Kvalita potrebuje svoj čas

Predsalen sa svet dočkal aktuálneho rozhovoru s Martinom Gore v súvislosti s vydaním singla "Loverman". Nielen o singly, ale aj o budúcnosti Depeche Mode, sa dočítate v interview, ktoré Martin poskytol nemeckému magazínu PaganDance.

Poznámka na úvod: Ospravedlňte prosím slabšiu úroveň prekladu. Ide o preklad z anglického prekladu nemeckého originálu.

Tvoj sólový album "Counterfeit2" vyšiel už pred pár mesiacmi. Si s jeho úspechom spokojný?
Samozrejme, pretože nebolo cieľom dosiahnúť s ním žiaden veľký komerčný úspech. Keď však album vyšiel, nik nebol prekvapený z jeho úspechu v rebríčkoch. Napriek tomu, bolo to ohromné.

"Loverman EP" je druhým singlom z tohto albumu. Prečo práve táto pieseň?
Ako vždy, je to intímna záležitosť. Mňa totiž žiadne komerčné aspekty pri nahrávaní tohto albumu nezaujímali. Napriek tomu si myslím, že práve "Loverman" je najvhodnejšia skladba na singel - a najpravdepodobnejšia pre hranosť v rádiách. Z tohto aspektu mala byť táto skladba prvým singlom z albumu. Daniel Miller ma však prehovoril. Bol toho názoru, že táto skladba nevystihuje celý album. A preto sa stala prvým singlom skladba "Sturdust".

EP zahŕňa niekoľko remixov, napríklad od Bola, Gymnast-a, či Lawrenca ... prečo si si vybral týchto ľudí?
Z viacerých dôvodov. Bolu som požiadal o remix skladby preto, že viem, ako pracuje. Ich posledné albumy sú vskutku zaujímavé - jednoducho skvelá elektronická hudba. S Lawrencem to bolo zasa iné. Požiadal nahrávaciu spoločnosť, či nemôže urobiť remix "piesne o osamelom dievčatku". Takže to nie je o náklonnosti. Ale, stále chceme urobiť ďalší remix tejto skladby. Aj keď bol jeho remix úspešný, nerozumie nemecky, nepozná skutočný význam tej "piesne o osamelom dievčatku". Neskôr nám niekto odporučil Gymnast-a. Tak sme ho požiadali o spoluprácu a on odviedol skvelú prácu.

Aký je to pocit, počuť rôzne interpretácie piesne od rôznych ľudí?
Vždy je to zaujímavé, ak počujem hotovú prácu po prvýkrát. Niekedy to nie je práve príjemné prekvapenie, niekedy práve naopak. Napriek tomu som bol tentokát abolútne spokojný. Dva remixy "piesne o osamelom dievčatku" sú skutočne originálne, úplne odlišné od albumovej verzie.

Prečo práve coververzia tejto piesne? Fascinovala ťa melódia alebo text? Alebo preto, že skladbu spievala Nico?
Samozrejme, je to prekrásna pieseň. Ale pravdepodobne to bolo tým, že to naspievala Nico. Jej tragický život ju urobil jednou z najsmutnejších postáv v histórii hudby. A ja mám rád smutnú hudbu, vie ma potešiť.

Originál skladby "Loverman" pochádza od Nicka Cavea. Nevieš, či sa mu tvoja verzia páči?
Keď sme robili prvé promotion k albumu, poslal mail na pobočku našej nahrávacej spoločnosti. Páčila sa mu moja intepretácia. Keďže jeho prácu obdivujem, veľmi ma to potešilo.

"Loverman EP" obsahuje DVD so živým záznamom a bonusovým cd...
Bol to dobrý nápad, keďže som nechcel k albumu robiť veľké turné. Po vydaní albumu som odohral iba 8 koncertov. Mnohí fanúšikovia boli znechutení, keď zistili, že ich mesto nie je zahrnuté do plánu turné. Na DVD, si môžu pozrieť, ako to na koncertoch vyzeralo. Keďže sme chceli vydať nahrávku na oboch formátoch, rozhodli sme sa pre ich kombináciu.

Časť DVD zahŕňa 5 živých skladieb. Prečo práve tie a nie iné?
Na každom koncerte som zahral sedem piesní z albumu "Counterfeit2". Takže na DVD je päť tých najlepších. Tiež som hral niekoľko piesní Depeche Mode, ale tie som na DVD dať nechcel. Ĺudia musia pochopiť, že iba jedna časť zo mňa prináleží Depeche Mode. Pravdepodobne by sa DVD predávalo lepšie, keby obsahovalo aj nejaké skladby DM. Ale to by nebolo dobré.

Možu fanúšikovia dúfať, že sa dočkajú DVD záznamu všetkých skladieb, ktoré si na turné zahral?
Keď sme mixovali skladby v 5.1 formáte pre DVD, niekto podotkol, že by sme mohli upraviť všetky skladby do zvuku 5.1 surround a poskytnúť celý koncert k stiahnutiu na Internet. Či to niekedy urobíme nie je teraz dôležité. Tak, či onak celý koncert na DVD vydaný nie je.

Je nejaký špeciálny dôvod, prečo ja na DVD záznam z Milana, a nie z Hamburgu, Kolína, či z Los Angeles?
Vyberali sme z ôsmych koncertov. Pre Miláno sme sa rozhodli preto, pretože turné už bežalo a na druhej strane, talianski fans sú veľmi náruživí. V podstate to bol jeden z najlepších koncertov s najdivokejším publikom. Ale publikum bolo nažhavené na každom koncerte turné. Ale najlepšie nás prijalo práve to v Miláne.

Prečo si odohral iba osem koncertov?
Nerád vyrážam na veľké turné. Už to poznám z Depeche Mode. A zasa, ako sólový umelec som nikdy predtým nevystupoval. Nebol som si istý, čo všetko ma čaká. Kľudne sa mohlo stať, že by to nedopadlo dobre. Potom by som nenávidel každú sekundu na javisku. Bola by to nočná mora. Ráno vstávate so strachom, čo vás čaká večer. A to by som nezvládol. Ak mám ísť na turné, musí sa mi páčiť všetko, čo s tým súvisí. Mohol som odohrať koncertov viac, ako som odohral, ale jednoducho sa tak nestalo.

Na koncertoch s tebou hral Peter Gordeno. Bude aj naďalej hrať s Depeche Mode?
Momentálne nemáme s Depeche Mode žiadne koncertné plány. Dave stále koncertuje. Videl som ho na koncerte v Los Angeles, ale o budúcich plánoch sme nehovorili. Keď skončí s turné, tak sa rozhodne o ďalších veciach súvisiach s novým albumom DM. Iba potom sa rozhodne, s kým budeme spolupracovať.

Čo si myslíš o Davidom albume?
Napriek tomu, že to nie je to, čo som očakával, znie to zaujímavo.

Ide tu podľa teba nejaké súperenie?
Keď som album dokončil, nezáležali mi na to, koľko kusov z neho sa predá. Aj keď som vedel, že Dave pracuje tiež na svojom albume, nebolo to dôležité. Skutočne to nevidím, ako nejakú súťaž. Okrem toho neviem, čo Dave zamýšľa. O týchto veciach sme spolu nehovorili.

V posledných rokoch si aktívny aj ako DJ.
Áno, napr. v Santa Barbare. Kamarát tu má bar, takže dvere mám vždy otvorené. Naposledy bolo vstupné 10 dolárov na osobu. Ale zisk sme dali na charitu. Z času na čas vystupujem v losangelských kluboch. Ale robím to pre zábavu, nie pre peniaze.

Prečo žiješ v Santa Barbare a nie vo Veľkej Británii?
Ak raz okúsiš život v Santa Barbare, ťažko sa ho vzdáš ...v Británii bývam iba pracovne alebo na dovolenke. V Santa Barbare sa mi jednoducho páči. Som zrodený pre slnečné počasie, nie pre chladné.

Máš nejaké plány pre nahratie ďalšieho sólového albumu, možno "Counterfeit3"?
Nateraz nie. Teraz je dôležité, či bude ďalší album Depeche Mode alebo nie. Zopár skladieb som už napísal. Všetko je v procese. Ak Depeche Mode budú prokračovať, použijem tieto skladby pre nový materiál. Ak budú argumenty hovoriť proti pokračovaniu DM, použijem skladby pre svoj album. Ale ďalšie cover verzie neplánujem vydať.

Čo ťa núti písať nové sladby? Je to tlak zo strany nahrávacej spoločnosti, či fanúšikov?
Ako vieš, stále máme podpísanú zmluvu. Ale ešte nikdy sa nestalo, že by mi Daniel zavolal a povedal, že potrebuje od nás nový album a zvýšiť tak predajnosť. Zo strany nahrávacej spoločnosti žiaden tlak neexistuje. Viem, že by fans boli radšej, keby sme albumy vydávali častejšie. Ale, ak už niečo vydáme, musí to byť fakt dobré. A kvalita potrebuje svoj čas.

Wayne Hussey hral na jednej tvojej narodeninovej "garden party". To vždy oslavuješ v takom veľkom štýle?
Toto bolo čosi špeciálne. Andy a ja oslavujeme narodeniny v rozpätí dvoch týždňov. Vtedy sme oslavovali 30-tku. A potrebovali sme to čímsi vypeckovať. Bola to fakt zábava. Wayne je odomňa starší o 2, či 3 hodiny, a 4-5 týždňov pred oslavou sme spolu popíjali každý víkend. Tam niekde vznikla myšlienka, že bude hrať na tej oslave.

Už si niekedy oslavoval s Robbiem Williamsom?
Áno, keď som ešte býval v UK. Ale o tom radšej hovoriť nebudem.

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa