Masový apel (1988)

Masový apel (1988)

S Depeche Mode v štúdiu počas nahrávania albumu "Music For The Masses". Album však rozhodne nebol nosnou témou rozhovoru.

Mihajúci obraz telky v rohu sa zúfalo snaží chytiť signál BBC a zobraziť čo najlepšie bežiaci dokument. V zazrnenom obraze sa dá rozpoznať obraz McCartneyho a spol, dokument sa snaží rozobrať "album storočia" a opäť sa na obrazovke objaví "Sgt. Pepper". A tak sme tu, sedíme v štúdiu, pozeráme telku ... je to ako sledovať obraz plechovky, na ktorej je vyobrazená plechovka. Je to obraz nekonečna? No áno, ale to bolo pred 20timi rokmi ...

20 rokov dozadu zaujímali každého v tejto miestnosti viac obrázky zo žuvačiek a komiksy s Batmanom, než popové umenie. Depeche Mode sa však pozerajú vpred, nie dozadu.

"Celkom by ma zaujímalo, či niekto raz natočí dokument o nahrávaní tohto albumu," zauvažuje Dave Gahan a naberie kus pasty z taniera. V pozadí znie monotónny zvuk video zariadenia a jemný zvuk nárazu biliardovej gule. Nežné to umenie nahrávania nového albumu.

"Album sa bude volať "Music For The Masses," vysvetľuje Martin Gore, "čo je vlastne celkom dobrý vtip, keď si uvedomíte, koľko ľudí nás nenávidí." Stavil by som sa, že si to myslia len oni. Depeche Mode? Nepatria predsa na výslenie popu? Nehovorí sa predsa o ich účesoch?

Poďme sa teda pozrieť na tých Depeche Mode. Pravdepodobne boli Depeche Mode zrodení pre komerčný úspech, hoci zostávajú v nezávislej sfére. Inovatívnu produkciu predstavili už na svojom debutovom albume v roku 1981, hoci s niečím podobným pred nimi prišli už The Human League, oni boli totiž prvou skutočnou popovou kapelou založenou na syntezátoroch, neskôr na sampleroch. Depeche Mode nemali manežéra a dodnes nemajú. Odmietli ponuky veľkých vydavateľstiev a uprednostnili Mute. A napriek úspechu singlov v rebríčkoch sa nespreverili sami sebe a svoje meno nespeňažili. Skôr vydláždili cestu ďalším kapelám ako napr. The Smiths, či Jesus And The Mary Chain. Tak prečo stále tá jedovatá kritika?

"Neviem," povie Dave. "Nikdy by ste si nemysleli, že je možné až tak nenávidieť nejakú kapelu, ako niektorí nenávidia nás ...!"

"Myslím," zauvažuje Martin, "že naša hudba nikdy neoslovovala širšie publikum, preto ten názov, je to žart. Naše nahrávky si kupujú iba naši fanúšikovia."

"Takisto si nás ľudia zaškatuľkovali ako samplerovú kapelu, čo je samo o sebe v pohode, ale kopec kapiel využíva samplery úplne hrozným spôsobom. Príliš o tom nepremýšľajú. My získavaním rôznych zvukov trávime celé veky a hlavne sa snažíme dávať pozor, aby sme nejaký zvuk nepoužili dvakrát a to možno aj preto, že David má veľmi charakteristický hlas, ktorý takisto definuje zvuk Depeche Mode."

Ale aj napriek tomu, čo si myslíte, pre Depeche Mode nie je jednoduché dostať sa do rotácii známych rozhlasových staníc.

"Aktuálne máme menšiu dilemu, pretože väčšina našej produkcie nezapadá do vysielania rádii, dokonca nás tam nehrávajú tak, ako ostatných a bohužiaľ sa tak deje takmer všade vo svete," pokračuje Martin. "A ak zrazu zistíme, že je to inak, napadne nás, že sme v podstate komerční, čo musí byť ale nemožné, keďže sme súčasťou alternatívnej scény."

Tak ako to vlastne zvládate?
Andrew: "Mali sme šťastie, pretože keď sme začínali, tak koncertná scéna doslova prekvitala, takže sme stavali práve na tom, ale ani vtedy neboli po ruke slušné miesta, kde by sa dalo hrať viac."

Tak prečo ste sa rozhodli hneď v začiatkoch nepodpísať zmluvu s veľkým vydavateľstvom?
Martin: "Bolo to samozrejme lákavé. Keď sa na to pozriem spätne, skutočne neviem, prečo sme tak neurobili, bol to asi ťah šťastia, ktoré sme nemali. Viete si predstaviť štyroch 18-ročných chalanov bez peňazí, ako im ponúknu napr. 200 000 libier? Ale bolo to to najlepšie rozhodnutie, aké sme urobili."

David: "Bol to vtedy taký vnútorný pocit... ale skutočný dôvod bol asi ten, že sme boli tak nerozhodní, až sme to prepásli. Samozrejme, radil nám aj Daniel Miller, ale ten na nás nikdy netlačil, aby sme s ním zostali. Povedal, že ak nám ponúknu čokoľvek, on urobí pre nás to najlepšie, čo môže a ak chceme mať single v rebríčkoch, tak urobí to najlepšie, aby nás tam takisto dostal."

Martin: "Myslím, že pravý dôvod toho, že sme tu už tak dlho, je ten, že sme v Mute. V Mute máme slobodu robiť presne to, čo sami chceme. Nie sme tlačení žiadnym konkrétnym smerom a Daniel sa nechová ako šéf nahrávacej spoločnosti, on príde za nami do štúdia a pomáha nám. Je viac priateľom, ako šéfom."

Po čase samozrejme aj Depeche Mode začali zarábať ...
Andrew: "Bola to dohoda, zisk sme si delili, neexistuje šanca, že by vám veľké vydavateľstvo ponúklo takú dohodu, akú máme s Mute. Dva roky sme nemali takmer žiadne peniaze, ale to preto, že sme nemali žiadne veľké pôžičky."

Takže by ste mladým kapelám poradili ísť takou istou cestou?
Martin: "Keď za nami príde začínajúca kapela a pochváli sa nám, že dostali ponuku od veľkého vydavateľstva, tak je to pre nás trochu zložité. Samozrejme, chce sa nám povedať, choďte k nezávislým, no my sme mali šťastie v tom, že už náš prvý singel bol v podstate hit. Dá sa povedať, že neuspieť sa dá ľahšie práve na nezávislej značke."

Andrew: "99% začínajúcich kapiel neuspeje, aj keď sa upíše veľkému vydavateľstvu, ale nakoniec možno aj tak odídu s veľkým balíkom peňazí. Rád by som poradil ľuďom, aby šli k nezávislým, ale musíte byť opatrný. Zťažka si spomenieme na jedno, či dve vydavateľstvá, ktoré sa nevyznačujú tým, čím všetky ostatné."

Alan: "A samozrejme, ak potrebujete kúpiť nejaké vybavenie, musíte ísť do veľkej pôžičky."

Aké výhody, odhliadnúc od peňazí, hrali vo váš prospech?
Alan: "Veľké vydavateľstvo by nás tlačilo do produkcie hitov, ale nám bolo umožnené robiť veci vlastným tempom. Tiež je tam zopár ďalších vecí, ktoré navzájom súvisia ..."

V tom momente sa ozve chichot ako zo školských lavíc.

"Chcem povedať, že štandardná produkcia Mute je veľmi vyspelá a to sa prenáša aj na nás."

Už z prvých náznakov rodiaceho sa nového albumu je zjavné, že sa Depeche Mode vracajú k ťažšej, no klasickejšej konštrukcii albumu, než tomu bolo predtým. Vokály samozrejme ani dnes nestrácajú svoju prudkosť, no v pozadí cítiť doslova číhajúcu filmovú hudobnú kvalitu. Nie melodramatickú, skôr trúfalú. Neprekvapí preto, že všetci z kapely neskrývajú záujem preraziť aj na poli filmu.

"Dostali sme ponuku na dosť pochybný, b-čkový sci-fi film, kde po nás chceli, aby sme tu a tam vsunuli slová ako "Venuša" a "Jupiter"," zasmeje sa Martin.

"Ja by som skôr uprednostnil niečo na štýl prác Ry Coodera, napr. pre film "Southern Comfort"," dodá Dave.

Andrew: "Ide skôr o to, a to by som sa dokonca stavil, že kopec ľudí by nepoznalo, že to hráme my. Na našu adresu by sa zosypalo kopec predsudkov ešte predtým, než by z toho ktokoľvek niečo počul."

Predsudky, ktoré sa okolo nich "vybudovali" v čase, kedy ich zbožňovali pubertiaci.

Martin: "Z toho imidžu, z rokov 1981 - 1982, kedy sme boli v podstate orientovaní na tínejdžerov, sme už vyrástli. V tedy sme vôbec netušili, čo vlastne robíme, mám na mysli štýl obliekania a všetko okolo .... dnes je nám z toho, pri pohľade späť, trápne, bolo to fakt choré, takže si viem celkom predstaviť, ako to niektorých ľudí odradilo."

Andrew: "Podľa mňa sú práve tínejdžeri najlepšie publikum, obzvlášť, keď s Vami vyrastajú. Majú v sebe ten správny entuziazmus. Dá sa to prirovnať k publiku The Smiths, a keď u nich dominujú hlavne chalani, ale aj tí sú max. 16-17 roční."

A nie je to skôr tým, že takéto publikum je menej kritické?
Andrew: "Možno, ale ja si naopak myslím, že tínejdžeri sú kritickí viac, pretože tí Vám dajú všetko, oni skutočne počúvajú a uvažujú o všetkom, čo robíte. A pre nás to znamená zodpovednosť."

Dave: "Ľudia si myslia, že ak v publiku prevládajú 13 - 14 roční, tak nemajú názor, ale to nie je pravda. Oni sú ďaleko vnímavejší, v porovnaní s napr. s 25-ročnými, ktorí vyrazia von a kúpia si nahrávky Dire Straits. A ako tu už bolo spomenuté, značná časť nášho publika s nami vyrástla a dospela."

Depeche Mode majú samozrejme v pláne vyraziť s novým albumom aj na turné, ale či nezasvätení ľudia zatnú zuby a dajú novému albumu šancu, ťažko povedať. Stavil by som sa ale, že po "slepom teste" by mu mnohí z nich dali palec hore. Zvyšok sveta však, ako sa to v ich prípade často stáva, už dávno názor zmenil.

Poviete si, nezapredajte sa. Nedovoľte veľkým, aby vás ovládli. Máte Fada Gadgeta, New Order, The Smith a rešpektujete ich. Ale máte tu aj Depeche Mode, neskutočne dobrých v tom, čo robia a zachovávajú si neustale svoju noblesu. Na to nezabúdajte!

zdroj: dmtvarchives.com

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa