Démon za dverami

V tejto rýchlej dobe, kedy denne vychádza niekoľko hudobných albumov, si už svet ťažko spomenie, že je to už vyše polroka, čo vyšiel album Martina Goreho Counterfeit².

Po albume, pilotnom singli Stardust a jarnom miniturné po Európe a USA, sa Martin odmlčal a len veľmi sporadicky sa svetu pripomenul účaťou na nejakej významnejšej akcii alebo spoluprácou na nejakom tom hudobnom projekte. O to s väčším prekvapením prijali fanúšikovia počas leta správu, že sa chystá vydanie druhého singla z jeho posledného albumu. Zvláštny nie je len dlhý časový odstup oboch singlov, ale aj výber piesne na singel, keďže v tomto prípade sa táto výsada ušla piesni s najdlhšou minutážou na albume, skladbe Loverman. I keď ide o skutočný skvost, veď jej autorom je nemenej známy hudobník Nick Cave, predsa len predstava, že táto skladba má zabodovať v hitparádach je trochu nereálna. No hoci pôvodnú skladbu zeditovala "akási" Anne Carruthers, zdá sa, že skladba editáciou viac utrpela, ako získala. Už tu cítiť, že zámerom nie je hitparádový úspech. Napokon, aj b-strana singla nie je žiadna pohodička, ale skutočne ťažký kaliber v podobe ďalšej skladby z albumu Counterfeit² - Das Lied Von Einsemen Madchen. Skladba legendárnej speváčky Nico z jej predposledného diela Camera Obscura. Temnosť týchto dvoch skladieb posilnili aj remixy DJ-ov, ktorí už na tanečnej a undergroudovej scéne niečo znamenajú - DJ Bola, Turner a Lawrence.

Pokiaľ nejde iba o marketingový ťah EMI, ktorým chce posilniť predaj Martinovho albumu, tak singel a všetko, čo s ním súvisí, môžme označiť za skvost alternatívnej scény tohto roka. A neprispejú k tomu len komatické skladby singla a ich temné remixy, ktoré vás ešte viac zložia a privedú na pokraj depresívnych stavov, ale aj fantastický videozáznam 5 skladieb z jarného miniturné, ktorý bol nasnímaný počas koncertu v milánskom klube Alcatraz.

Singel teda odporúčam nielen tým, ktorí si chcú pripomenúť tohtoročné vystúpenia Martina Goreho, ale aj tým, ktorí majú radi elektronickú hudbu trošku iného razenia, na akú sme zvyknutí z Martinove tvorby pre Depeche Mode.

Singel, resp. EP platňa, vychádza 17. novembra pod názvom Loverman EP².

Náhľady z DVD Loverman EP²
















Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa