Martin a Dave pre Sky TV (1986)

Martin a Dave pre Sky TV (1986)

Hudobní puristi tvrdia, že nápor technológií a počítačových nástrojov vyreže hudbe srdce. Snáď poslednou destiláciou technológie v hudbe je anglická kapela Depeche Mode. Niektorí im dávajú prívlastok "chladní", iným zasa prídu "hot" ...

... no nik nemôže poprieť, že na svojom konte majú dlhú sériu hitov, vďaka ktorým už dávno získali status najtrvalejšej synthpopovej kapely 1980-tych rokov.

Fungujete dlhšie, než New Kids On The Block, či iné kapely. Ste spolu už šesť rokov, prekvapuje Vás to?
Martin: Šesť rokov je už pekne dlho. Ono sa to však ani nezdá, že už je to toľko.
Dave: Záleží na tom? Keď sa človek zamyslí, tak zistí, že napr. 6 rokov strávil v škole. To Vám niekedy vie pripadať ako celá večnosť. Šesť rokov v kapele vlastne ani nie je tak veľa, pretože keď fungujete v kapele, tak vlastne ako keby ste chodili do práce.

Keď ste začínali s kapelou, aj ste mali nejakú dlhodobejšiu víziu alebo ste si len povedali, že poďme do toho a uvidíme?
Martin: No, my sme do toho nikdy nešli s profesionálnym zámerom. To sa jednoducho vyvinulo, zrazu sme zistili, že sa tým dajú ľahko zarobiť pekné peniaze, tak sme jednoducho pokračovali.

Dobre, ale dnes sa už ten ľahkovážny prístup spojil so skutočným biznisom. Teda, už to nie je len o zábave, kedy ste si povyrazili, počúvali, či tvorili hudbu ... dnes ste súčasťou plnohodnotného "stroja".
Dave: V podstate každá kapela si to v začiatkoch neuvedomuje. Jasné, že keď fungujete tak dlho, tak sa to zmení na obchod, ale je to jednoducho práce, v tomto prípade skvelá práca.

Martin: Presne, ale to neznamená, že to všetko robíme pre úspech a peniaze. Hudba je pre nás stále veľmi dôležitá. Stále sa pokúšame ...

Dave: Jasné, že to nie je len o peniazoch, ale trochu musíme pristúpiť aj na kompromisy. Hlavne, ak chcete, aby sa Vaše nahrávky aj niekam dostali. Ale myslím, že nie sme až takí komerční, vždy sme boli tak trochu na hrane. Myslím, že sa nám podarilo vybudovať akýsi druh kultu, kedy si nás fanúšikovia žiadajú a chcú nás vidieť.

Na Vašom aktuálnom albume cítim výrazný posun, akoby ste sa vzďalovali tanečnému rytmu posledných nahrávok a išli viac smerom k obsahu. Je to naozaj tak?
Martin: V porovnaní s predošlými vecami je to naozaj menej tanečné, ale zasa myslím, že je to melodickejšie. Nakoniec, na melódiu sme vždy kládli veľký dôraz.

Dave: Tak áno, už tam nie je ten silný konštantný tanečný rytmus, ktorí vlastne nahrávku viedol. Dnes je to naozaj založené na melódií, no zasa produkcia nie je založená iba na nej. Ako Martin povedal, melódia tu vždy bola.

Martin: Ono, povedať, že je to len o tom, že zbúchame pár vecí a ideme s tým do štúdia, to by bolo až príliš ľahké. To na úspech nestačí.

Dave: Veď aj tento album sme nahrávali celých päť mesiacov.

Niektoré nahrávky nesú v sebe istú dávku temnoty. Mám na mysli skladby ako napr. "Stripped", z ktorej zacitujem len kúsok: "Metropolis has nothing on this. You´re breathing in fumes, I taste when we kiss." Ide len o chvíľkový pocit, náladu alebo to je tak vždy?
Dave: Takto je to u nás vždy :)

Martin: Nie. Ľudia majú o mne predstavu, že som skutočne pochmúrny, smutný ... ale ja taký nie som. Pozri, usmievam sa ...

No mne teda naozaj smutný neprídeš ...
Dave: Je to veľmi vtipný chalan.

Ale ten obsah si o to doslova pýta. Aspoň v niektorých prípadoch.
Martin: Ide o to, že ja píšem realisticky. Nepatrím k tej väčšine, ktorá sa skrýva za falošný optimizmus. Tak sa to opisuje, nie? My sme jednoducho iba realistickí.

Prvý singlom z toho albumu, v Severnej Amerike, je skladba "A Question Of Lust". Povedzte nám niečo o tejto skladbe.
Martin: Môžeme si ju pustiť? Pretože v skutočnosti je to veľmi šťastná skladba. Vôbec nie je pochmúrna. Sústreďte sa na text, zistíte, že je v nej istá dávka optimizmu.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa