Dobří holubi se vracejí

Pozornému poslucháčovi, prípadne divákovi istotne neunikol pozoruhodný fakt. Buď hudobný svet postráda kvalitných textárov piesní alebo bezhranične túži po návrate do starých dobrých čias. Nakoľko je cesta späť nemožná, ostáva nám iba prvá možnosť.

Kvalitní autori textov vymierajú. A dôsledok je zjavný. Naše uši trpia. Stačí, keď si zapnete TV, nejakú hudobnú stanicu, a už sa a vás chŕlia zdegenerované verzie najslávnejších periel 80-tych rokov, ktoré prespievali vyčačkaní mutanti bez vlastného názoru, zodvihnutí niekde z ulice. Človeku sa z toho zdvíha žalúdok. Medzi vykradnutých autorov už patria také pojmy ako New Order, Human League, OMD, Ultravox, Spandau Balet ... všetko kapely, ktoré stali pri zrode synthy a elektropopu. V kútiku duše sa modlím, aby som raz niekde v rádiu nezačul nejaký prespievaný hit z pera Martina ústami nejakej vymaľovanej hviezdičky v priesvitných bikinkách. To by ma vážne zabilo. I keď niekoľko pokusov, ako tak znesiteľných tu už bolo.

Našťastie, nie je všetkým dňom koniec. Zdá sa, že táto nechutná nová retro vlna zobudila spiaceho démona 80-tych rokov. A tak svoj "návrat" ohlásilo niekoľko kapiel, popri ktorých si Depeche Mode vydobili popredné a pevné miesto na electro scéne. Legendy ako Limahl, Human League už ohlásili návrat na pódia. Otec elektropopu Gary Numan sa chystá osláviť 25 rokov svojej kariéry dvoma špeciálnymi koncertami v Londýne, kde určite nebude chýbať jeho veľký fanúšik Martin Gore. Na turné takisto už niekoľký krát za posledné dva roky vyrážajú najväčší konkurenti DM v ich začiatkoch, Softcell, OMD chystajú veľkú re-edíciu svojej diskografie, Duran Duran pracujú na novom albume a snažia sa presadiť, aby titulnú skladbu nasledujúceho filmu o Jamesovi Bondovi naspievali po 20-tych rokoch opäť oni. New Order oslavujú 20 rokov kariéry vydaním 4 cédečkového "retro" boxu spolu s live DVD, a pošuškáva sa o práci v štúdiu. Erasure sa hlásia o slovo s novým singlom a albumom, The Cure nedávno dokázali, že sú stále pódiovou jedničkou a budúci rok svoju pozíciu posilnia ešte viac, vydaním záznamu 4-hodinového koncertu v Berlíne a samozrejme dokončením z brusu nového albumu v prvej polovici budúceho roku.

A čo Depeche Mode? Fletch alias Client F sa rozhodol, že elektronickú scénu udrží pri živote, čoho dôkazom je jeho producentská a DJ činnosť. Jeho produkt Client čoskoro vydá dlho očakávaný album. Martin Gore je pred dokončením svojho albumu, David sa s tým chváli tiež, ale jeho vyjadrenia treba brať s rezervou, i keď posledné interview pre MTV vyznelo veľmi nádejne. Avšak na svet prenikli opäť neoverené informácie, že je v pracovnom kontakte s ex-DM Alanom Wilderom. A ako vieme, bez vetra sa ani lístok nepohne. Tohtomesačná reedícia DVD Singles 86-89, budúcoročný plán vydať dvojalbum najlepších remixov a DVD edíciu Devotional dávajú tušiť, že Martin, Dave a Fletch nespia. Keď k tomu pridáme plánované jarné stretnutie kapely ohľadne prác na novom albume, je jasné, že na nové veci dlho čakať nebudeme.
Myšlienky a duch 80-tych rokov sú späť. Celá scéna, na ktorej vyrastal nejeden z nás vďaka zašumeným nahrávkam na kazetách sa v plnej sile hlási o slovo. Škoda len, že si tento fakt neuvedomujú hudobný dramaturgovia rádií a hudobných televíznych staníc.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa