Na slovíčko s Andym (09/1990)

Na slovíčko s Andym (09/1990)

Počas štyroch kanadských zastávok, v rámci World Violation turné, odmietli Depeche Mode poskytovať rozhovory. Jedinú výnimku nakoniec dostal moderátor rádia CFNY 102.1 FM, s ktorým sa porozprával Andy Fletcher.

pozn. rozhovor vznikol pred vystúpením kapely v Montreale, 21.júna 1990.

Andy, aké máte plány po skončení tohto turné? Nastúpite rovno do štúdia alebo si doprajete poriadne dlhé voľno? Čo v takom prípade plánuješ ty osobne?
Andy: Hoci nahrávanie tohto albumu bolo najradostnejšie, aké sme kedy zažili, v kapele vládla skutočne skvelá nálada, je toto turné rozhodne kratšie, než bolo to predošlé. Mali sme jednoducho pocit, že to predošlé turné bolo až príliš dlhé a zároveň si myslím, že Depeche Mode, v 1990-tych rokoch, veľmi aktívni nebudú. Rozhodne to nebude o produkovaní množstva nahrávok a množstve koncertov, ako tomu bolo posledných 10 rokov, nakoľko sme pracovali skutočne húževnato. Máme za sebou 8 albumov, nespočet turné, všetko to bolo o práci. Takéto tempo už nezvládame, rovnako sa nedá neustále produkovať kvalitnú hudbu.

Akoby Vám začala nová éra. Na koncerty Vám chodí ohromné množstvo ľudí, bodujete s novým albumom, pričom ste stále mladí a Vaša produkcia je veľmi súčasná. Musíte byť z toho nadšení, nie?
A naša cena riadne stúpla. K tomuto však nedošlo nečakane, z dňa na deň, gradovalo to postupne. To, čo sa v skutočnosti stalo bolo práve to, že sme si udržali našich fanúšikov, s každým ďalším albumom ich počet narastal a deje sa tak stále. My fanúšikov jednoducho nestrácame. Ale získať si ich nebolo jednoduché a ani to nie je tak, že by práve teraz zrazu celý svet objavoval Depeche Mode. Ja myslím, že naši fanúšikovia sú tak trochu nad vecou, myslím vo všeobecnosti. Ale nájdu sa aj takí, ktorí nás považujú za bohov a to nás trochu znepokojuje. My sa totiž staviame na rovnakú úroveň, na akej sú naši fanúšikovia, nevnímame sa ako niečo viac, sme len takí obyčajní vtipkári. Veď Martinove skladby sú o každodennom živote. Nie je v nich nič o uctievaní, či podobne.

Možno je za tým nejaké posolstvo, ktoré sa možno vytráca. Možno Vás niektorí fanúšikovia vnímajú ako nedostihnuteľných, na obaloch nahrávok nie sú Vaše fotografie, čo ich núti viac po Vás pátrať a podobne. Čo im iné zostáva?
Skôr si myslím, že by sa mali viac venovať pozitívam bežného života a nie sa utiekať k uctievaniu, či podobne.

Istotne sa ale tu a tam objaví fanúšik, ktorý sa neuspokojí len zopár otázkami "na schodoch" a očakáva, že budete iní, akí ste v skutočnosti ...
Ono je to vždy iné. Normálne stretávame fanúšikov, ktorí nás len pozdravia, ktorí nám chcú iba povedať, ako veľmi sa im naša hudba páči, čo je väčšinou veľmi príjemné. Tu a tam sa však objavia takí, čo majú nekonečne veľa otázok a podobne, to už je na nás trochu moc ...

Zmeňme teda tému. Ako je to s Vami? Zostávate vo vašej domovskej krajine alebo má niekto z Vás plán sa niektom presťahovať?
To si veľmi nemyslím, ale napr. Martin by sa možno chcel presťahovať do Francúzska, keďže sa mu tam veľmi páči. Ale či to aj uskutoční, to neviem.

Tým som chcel len naznačiť situáciu s platením daní, ktorá je práve v súvislosti s Britániou notoricky známa.
No áno, sazba dane ... viete ako to je, chcete veriť v sociálny štát, musíte platiť dane. Ale toto by sme my nedokázali, myslím vyhýbať sa plateniu daní.

Určite v týchto dňoch dostávate od fanúšikov množstvo podivných vecí. Viem, že v Montreale bol chlapík, ktorý tvorí kreslené filmy na motívy Vašej hudby.
Áno a robí to dodnes. Síce ich nevyužívame, ale vytvoril ich skutočne veľa. On je inak takisto aj hudobník a má na svojom konte niekoľko vydarených skladieb.

To si viem predstaviť. Vy určite dostávate aj množstvo kaziet s nahrávkami rôznych kapiel. Čo s nimi vlastne robíte?
Tak, niečo z toho si aj vypočujeme a je to tak ... niečo z toho je dobré, niečo nie, teda väčšinou to za veľa nestojí. Ale, ľudia sa snažia jednoducho niečo robiť, niečo, čo je iné ako to ostatné.

Hmm... aj sa ty osobne, prípadne niekto iný z kapely, pokúšaš spolupracovať s inými hudobníkmi? Alebo sa pokúšate prizvať k spolupráci hosťujúcich hudobníkov? Totiž, vy ste sa, ako kapela, o niečo také doteraz nepokúsili.
Tak pozrite, my sme Depeche Mode, sme osobnosti, ktoré spolu fungujú, práve preto sme nikdy neriešili iných hudobník, pretože ... to už by asi neboli Depeche Mode. Neviem, či Martin, prípadne či aj ja, by raz dokázal spolupracovať s niekým iným, podľa mňa zrejme nie. A možno by chalani také niečo aj dokázali, kto vie? To už by bolo niečo v štýle Phila Collinsa, nie?

Čo sponzoring? Mali ste nejaké zaujímavé ponuky, ktoré ste odmietli? Od kohokoľvek, na čokoľvek?
Ani nie. Niečo málo bolo, ale prišlo nám to nakoniec trochu nevkusné. Ak by nás aj niekto oslovil, určite by nezískal to, čo pôvodne chcel, čiže by sa im to nevyplatilo. Možno by sme vedeli dať nejaké logo na naše vstupenky a to je presne to, čo nechceme, pretože je to nevskusné a tam to všetko začína, reklamy a podobne ...

Čo tak aktuálne obľúbená fráza, či slovo? Je niekto v kapele, kto neustále omieľa určitú zaužívanú hlášku, čo už môže byť aj trochu otravné?
No, každý náš album je spojený s istou frázou, ktorú dokonca viete nájsť na vinyloch, v samotnom strede, v drážkach. Je to tak, že najzaužívanejšiu frázu z daného obdobia vytlačíme na album. Keď sa posnažíte, určite je tam niekde nájdete. Lenže, ak raz zaniknú vinylové platne ...

Niečo sa povráva, že by sa mohla objaviť EP s niekoľkými skladbami z nahrávania albumu "Violator", resp. sú nejaké náznaky v tomto smere. Vieš nám o tých skladbách povedať niečo viac?
Neviem, ťažko povedať. Myslím, že ide o dve skladby, nie všetkým z kapely sa páčili a všetci sme mali pocit, že sa nevyvíjali najlepšie. Po úplnom dokončení albumu sme si však uvedomili, že tie skladby sú celkom vydarené, jedna z nich absolútne. O nej sa dokonca uvažovalo ako o singly, no Alan si nebol celkom istý textom. Zrejme aj preto sa nedostali na album. Možno sa na album naozaj nehodia, ale mohli by byť vhodné na b-stranu nejakého singla.

Tak to teraz môžeme poslucháčom prezradiť, jednou z tých nových skladieb je "Sea of Sin" a aktuálne sa nachádza na b-strane nového singla Depeche Mode, "World In My Eyes", ktorý je na našom trhu zatiaľ dostupný iba cez import. A my sme sa rozprávali s Andym Fletcherom ...

Názory Devotees (18)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa