Dobrá hudba je jednoducho dobrá hudba

Dobrá hudba je jednoducho dobrá hudba

Moderátorka rádia NPR, Lulu Garcia-Navarro, sa telefonicky spojila s Davidom Gahanom a prehodili zopár slov o novom albume Depeche Mode, "Spirit".

V 1980tych rokoch vkročila kapela Depeche Mode na scénu s novým zvukom, synth popom a odvolávala sa na temnotu, zádumčivosť a podivnosti, ktoré si všetci nosíme v duši. Skladby ako "Strangelove" si dokonca vybudovali kultovú pozíciu na mainstreamovej scéne. Ich nový album sa volá "Spirit". S nami sa dnes spojil, z našej kancelárie v NY, spevák Dave Gahan. Vitaj v našom programe.
Veľmi ma teší, naozaj.

Takisto nás teší, žiješ v Spojených štátoch, takže je to v pohode.
Áno, žijem priamo v NY.

Predpokladám, že nové skladby vznikali pravdepodobne v období, kedy ste sledovali voľby. Je to politický album?
Pokiaľ ide o tému, je to jednoznačne veľmi sociálny album, poukazujúci na niektoré konkrétne miesta a záležitosti. Viete, ale jednotlivé skladby boli napísané asi pred rokom a pol. No skutočne to bolo v období, kedy už kampaň k voľbám prebiehala a udiali sa všetky tie veci, ktoré výsledku predchádzali. Takisto sme hlboko ovplyvnení tým, čo sa dialo v našej rodnej krajine, v UK, kde prebehol Brexit. Celý svet, v globále, vyvoláva pocit ako, "počujem dobre??"

Tak si vypočujme skladbu, ktorá má evidentný polický podtón, "The Worst Crime". Týmto žalospevom vlastne povolávate do zbrane?
Momentálne je to moja najobľúbenejšia z albumu. Mám prekrásnu melódiu, no po textovej stránke doslova roznáša na kopytách spôsob, akým, ako ľudia, jeden na druhého hľadíme. Viete, rasové rozdiely a podobne, jednoducho tá skladba vyzýva k tomu, aby sme sa v prvom rade pozreli na seba, to platí aj pre mňa, pre každého. Na ktorej strane naozaj stojíte? Viete, čo v skutočnosti znamená a prinesie to, čo ste si práve vybrali? Skutočne máte radi svojich blížnych? Ste ochotní akceptovať rozdiely? Skôr sa však zdá, že sa prepadávame späť.

Vypočujme si ďalšiu skladbu, "Going Backwards". A keď už sme pri nej, tak pripomeňme skutočnosť, že Vaša kapela má veľmi dlhú históriu, siahajúcu až do začiatku 1980tych rokov. No niekde som čítala, že počas nahrávania tohto albumu si mal s Martinom Gorem nejaké ťažkosti. Čo sa stalo?
No, tým, že sa ma na to ľudia často pýtajú, tak sa to neustále zveličuje, a stále viac a viac.

Skutočne?
A ja som nikomu neodpovedal v štýle, "no jasné, že boli problémy".

No ale aj tak je to zaujímavé, keďže ste spolu už tak dlho.
To áno. Viete, s Martinom sme si za tie dlhé roky vypestovali druh akéhosi divného priateľstva. Nie sme ale žiadni dôverní priatelia, no na druhej strane prechovávame jeden k druhému obrovský rešpekt, ako po ľudskej, tak aj muzikantskej stránke. A ono sa to niekedy prenesie aj do štúdia. Viete, ja verím, že určitá dávka napätia je pri práci s hudbu veľmi potrebná. No na konci sa aj tak objímeme a povieme si, ako máme jeden druhého radi.

Fíha.
A všetci si poplačeme.

Haha.
Pozrite, už sme spolu veľmi dlho. Ale tento album je svojím spôsobom výnimočný. Pokiaľ ide o nahrávanie, nepatrí k tým najjednoduchším, nakoniec, väčšina albumov sa nerodí ľahko. Jednotlivé skladby si vyžiadali kus práce a kus diplomacie. A na konci dňa odkráčate domov a napadne vás, to čo sa tam vlastne dialo? To, čo sa skutočne odohralo na nahrávaní začnem chápať až na pódiu. Keď začneme spoločne hrať skladby, ktoré sme nahrali v štúdiu, začnú mi dávať omnoho väčší zmysel. Začnú totiž žiť úplne iným životom, do ktorého patria fanúšikovia, publikum, ktoré participuje na koncerte a stane sa tak z neho duchovná záležitosť.

Tu ti musím povedať príbeh, pretože pre mňa to bolo niečo úžasné. Keď už tu spomíname fanúšikov, vy ste boli sountrackom mojej mladosti, rovnako ako pre mnohých mojich rovesníkov. Spomenula som Vás jednej z našich mladých producentiek a ona nemala ani len poňatia, kto vlastne ste. "Pochválila" som sa s tým na Facebooku a moji priatelia to okamžite posunuli ďalej. Ľudia boli doslova rozčúlení, že ona nepozná Depeche Mode. A následne začali jeden po druhom zverejňovať svoje DM spomienky, hlavne kedy Vás po prvýkrát zažili na koncerte. Ešte stále ste vzorom veľkej oddanosti.
No áno. V tomto je hudba naozaj úžasná. Máme skutočne šťastie, že sme na scéne už tak dlho. V prvom rade Vám všetkým, fanúšikom, chcem poďakovať. Viete, na mňa to zaberá. Je tu jednoducho niečo, čo nás spája, hudba a jej fanúšikovia. Naša hudba má v sebe niečo, čo oslovuje trochu iných ľudí, myslím takých, čo nezapadajú medzi ostatných v škole, v práci alebo celkovo v spoločnosti. A presne takí sme aj my. Nezapadáme nikam. A nikdy sme nikam nezapadali ani po hudobnej stránke, či už v rádiu alebo kdekoľvek inde. Vždy to bolo, čo sú oni vlastne za kapelu? Kam vlastne pasujú? Sú rockovou alebo popovou kapelou? Viete, na tom nakoniec predsa nezáleží. Dobrá hudba je jednoducho dobrá hudba. A máme šťastie, že sa nám za tie roky podarilo vytvoriť niekoľko dobrých skladieb a albumov.

A to bol Dave Gahan z Depeche Mode. Ich nový album sa volá "Spirit" a s nami sa spojil z našej kancelárie v NY. Ďakujem, bolo to skutočne príjemné.
Vďaka Lulu.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa