Asi najkrajšiu spomienku máme z turné po Spojených Štátoch, v roku 2005. Vtedy som čítal Boston Globe a narazil som na rozhovor s Martinom, ktorý nás spomenul a milo o nás hovoril. (viac na buro247.sg)

Už samotný výber titulov poskytol veľké šance. Stoja za nimi skladatelia, či moderátori. Ako ste skladby vyberali?
O Nouvelle Vague máme od samého začiatku jasnú predstavu, že budú spájaní s kapelami z oblasti punku, post punku a new wave, tak sme do tej oblasti siahli opäť. A máme z toho ohromnú radosť, pretože na samom začiatku sme nemali žiaden kariérny plán a dokonca sme si ani nemysleli, že by pôvodné kapely a autori mohli niekedy počuť naše verzie ich skladieb. A bolo asi aj lepšie o tom nepremýšľať! Postupne sa k nám však začali dostávať ohlasy, začal to Martin Gore v rozhovore, kde rozoberal new wave scénu ...
Keď prišiel Marc (Collin) s nápadom, aby sme to celé posunulu ďalej a oslovili priamo ľudí z new wave scény, tak sme to jednoducho skúsili. Nebolo na tom nič zložité, len sme poslali maily manažmentom alebo oslovili tých, ktorých sme osobne stretli, ako napr. speváka zo Specials, ktorého sme stretli v Londýne. Toho sme sa rovno spýtali, "keď sa Ti páčilo, ako sme pristúpili k Tvojej skladbe, nechcel by si spolupracovať na našom novom albume?" No a takto sme postupne všetkých získali do hry, teda okrem Martina Goreho, ktorý nahrával s Depeche Mode v New Yorku a nemohol prísť. Všetci ostatní prišli do štúdia, v Paríži, kde nahrali svoje party. Boli im totiž ponúknuté duety. Je to inak trochu zvláštne, požiadať niekoho, aby po 20tich rokoch nahral tú istú skladbu v iných aranžmánoch. Nápomocná v rozhodovaní bola ponuka na duet s new wave spevákmi a až po súhlase sme vybrali skladbu. (viac na zikeo.net)

No a teraz už toľkokrát spomínaná "nouvelle vague" verzia legendárnej skladby "Master And Servant"

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa