Letný rozhovor s Andym (2014)

Letný rozhovor s Andym (2014)

V decembri 2014 uverejnil španielsky magazín Infoguia rozhovor s Andym Fletcherom, ktorý pôvodne poskytol ešte počas leta.

Infoguía: Andrew, v prvom rade vďaka za umožnenie tohto rozhovoru. Vieme, že v Sitges vlastníš dom a tráviš tam značnú časť roka, teda pokiaľ nemáš prácu s kapelou. Tak nám prezraď, ako a prečo si si zvolil Sitges za svoj druhý domov, veď v Mediterraneane je veľa vhodných miest.
Andy: Takže, keď sme v 1980-tych rokoch koncertovali v Barcelone, mali sme na druhý deň malú párty a zašli sme do Sitges na pár pohárikov... žiadna diaľnica, samé zákruty a pamätám si, že cestou späť sme boli naozaj v biednom stave! Takže, v Sitges som bol predtým už niekoľkokrát. Deti sme mali vtedy ešte malé, takže sme tam chodievali na prázdniny, niekedy aj počas roka alebo kedykoľvek, keď som potreboval od všetkého vypnúť. Náš priateľ, futbalista Gary Lineker, nám tiež spomínal túto oblasť, že sem rád zájde a keď som chodieval na zápasy FC Barcelony, vždy som sa tu stavil. Takže, tých dôvodov je viacej, 12 rokoch už sme chodievame pravidelne a moja rodina, ako aj priatelia, to tu milujú.

A čím je Sitges výnimočné obzvlášť pre teba?
Aj tu je tých dôvodov viac. V prvom rade je pre mňa dôležitá blízkosť letiska, čo je ohromný bonus tohto mesta. Takže keď pracujem s kapelou alebo mám niečo obchodné, veľmi rýchle sa dá odtiaľto dostať, ako aj vrátiť. Potom, žijem na samom konci promenády (Passeig de la Ribera), v tichej oblasti, takže keď sa v sobotu večer prechádzate po tej nádhernej pláži, máte pocit, akoby ste boli v malom mestečku, kde vidíte ľudí držať sa za ruky, rodiny hrajúce sa s deťmi, pekné dievčatá...

Tak teda, poďme k Depeche Mode... 34 rokov.
Nie, prosím, to mi nepripomínajte! (smiech)

K tomu 115 miliónov predaných nosičov, 13 albumov, množstvo kompilácii, a hlavne stále aktívni. Ako ste za tie roky dokázali zvládnuť ten tlak a úspech? Čo Vás drží stále pohromade?
Viete, jeden z úspechov Depeche Mode je dôležitý fakt, že si strážime svoje súkromie a počas celého toho obdobia bolo pre nás nesmierne dôležité práve zostať spolu. Keď sa obzriem späť, tak v čase, keď sme začínali, som sa cítil ako niekto, kto žil svoj sen. Veď si predstavte, že ste mladý, plný chuti, hudbu beriete ako koníček a zrazu sa stanete súčasťou niečoho veľkého a vy máte skvelý pocit, že sa vám plní sen.

A keď sa teda obzrieš späť, chcel by si dnes niečo z toho zmeniť? Ľutuješ niečo z toho?
No samozrejme, niektoré z našich prvých videí! (smiech)... Bohužiaľ, v začiatkoch sa človek trápnostiam nevyhne! Ale vážne, pri pohľade späť nevidím nič, čo by mohlo nasmerovať môj život inam, jednoducho som absolútne spokojný so všetkým, čo som urobil. Samozrejme, zlým obdobiam sa vyhnúť nedá, ale keď ich prekonáte, cítite sa silnejší a hlavne sa poučíte. V takých chvíľach však máte pocit, že je nevyhnutné určité veci podstúpiť a rásť.

Povráva sa, že si v roku 1984 produkoval svoj vlastný sólový album. Je to pravda? Skús nám k tomu niečo povedať.
Áno, to bolo v Berlíne, keď sme nahrávali, no a popri tom, z čistej zábavy, sme dali dokopy album s názvom "Toast Hawaii", ktorý som celý naspieval v rock´n´rollovom štýle, Dave hral na bicích, Alan na piáne a Martin na gitare. Na celom svete existujú iba dve kópie, jednu mám ja a tú druhú, bohužiaľ, môj najlepší priateľ Martin! Bohužiaľ preto, že ma s ním často vydiera, v štýle, ak nebudem "dobrý", tak ho zverejní na internet! (smiech)

Takisto sa venuješ dj-ingu, obzvlášť, keď nie ste na turné. Pred troma rokmi si dokonca otváral akciu Space Ibiza...
Áno, to bol absolútny vrchol mojej dj-skej kariéry. Páči sa mi to a fakt je, že som vystupoval po celom svete... dokonca v Číne, či Austrálii... mám to rád, pretože je to niečo úplne iné, ako keď sme na turné s Depeche Mode, čo je obrovský valec v pohybe; keď chodím po svete ako dj, mám omnoho viac času pozrieť si jednotlivé mestá a ľahšie sa veci organizujú.

A čo Vás po toľkých rokov úspechu a uznania, ako jednej z najdôležitejších kapiel histórie, stále motivuje k činnosti? Ako dlho budú Depeche Mode ešte fungovať? Budú ako The Rolling Stones?
Pozrite sa, rozhodne nechcem stáť na pódiu ako 65-ročný, lenže na druhej strane, hudba je ako droga. Ak raz okúsite pódium a zistíte, že ste preň stvorený, tak to chcete zažívať znova a znova, v takom prípade je veľmi ťažké povedať nie. Je to absolútne skvelý pocit a ako ste spomenuli na začiatku, venujeme sa tomu už 34 rokov, produkujeme, hráme a stále to milujeme.

Fantastické! A prezraď nám prosím niečo o Vašich plánoch do budúcna.
Tak viete, pár mesiacov dozadu sme ukončili turné, takže si všetci užívame voľno. Ja som napr. celý čas tu v Sitges a je mi tu skvele! Možno sa stretneme na budúci rok a porozmýšľame o novom albume a o ďalšom turné.

To je skvelá správa pre všetkých fanúšikov Depeche Mode! Takže Andrew, veľmi pekne ďakujeme, bolo nám potešením!
Áno, bolo to fájn, užil som si to!

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa