Definitive Depeche

Definitive Depeche

Päť najväčších albumov basildonského tria ich vlastnými slovami, tak, ako to bolo uverejnené v jesennom vydaní britského magazínu Q.

01. Black Celebration (Mute, 1986)

V období ich piateho albumu vstúpil Martin Gore, ako skladateľ, sám do seba, kombinoval chytľavý pop s temnou intenzitou. ""Black Celebration" nebol rozhodne náš najpredávanejší album, no rozhodne bol výnimočný," povedal Andy Fletcher. "S našimi albumami je to tak, že jednoducho potrebujú čas, nemajú okamžitý účinok. Skladby ako "Stripped" sú dnes považované za klasiky, no v čase ich vydania neboli prijaté práve najlepšie." Dave Gahan pre zmenu dodal, že v čase nahrávania tohto albumu si uvedomili, že nepatrili k žiadnej hudobnej scéne v Anglicku. "Venovali sme sa vlastným veciam," povedal spevák. "Náš promotér sa nás pýtal, 'A kde máte nejakú skladbu pre rádiá?' Pre nás však bolo dôležité sústrediť sa na celkovú prácu."

02. Violator (Mute, 1990)

Povzbudená úspechom albumu "Music For The Masses" (1987), dokázala kapela z ďalšieho albumu vytvoriť majstrovské dielo. Bol to stratosférický úspech, vystrelilo ich to na úroveň, ktorú dosiahlo len zopár kapiel ich generácie. ""Violator" je dokonalý album, za plných 10," poznamená Fletcher. Časť úspechu albumu pripisuje Martin Gore aj incidentu v Los Angeles, kedy polícia zrušila autogramiádu kapely a časť 17 000 davu spustila výtržnosti. "Tieto výtržnosti nás dostali do celonárodných správ," povedal. "To nás v Amerike posunulo na samú špicu. Ľudia z vidieka, z miest, kde sme nikdy predtým neboli, tí nás zrazu všetci videli v správach a pýtali sa, 'Čo je to za kapelu? Možno by som si ju mal vypočuť ...'"

03. Songs Of Faith And Devotion (Mute, 1993)

Očarený rozširujúcou sa grunge scénou povzbudzoval Gahan kapelu v tom, aby na ich ôsmy štúdiový album pridali gitary. Aj napriek jeho problémom s heróinom si kapela jeho radu vzala k srdcu a strhujúci "Songs Of ..." je ich najživšie znejúci album. Zhýralosť si však začala vyberať svoju daň. "Popri užívaní drog vydala kapela svoje najlepšie albumy, ale nie je možné, aby ste na drogách produkovali jeden album za druhým," priznal Fletcher. "Môžete vyprodukovať jeden, možno dva, ale pokračovať sa v takom tempe nedá, pretože príde vyhorenie."
"Boli sme mladí a dosiahli nové méty; ten album dosiahol prvé priečky albumových rebríčkov v 17 krajinách, myslím," dodá Gore. "Myslím, že sme s tým albumom zašli trochu priďaleko."

04. Playing The Angel (Mute, 2005)

Kapela na prvom z triptychu albumov, s producentom Benom Hillierom, obnovila svoju energiu. Gahan premýšľal o odchode z kapely, obzvlášť v roku 2003, kedy vydal svoj sólový debut "Paper Monsters", no v návrate k Depeche Mode ho povzbudil Martin Gore, ktorý mu poslal niekoľko skladieb. "Martin ešte stále holdoval alkoholu," povedal Gahan, "takže v tom období ho v podstate práve toto zaujímalo najviac, no napriek tomu napísal niekoľko dobrých skladieb a ja som sa pre ne nadchol."
"Playing The Angel" je prvým albumom kapely, ktorý obsahuje aj autorské skladby Gahana a táto nová dynamika dodala triu čerstvý vietor do plachiet. "Depeche Mode sú iní; je to Martin, ja a Fletch," povie Gahan, "a je to o tom, koho do tohto tria ešte privedieme, je jedno, či je to Ben Hillier, Flood, Daniel Miller alebo James Ford. Presne toto ma zaujíma."

05. Spirit (Mute, 2017)

Patová situácia medzi Gorem a Gahanom ovplyvňovala vývoj práca na albume "Spirit", až kým ich producent James Ford nedonútil posadiť sa a vyriešiť ich problém. "Po prvýkrát za tých 30 a viac rokov sme sa ocitli voči sebe tvárou tvár a dostali to zo seba von," povie Gahan. "Vyčistilo to vzduch." To, čo nakoniec vzniklo, je ich najvitálnejši album za posledné roky, ktorý v sebe zahŕňa Gahanove skladby o chaose a vyhnanstve, v kombinácii s Goreho hymnusmi. "Mal som pocit, že sa svet zmieta v totálnom chaoes a chcel som na to poukázať," povie Gore. Album tak predstavil kapelu, ktorá v sebe stále nachádza modernú kreatívnu silu. "Máme pocit, že sme "tu a teraz"," dodá Fletcher. "Necítime sa staro. Stále sme schopní tvoriť skvelé a stále lepšie nahrávky."

zdroj: Q Magazine, 10/2017

Názory Devotees (34)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa