Na správnej strane histórie

Na správnej strane histórie

Depeche Mode si nemyslia, že ich hudba zmení svet. Ale to ich neodradí od toho, aby to neskúsili ... Martin Gore pre denník The Inquirer.

Ako sa v nedeľu publikum vo Wells Fargo Centre samo presvedčí, Depeche Mode, od svojho "twee-pop electronica" debutového albumu, "Speak&Spell", urazili veľký kus cesty. Od roku 1981 posúval hlavný skladateľ a gitarista, Martin Gore, s každým ďalším albumom ich temnú elektronickú kapelu stále bližšie k drsnej realite sexu, úzkosti, náboženstva, nepokoja, agresie a spoločenských neduhov, no súčasne s jemnou dávkou nádeje.

Veď sa len pozrite na ich aktuálny koncertný setlist, s nestarnúcimi hitmi ako "Personal Jesus", "Enjoy The Silence" a "Walking In My Shoes". No neoddeliteľnou súčastou menu Depeche Mode sa čoraz viac stáva aj politická dilema a radikálne protesty. Sociálno-politické prostredie a obavy vyčerpanej ľudskej masy sa dostali pod drobnohľad na poslednom štúdiovom počine Depeche Mode, albume "Spirit".

"Pozerám sa na svet ako na celok," povie rodený Brit žijúci aktuálne v Santa Barbare, Martin Gore. "To, čo vidím, je jeden veľký chaos."

V skladbách ako "Where´s The Revolution?" jednoducho Gore s Gahanom nedokážu nečinne čakať, kým sa celý svet zrúti. Aj preto doslova zúria.

Tento pohľad na svet víta aj krajná pravica - Richard Spencer sa považuje za celoživotného fanúšika kapely - čím je to ešte celé kurióznejšie. Depeche Mode sa však od tejto šovinistickej skupiny ľudí rozhodne dištancujú.

"Pozrite, celé roky sledujeme krízu v Sýrii," zauvažuje o veciach, ktoré by stáli za protest, či už formou piesne alebo demonštrácie na ulici. "Je doslova neuveriteľné sledovať tieto horory na dennej báze, vrátane utečeneckej krízy, ktorá z toho vzišla. Stredný Východ doslova skolaboval. Amerika zasa bojuje s násilím voči čiernym - tí ľudia neurobili nič, držali ruky nad hlavami a celé to snímali kamery. Kamkoľvek sa pozriete ... čim viac sa tento svet delí, tým zložitejšou sa stáva komunikácia."

Gore vyrastal v Basildone, v anglickom Essexe, no jeho politické názory zodpovedajú viac človeku zo Západného pobrežia.

"Nech už ste kdekoľvek, je nemožné ignorovať to, čo sa okolo Vás deje," povie. "Áno, väčšinu svojho života som prežil v Európe, hoci onedlho to už trvdiť môcť nebudem. Nikdy by som to nepredpokladal, ale potenciál Trumpovho víťazstva by sa dal prirovnať k písaniu na stenu. Ale až teraz, keď naozaj vyhral a implementuje všetky svoje ohlasované predstavy, je to celé šialenejšie."

Z úst niekoho, kto skomponoval chladné emotívne piesne ako "A Pain That I´m Used To" alebo zmyselnú "Stripped", vrátane ďalších bohato atmosferických a industriálnych elektronických post-punkových vecí, to vyznieva ako razantný obat.

Verní fanúšikovia kapely však veľmi dobre vedia, že Depeche Mode mali vo svojom programe vždy aj sociálno-politickú agendu. Už v roku 1983 zamerali, na albume "Construction Tim Again", texty na aktivizmus, pracovnú silu a prejavy proti korporáciam v skladbách ako "Get The Balance Right", "Everything Counts", či "Landscape Is Changing".

"Pozrite, nemusíte bojovať proti nespravedlnosti, aby sa z Vás stal hrdina, ale vždy sa môžete pokúsiť postaviť na správnu stranu histórie," povie Gore. "Píšte jednoducho o tom, v čo veríte, čomu dôverujete."

Ak si vezmeme témy textov albumu "Spirit", Gore v nich nechce vystupovať ako kazateľ, dokonca ani spevák Dave Gahan, ktorý pre kapelu komponuje posledných 13 rokov. Na tomto albume hodil Gahan do revolučného ringu vlastné skladby, tematicky podobné tým, ktoré ponúkol Gore. ("Skladby, s ktorými prišiel Dave, sú tie najlepšie, aké doposiaľ napísal," dodal Gore)-

"Tentoraz," povie Gore, "vlastne, ako vždy, skutočne chceme, aby sa ľudia, pri počúvaní nášho albumu, zamysleli. Možno, že tentoraz je to všetko priamočiarejšie. Ja som mal naozaj pri písaní skladieb tohto albumu pocit, že sa svet zmieta v totálnom chaose. Ľudstvo zišlo zo svojej cesty. Pri poukázaní na tento fakt by sa mohlo podariť niektoré hodnoty vrátiť späť. Tentoraz môžem klásť omnoho väčší dôraz na hudbu a na to, čomu sa venujem. Neviem, či sa tým dá zmeniť svet, ale ak to ovplyvní čo i len jedného človeka, tak sa mi možno niečo podarilo."

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa