Martin pre Rolling Stone Brasil (03/2023)

Martin pre Rolling Stone Brasil (03/2023)

Martin Gore v exkluzívnom rozhovore pre brazílsku mutáciu hudobného časopisu Rolling Stone. Témou bol samozrejme aktuálny album a turné.

Album "Memento Mori" považuješ za Váš najlepší za posledné roky. Ako sa Vám na ňom pracovalo a na čo ste najviac hrdí?
Martin: Album sme dokončili v podstate už dávno, asi pred pol rokom. Máme pocit, že je na ňom niečo zvláštne a naozaj sa teším, keď sa konečne dostane k poslucháčom. Samotné nahrávanie sprevádzali zvláštne okolnosti. Andy nečakane zomrel len šesť týždňov predtým, čo sme ho mali začať nahrávať v štúdiu. Napriek tomu sme sa rozhodli v tom pokračovať, nakoľko sme sa zhodli, že pre naše duševné zdravie bude lepšie, keď sa zameriame plne na hudbu. S výsledkom sme veľmi spokojní.

Album je bohatý na textúry, ako gitarové, tak aj syntezátorové. Niektoré skladby, ako napr. "Wagging Tongue", pripomínajú niekdajšie hity Depeche Mode, iné zasa Vaše známe balady. No na druhej strane však "Memento Mori" rozhodne nepôsobí ako obyčajná zbierka skladieb. Vďaka čomu je, podľa Teba, album taký komplexný?
Toto má hneď niekoľko dôvodov. Mali sme k dispozícií 16 skladieb a bolo naozaj zložité vybrať z nich 12, ktoré sa dostali na album. Takže, podľa mňa, tých 12 skladieb k sebe pasuje viac, než tie zvyšné štyri. To veľmi pomohlo. Veľmi veľa času sme strávili stavbou tracklistu , aby skladby vyvolali správny dojem uceleného albumu. Ďalšia vec, nad ktorou sme premýšľali: pandémia veľa pozitívnych vecí nepriniesla, no dlhšie obdobie pre písanie je pre skladateľa vždy bonusom.

Čiže si sa cítil pod menším tlakom?
No, možno tak maličký tlak bol. Mal som dostatok času nad premýšľaním o zvuku demosnímkov a mohol som sa tak uistiť, že skladby budú spolu fungovať.

Skúsme trochu podebatiť o jednej konkrétnej skladbe, "Soul With Me", ktorá obsahuje gitarové zbory, má psychedelický nádych a meloncholický text. Aký bol proces jej vzniku?
Je to veľmi zvláštne skladba Depeche Mode. Páčia sa mi podivné vplyvy, ktoré som do skladby vniesol. Znie ako podivná pieseň od Beach Boys, akoby sa spojili s Kurtom Vileom a spoločne sa snažili napísať gospelovú skladbu.

To je doslova až neuveriteľná kombinácia.
:) Ja mám podivnosti veľmi rád.

Spomenul si, že prvé nápady k albumu sa objavili v období pandémie. Okrem toho, že si mal viac času na písanie, ako tieto okolnosti ovplyvnili samotný album?
K najväčšej zmene došlo asi mesiac po vyhlásení pandémie, kedy ma oslovil Richard Butler. Napísal mi sms, že by sme mali spolu napísať nejakú pieseň. No a keďže bola pandémia, prišiel mi ten nápad vcelku zaujímavý. V tom čase sme uvažovali, že to použijeme na nejaký bočný projekt a mali sme k dispozícií, nakoniec, šesť skladieb, ktoré sa nám páčili. No a mne sa páčili natoľko, že som premýšľal použiť ich pre Depeche Mode, tak som sa Richarda na túto možnosť spýtal. Netušil som, ako bude reagovať, ale on odvetil v štýle, "V poho, som rád, že sa ich chystáš použiť". Takže štyri albumové skladby vznikli v spolupráci s Richardom a to bola pre nás obrovská zmena. Nikdy predtým som nepísal s nikým z prostredia mimo kapely.

Zvláštne, že sa album "Memento Mori" rodil ako vedľajší projekt ...
My sme len zamýšľali, že napíšeme zopár piesní, no nikdy sme nemali pevne definované, že z toho vznikne nejaký projekt alebo že dokonca budú použité. Len kdesi v pozadí mojej mysle som mal predstavu bočného projektu.

Aká bola reakcia verejnosti na ohlásenie nového albumu a samotné vydanie singla "Ghosts Again"?
Bolo to to najlepšie uvítanie, aké sme zažili za posledných 25 - 30 rokov. Singel sa hrá snáď úplne všade. Veľa rotuje v rádiách, dokonca aj na frekvenciách, kde naše skladby nehrali celé roky. Množstvo ľudí, ktorí Depeche Mode ani nepočúvajú, sa z neho tešia, takže mal, v podstate, univerzálny dosah.

Aký dopad mala Vaša spolupráca s Martou Salogni (v minulosti spolupracovala s Björk, Animal Collective a Black Midi) a Jamesom Fordom, s ktorým ste spolupracovali už na predošlom albume "Spirit"?
Áno, s Jamesom sme pracovali už na albume "Spirit", takže jeho spôsob práce nám bol známy. Je to skvelý producent, no zároveň aj hudobník. Mohol prísť s nápadom, napr. "poďme k tomuto synth partu pridať bassu". No a on hneď schytil bassgitaru, nahral ju na prvý pokus a znelo to tak skvele, že sme to nemuseli ani vyhadzovať. James hrá takisto na bicie. Celý album sme nahrali v mojom domácom štúdiu, iba na päť dní sme sa presunuli do štúdia Ricka Rubina do Malibu. Počas tohto obdobia nahral James bicie party a my sme nahrávali sláčikové party ...
Marta mala pod palcom mixáž, no takisto zastala pozíciu štúdiového inžiniera a tak bola prítomná počas celej doby nahrávania. Bol to práve jej nápad, aby sme pre vytvorenie slučiek použili starý páskový rekordér z 1970tych rokov. Album tým získal úplne iný pocit a pomohlo nám to vytvoriť množstvo textúr, ktoré sú na ňom prítomné.

Aký je to pocit, byť po pandémií späť na pódiu, no tentoraz bez Andyho? Ako ste vlastne s Davidom dospeli k rozhodnotiu nakoniec album dokončiť a naplánovať turné?
V prípade albumu sme sa rozhodli jednoducho dokončiť rozpracované veci. Bolo to dobré rozptýlenie a vyhnutie sa myšlienkam o Andyho smrti. Keby sme sa rozhodli pre ročnú pauzu, len by sme sa utápali v úzkosti. Sedeli by sme doma a smútili. Ale, bude zaujímavé sledovať, ako nám to pôjde naživo, pretože to bude tentoraz iné, zrejme aj vzrušujúce. To obzeranie sa po javisku, na miesto, kde zvykol stáť Andy, to nás isto ovplyvní.

Som si istý, že turné nakoniec dopadne dobre.
To dúfam. Máme za sebou malé vystúpenie v Mníchove. Zahrali sme iba 5 skladieb pre asi 5 000 prítomných ľudí. Obaja s Davidom sme cítili nadšenie, že môžeme opäť hrať po tak dlhej dobe, od roku 2018.

Prekvapil Vás úspech skladby "Never Let Me Down Again", po odvysielaní prvej časti série "The Last Of Us"? Aké to je zrazu vidieť mladú generáciu, ktorá možno doteraz nemala žiaden kontakt s Depeche Mode, počúvať Vašu hudbu?
Vždy je to milé prekvapenie, keď sa udeje takáto veľká vec a naša hudba sa dostane k inému publiku ... my však máme šťastie práve v tom, že dodnes priťahujeme mladších fanúšikov. Dokonca aj na poslednom turné bolo zakaždým skvelé vidieť na našich koncertoch pubertiakov, či 20-tnikov. Samozrejme, že spomenutá séria oslovila omnoho širšie publikum. Prvé dní sme registrovali doslova šialenstvo, napr. na sieti Shazam. Niečo podobné sa udialo so skladbou "Enjoy The Silence" na TikTok-u. Takéto veci nám samozrejme pomáhajú a my sme krátko na to prišli s našim možno najkomerčnejším singlom, ktorý sa hral všade a zrazu tu bol pocit, že patríme opäť k najžiadanejším umelcom :)

Zdá sa, že piesne Depeche Mode zostarli správnym spôsobom ...
Hmm, je to skvelý pocit opäť pracovať a nebyť po celý čas doma :)

Martin, po ohlásení veľkého turné, vrátane festivalových vystúpení v Európe, sa chcem spýtať na Vaše plány v súvislosti s Južnou Amerikou.
Máme nejaké plány pre budúci rok. Zatiaľ oficiálne nehovoríme, čo bude po ohlásených koncertoch. Je tu šanca, že ak si budeme turné užívať, tak ho predĺžime. V takom prípade si viem predstaviť, že k ďalším zastávkam bude patriť aj Južná Amerika.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa