Dream On

Dream On

Do nového tisícročia vstúpili Depeche Mode s trochu netradičným a uvoľneným albumom "Exciter", z ktorého doslova kričala pohoda slnečnej Kalifornie. A aby toho nebolo málo, pilotným singlom sa stala skladba, ktorá opäť šokovala - "Dream On".

Andy: ""Dream On" bola prvou skladbou, na ktorej sme pracovali a možno to tak bolo preto, že to bola prvá alebo druhá skladba, ktorú napísal Martin pre album "Exciter". Myslím však, že sa od ostatných albumových skladieb veľmi líši: ide o mix elektronických bítov s akustickou bluesovou gitarou, spolu s výborným textom a skutočne chytľavým refrénom. Takže, vlastne bolo skvelé, že sme túto skladbu nahrali ako prvú, bolo to pre nás dôležité a nastavili sme tak smerovanie zvyšku albumu." (Exciter EPK, 2001)

Martin: "Netuším, z kadiaľ prišla inšpirácia k tejto skladbe. Vždy som doslova nenávidel vysvetľovať význam mojich skladieb, pretože pre mňa majú špecifický význam a pre niekoho iného môžu znamenať niečo úplne iné. Ale poviem Vám niečo o atmosfére skladby a spôsobe, akým vznikla. Vzali sme pôvodné demo, ktorého som prehral Garethovi Jonesovi a Paulovi Freegardovi. Demo bola vlastne len hra na gitare a prvotná myšlienka bola gitaru vôbec nepoužiť, len vziať melodický základ a pokračovať úplne iným smerom. Po asi štyroch dňoch práce sme mali hotové podklady, v podobe ostrých elektronických perkusií, a tak sme skúsili z dema vysepartovať spomenutú akustickú gitaru, spojiť ju s podkladom a ono to znelo naozaj skvele, hlavne preto, že to znelo úplne inak v porovnaní s tým, čo znelo z doposiaľ hotového tracku." (Exciter EPK, 2001)

Mark Bell: "Táto skladba obsahuje až dve gitarové linky. V prvej sú použité nylonové struny, v druhej oceľové. Obe linky boli nahrávané veľmi blízko k mikrofónu, aby sme tak získali viac hluku a ten špeciálny "pumpový efekt". Keď hráte na akustickej gitare veľmi jemne, tak získate množstvo čudných tónov a hluku, takže výsledný zvuk znie takmer elektronicky. Disponovali sme dokonca s gitarovou linkou s tanečnou rytmikou. Pracovali sme s ňou následne akoby so slučkou. Ďalšiu linku sme upravili s Plugin Vocalign. Pripomínalo to živé hranie, no s veľmi presným časovaním." (Keys Magazin, Germany, 2001)

Martin: "Miliónkrát som už povedal, že veľmi nerád rozprávam o mojich skladbách, ale možem povedať, že je to o ľuďoch, ktorých poznám a ktorí poznajú mňa. Moje skladby nikdy nie sú o jednej konkrétnej veci, či záležitosti. Je to skladba o mojej averzii voči druhým a voči sebe samému. Ako som mohol všetko tak pokaziť? Vlastne takto ... toto je náš nový singel, je to celé averzií voči sebe samému."

Andy: "Tak to som rád, že to konečne viem. To použijem."

Martin: "Hlavne si ju nepúšťajte na svadbe ... myslím ako svadobnú pieseň."

Dave: "Neboj sa, Martin. Určite ju použijú :) " (Associated Press, 2001)

Mark Bell: "S elektronickými zvukmi v "Dream On" sme zaobchádzali s rovnakým rešpektom, ako s tým akustickými. Ak mám prístupovať k elektronike ako k zvuku z budúcnosti, so všetkými tými fázami a bláznivými hopsandami, tak ma to nesmierne nudí. V prípade tejto skladby šlo o poctivú záležitosť s absolútne nepoškvrnenými "live" časťami, ku ktorými sme pridali dekoratívne elektronické party, ktoré skladbu zrýchlili a vyrozprávali celý príbeh." (Keyboard Magazine, 2001)

Na vašom singly "Dream On" je malý detail, ktorý ma okamžite upútal: pred nástupom slohy, a po premostení, zaznejú dve krátke syntezátorové "cinknutia". Prečo bolo pre Vás dôležité ich pridať do aranžmánov?
Martin: "Sú to spojítka."

Andy: "Znie to záhadne a čudne zároveň. Boli vytvorené na syntezátoroch Nord Lead a Synthi, teda som o tom presvedčený."

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa