Na slovíčko s Alanom (1984)

Na slovíčko s Alanom (1984)

Na letné obdobie jeden krátky rozhovor s Alanom Wilderom, pre rakúske rádio, týkajúci sa vystúpenia Depeche Mode na letnom festivale v nemeckom Heidelbergu (Ludwigshafen), 02/06/1984.

"Alan je šéf" ... to citujem nemecký mládežnícky magazín. Takže Alan Wilder je vlastne v Depeche Mode ten najdôležitejší. A aby sme to teda uviedli na správnu mieru, Alan nahradil v kapele, dnes takisto veľmi známeho, Vince Clarka. A Depeche Mode sa odvtedy darí. Sú No.2 v Anglicku, No.1 v Nemecku, no a v Rakúsku? To sa uvidí. Ale v tomto rozhovore sme ho konfrontovali s ďalšou jeho túžbou: Alan Wilder, anjel mieru, bojovník proti vojne a násiliu.
Alan: Problém je v tom, že ak si zoberiete anketu v našej krajine, týkajúcu sa vojen, tak zistíte, že obrovské množstvo ľudí v tejto krajine je proti všetkej tej hrôze. Ide však o to, ako celý náš systém vlastne funguje, no a ten funguje úplne inak.

Alan si veľmi dobre pamätá vojnu o Falklandy: ale nič pre to nemohol urobiť.
Alan: No, a čo ste tak mohli urobiť? Pozrite, my v našich skladbách spievame o rôznych problémoch, ale nemôžeme očakávať, že by tie samotné skladby niečo zmenili. Všetko, v čo môžeme dúfať, je, že ľudia aspoň trošičku zmenia svoje zmýšľanie. A ak aspoň zopár ľudí prinútime o tých problémoch premýšľať, tak je to to najviac, čo sme mohli získať.

Akým spôsobom udržiavajú Depeche Mode úzky vzťah s publikom?
Alan: No, niekedy sa ľudia skutočne zaujímajú o naše texty a debatia o nich s nami. Po našich koncertoch tu a tam zájdu za nami do zákulisia a povedia, "páčia sa nám texty Vašich skladieb. Je to o tomto a tomto? Ako to vnímate vy?" a podobne :)

Tento pôžitok, byť s Vami v zákulisí, je pre nás zatiaľ pocit neznámy. Teda, pokiaľ sa fanúšikovia z Rakúska nevyberú do Heidelbergu, v Nemecku.
Alan: Áno, na budúci mesiac vystupujeme na veľkom festivale v Nemecku, kde vystúpi aj Elton John. Myslím, že je to práve v Heidelbergu. Ale bude to naše jediné festivalové vystúpenie počas tohto leta.No a následne, až do konca roka, po vydaní nového albumu, nás čaká riadne turné po Anglicku a Európe.

Na festivale sa zíde také množstvo ľudí, ktoré sa vyrovná počtu návštevníkov Vášho turné v Anglicku, takže v tomto zmysle je to veľmi praktická vec. Na druhej strane však nič mimoriadne.
Alan: Presne tak, nie je to žiaden výnimočný pocit. Ale pre nás je to fájn, pretože to bude určite dobré publikum. Myslím, že sa tam očakáva návštevnosť okolo 50 000 ľudí, čo sa naozaj vyrovná návštevnosti nášho celého anglického turné. Šancu hrať v jeden večer pred tak veľkým publikom treba využiť.

No a teraz už "People Are People"

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa