David Gahan uvažuje o rozpade Depeche Mode

Adrián Potančok bol jedným z ľudí, ktorý robili s Dave Gahanom rozhovor pred jeho pražským koncertom 24.6.2003. Minulý týždeň ste si mohli článok s rozhovorom prečítať v časopise Markíza. Teraz si ho už môžete vychutnať aj na depechemode.sk.

Frontmana slávnej kapely navštívila v Prahe manželka s dcérou a nevlastným synom, ktorí vraj v zákulisí stvárali neplechu.

Zdá sa, že tento rok bude pre britskú kultovú skupinu Depeche Mode zrejme prelomový. Dvaja jej ústrední členovia ­ skladateľ a textár Martin L. Gore a spevák David Gahan vydali sólové albumy a tretí Andy Fletcher produkoval zaujímavý projekt dievčenského dua Client a vystúpi s ním aj v Čechách. V súvislosti s týmito počinmi a niektorými, často však prekrútenými, najmä Gahanovými vyhláseniami sa začína šuškať o rozpade legendárnej skupiny z anglického mestečka Basildon, ktorá má v bývalom Česko-Slovensku ešte stále tisíce verných fanúšikov.

Rozhodne najvýraznejší prienik do pozornosti nielen publika, ale aj hudobných kritikov sa podaril práve najväčšiemu depešáckemu idolu ­ štyridsaťjedenročnému Davidovi Gahanovi, žijúcemu v New Yorku. Sólovým albumom Paper Monsters (EMI) zabodoval nielen u oddaných obdivovateľov, ale získal aj mnoho nových prívržencov. Charizmatického speváka sme exkluzívne vyspovedali pred pražským koncertom v T-Mobile Aréne.

Ako nováčik
Prvá otázka smerovala k písaniu vlastných piesní. "Myslím si, že mi to dáva energiu, ktorú som dávno hľadal," hovorí pokojne Gahan a dodáva: "Už dávno som si želal nahrať sólový album. Bol som však príliš spätý s Depeche Mode, aby som sa touto myšlienkou zaoberal naplno. Veľmi mi pri tom pomohol Knox Chandler (spoluhráč v kapele ­ pozn. autora). Sedeli sme u mňa v New Yorku a on sa ma otvorene spýtal, či neuvažujem o vlastných skladbách. Povedal mi, že som skutočný frontman Depeche Mode a ľudí bude zaujímať aj moja tvorba. A vtedy sa mi v hlave rozjasnilo, tá veta vo mne niečo uvoľnila. Nikdy predtým som o tom neuvažoval, len som spieval piesne Martina Gora. S Knoxom sme si vymieňali nápady a vznikla medzi nami veľmi dobrá spolupráca," opisuje Gahan.

V čom David vidí rozdiel medzi vlastnými a Martinovými skladbami? "On si píše svoje, ja tiež. Moje sú o pocitoch, ktorým som umožnil vyjsť na povrch. Ako sólový umelec som sa pokúšal spievať o svojich obavách z toho, čo robím, z prílišného odhalenia sa i o tom, že som pyšný a silný, no nebál som sa skúsiť niečo nové. Bolo to veľmi dôležité." Na albume nájdeme veľmi citlivo koncipované piesne, ktoré vychádzajú zväčša zo spevákovej prežitej skúsenosti, často veľmi ťažkej. Vyrovnáva sa v nich hlavne s dávnejšími neduhmi a pádmi. Ako frontman Depeche Mode v krátkom slede za sebou dvakrát klopal na nebeskú bránu. Najskôr si v auguste 1995 podrezal žily z dôvodu neutíchajúceho zúfalstva a depresií z drogovej závislosti, o necelý rok sa zasa predávkoval a na dve minúty mu prestalo biť srdce. "Doktori mi povedali, že som mohol byť už dávno po smrti. Vraj som mal v sebe toľko heroínu, že by to zabilo aj koňa," priznáva sa David.

Ako spevák skladá piesne? "Niekedy sa mi skladba zjaví po častiach, niekedy celá, predtým, než ju vôbec počujem. Napríklad A Little Piece vyšla z môjho vnútra. Niektoré songy sme nahrali tak, že som zavolal Knoxovi: mám v hlave melódiu. Išiel som k nemu a vzniklo demo. Niekedy však hráme spolu, tá hudba vo mne vyvoláva city, usilujem sa ich preniesť do slov. Zvyčajne zisťujem, že ide predovšetkým o snahu nebáť sa niečo zmeniť. A tak som album nazval Paper Monsters, pretože tieto obavy či príšery, nazvite ich akokoľvek, vás chcú zastaviť a čím viac ich nechávate rásť, tým viac sa pred nimi skrývate. Raz však musíte nájsť v sebe vôľu roztrhať ich, nedovoliť, aby vás prekonali, dokonca aj keby ste urobili chyby. Nie sme tu na to, aby sme boli dokonalí, ale aby sme sa o niečo pokúsili," odkazuje David. Bude preňho album, turné i nové skúsenosti motiváciou pokračovať s Depeche Mode alebo znamenajú skôr koniec jeho účinkovania v kapele? "Robím to, čo cítim a je to určite začiatok niečoho. Chcel by som sa venovať hlavne písaniu a skúšať ďalšie veci. Vždy som veľmi rád vystupoval a každý, kto bol na koncerte, vie, že si nevymýšľam. Vlastne to robím aj teraz, spievam piesne, píšem ich spoločne s Knoxom a chcem v tom pokračovať. Veľa závisí aj od Martina Goreho, či bude mať vôľu ísť ďalej a bude otvorený zmenám. Tak ako doteraz to nepôjde, pretože by som sa chcel oveľa viac podieľať na nových skladbách. Ak nebude ochota, nevidím dôvod na ďalšiu spoluprácu s kapelou."

Vráti sa Alan?
Gahan bol vždy najlepším priateľom skvelého hudobníka Alana Wildera, ktorý po nezhodách opustil skupinu v roku 1995. Odvtedy mnohí hovoria o upadajúcej kvalite jej produkcie. Naozaj si už nevie predstaviť, že sa raz znovu stretnú v jednom nahrávacom štúdiu? "Všetko je možné, nikdy nehovor nikdy a ja by som teda nepovedal, že nebudeme na niečom robiť spolu. Pokiaľ je otvorenosť a dobrá vôľa, potom sa dá všeličo spraviť, teda existuje aj možnosť, že vyjdú ďalšie platne Depeche Mode." Sú teda v kontakte? "Nie. Nehovoril som s ním už veľmi dlho." Mnohých fanúšikov zaujíma, či sú na Gahanovom sólovom cédečku piesne, ktoré chcel niekedy zaradiť na album kultovej kapely. "Už dávnejšie som napísal "Ocean Song". Hral som ho Martinovi počas tvorby Ultra a veľmi sa mu páčil, dokonca bol na chvíľu súčasťou tejto platne. Nakoniec som však zistil, že sa nehodí do celkového konceptu." Teraz sa volá Closer a vyjde v auguste ako B-strana druhého singla "I Need You".

V perfektnej forme
Dlhodobý pobyt v Amerike sa na Davidovi prejavil pozitívne. Je z neho rockový spevák sršiaci energiou, čo sa nebojí náročných partov. Na turné, nazvanom podľa sólového albumu Paper Monsters, ho sprevádzala kapela ostrieľaných hudobníkov ­ Knox Chandler, Martyn Lenoble, ktorému ponúkli miesto v Metallice, Victor Indrizzo a Vincent Jones. Na úžas niektorých konzervatívnych depešákov, milujúcich studený závan elektroniky, vytiahol Gahan harmoniku a odohral i precítene zaspieval bluesový príbeh "Black And Blue Again" alebo "Bitter Apple". Pri pomalých skladbách "Stay" či "Hold On" Gahan zvoľnil tempo, no neustrnul a doslova explodoval pri súčasných hitoch "Dirty Sticky Floor" alebo "I Need You". T-Mobile Aréna už vtedy doslova vrela a tisícky fanúšikov spievali spolu s ním.

Hviezdy na koncerte
Medzi divákmi pražského koncertu sme zahliadli skupinu Team s Paľom Haberom, Davida Kollera z Lucie, českú formáciu Mig 21 i fotografa Stanislava Merhouta. V zákulisí sa nečakane objavila Gahanova manželka Jennifer, nevlastný syn Jimmy a dcérka Stella Rose. Dave ich občas zamávaním ruky pozdravil. Jeho deti však údajne narobili starosti organizátorom a za nie príliš slušné správanie ich museli napomenúť. Množstvo poľských fanúšikov chcelo na seba upútať pozornosť, pódium zahádzali národnými vlajkami a Gahan jednou na chvíľu mával. Veľkým prekvapením bol posledný prídavok, keď skvelá kapela obstúpila speváka a vytvorili takmer barový ansámbl, čo výborne akusticky zvládol veľké hity Depeche Mode Policy Of Truth, Enjoy The Silence. Väčšinu vokálov zaspievalo fantastické publikum, za čo sa mu David odmenil niekoľkými klasickými tanečnými kreáciami a výkrikmi. Na záver hala zaburácala. Umelec sa totiž rozlúčil známym: "Uvidíme sa nabudúce!" Ktovie kedy.

Trojmesačné úspešné turné ukončí Gahan koncertom v losangeleskej aréne The Wiltern 25. augusta*. Medzitým stihne vystúpiť aj na niekoľkých prestížnych festivaloch. Fanúšikov prekvapila správa, že 4. júla Dave podpísal vydavateľskú zmluvu s firmou Universal Publishing (UMP). Týmto prevzala ochranu autorských práv všetkých spevákových vlastných piesní.

Adrián Potančok

* V dobe písania článku nebolo isté, o aké termíny rozšíri Dave Gahan svoje turné. V súčasnej dobe je isté, že sa po skončení americkej časti vráti späť na európske pódia. Pre aktualizované termíny zamierte na DaveGahan.com/tour.
Zaujímavosťou je, že renomovaná bratislavská agentúra, ktorá už v minulosti zabezpečila v Bratislave koncerty Stringa či Jamiroqai, v súčasnosti rokuje o usporiadaní jesenného Gahanovho koncertu na Slovensku.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa