Dave: Som zdravý a cítim sa skvele

Dave: Som zdravý a cítim sa skvele

"Naši fanúšikovia chcú počuť nové piesne, nové veci, nechcú uviaznuť v minulosti," povedal Dave Gahan v rozhovore pre rumunskú televíziu NewsPro TV.

Vďaka za poskytnutie rozhovoru pre News Pro TV. Sú to skvelé správy, že znova vyrážate na turné. Aký je to pocit? Vaši fanúšikovia sú absolútne nadšení!
Dave Gahan: A my sme nadšení takisto. Pracujeme na novom albume, už sme takmer na konci a tešíme sa na to, kedy Vám ho predstavíme. No a bude zaujímavé sledovať, čo sa bude diať, keď vyrazíme na turné. Vždy máme skvelé koncerty a ono sa to bude všetko diať znova! Prakticky celý rok sme zavretí všúdiu, takže bude fájn odtiaľ vypadnúť.

Na poslednom turné ste v Rumunsku hrali v Bukurešti, kedy sa na vás prišlo pozrieť 35 000 ľudí. Spomínaš si na to vystúpenie, predsa len, keď 35 000 ľudí spieva vaše piesne... najviac to asi bolo cítiť pri "Should Be Higher".
No áno, naši fanúšikovia chcú počuť nové piesne, nové veci, nechcú uviaznuť v minulosti. Hoci, samozrejme máme mnoho významných skladieb, ktoré sa podľa mňa musia odprezentovať na pódiu, a samozrejme aj v novej forme. Myslím, že sú to skladby ako "I Feel You", "Walking In My Shoes", "Personal Jesus", "Enjoy The Silence", to sú také moje kotvy... "Never Let Me Down Again", "In Your Room". Ale sú aj ďalšie, ktoré by som si rád opäť naživo zaspieval, pretože na turné až tak často nezneli, ako napr. "Barrel Of A Gun". S novým materiálom budú do seba skvele zapadať.

Aj si pri poslednej návšteve Rumunska mal šancu poprechádzať sa po Bukurešti?
Iba chvíľu, ale, aby som bol úprimný, väčšinu dňa som bol zavretý v hoteli a mal hlasový tréning, aby som večer mohol spievať. Toto je pre mňa to najdôležitejšie. Mám síce šťastie, že môžem navštíviť všetky tie krásne mestá, ale väčšinou sa sústredím aj tak na vystúpenie.

Mám pre teba niekoľko otázok od vašich fanúšikov. Jedna znela jasne, čo vlastne vieš o Rumunsku? Už si u nás vystupoval trikrát.
Viem, že je to nádherné miesto z úžasnou históriou. Mám pocit, že je to krajina ... ja neviem, je to zaujímavé miesto.

Charles, princ z Walesu, si veľmi pochvaľoval vidiecky život v Transylvánii. Nechcel by si ten kraj navštíviť? Je to jedna z destinácii, ktorá sa v súvislosti s Rumunskom propaguje najviac.
Áno áno, na tú oblasť sa viaže najviac z histórie Rumunska, ako aj mystiky. To je presne to, čo ma zaujíma.

No, ale Transylvániu dokonca navštívite, veď budete vystupovať v Kluži, nie v Bukurešti, ale v Kluž-Napoca. Prečo ste si vlastne vybrali Kluž, tretie najväčšie mesto Rumunska a nie Bukurešť?
Myslím, že za to môže príležitosť hrať na štadiónoch, k tomu načasovanie, a keď to zoberieme z geografického hľadiska, tak aj to miesto nám vyhovovalo viac. Viete, keď hráme po Európe, tak plánovanie pripomína takmer vojenskú stratégiu. Cestujete so 100 ľuďmi, musíte rátať s premiestňovaním veľkých kamiónov, autobusov, lietadla, vybavenia a k tomu musíte mať dostatok času na prípravu každého koncertu.

Akí ľudia myslíš prídu za vami do Kluže?
Predsa takí, ktorým sa páči naša hudba.

Alebo ju skôr preferujú.
Áno, presne tak. Ale nemyslím si, že sa im páči všetko, čo robíme. Po hudobnej stránke sa z Vás môže stať fanúšik Depeche Mode až po tom, čo navštívite jeden z našich koncertov. Viete, koncerty sú veľmi dôležité z hľadiska prežitia a vývoja kapely. Niektoré z našich koncertov majú doslova hybnú silu. Vtedy sa totiž niečo na nich udeje, niečo nečakané, čo nás posunie vpred ...

Ako to vlastne robíte, že priťahujete aj mladé generácie? Na Vašich koncertoch je totiž bežné vidieť decká v rozpätí 14-17 rokov...
Áno, niekedy.

Čím ich k sebe lákate?
To ja neviem. Ale myslím, že naša hudba vždy priťahovala ľudí, ktorí sa cítili trochu inak. Ľudí, ktorí neboli takí, ako ich priatelia, rodina, cítili sa iní v škole, v práci, vedú trochu čudní život. Aj my, keď sme vyrastali, sme sa cítili podobne, cítili sme sa odstrkovaní, aj ja som bol iný a práve hudba nám pomohla to celé prežiť. Dnes už vôbec nie je nutné, aby bola naša hudba popularizovaná v rádiu, či iných médiách.

Ale tu a tam sa hrá...
Áno, niekedy, ale medzi tým znie kopec iných vecí. A myslím si, že my sme kapela, ktorá sa vždy sústredila na ucelené albumy. Za tie roky ľudia, fanúšikovia, či tí, čo nás počúvali, zostarli, založili si rodiny, majú deti, no a tie - ako to povedal Martin včera na tlačovke - tie tú hudbu nepriamo počúvali a oslovila ich.

Raz si sa niekde zmienil, aké obtiažne je spievať pre teba staršie skladby, dávať im novú podobu a aranžmány. Mne osobne to príde tak, že s každým novým turné spievaš silnejšie, používate viac živých nástrojov, ste jednoducho rockovejší. Môžeš nám aspoň naznačiť, čo môžeme očakávať od nového turné?
Myslím, že značnú časť albumu, na ktorom ešte stále pracujeme, tvorí práve živé hranie. Dokonca James Ford, ktorý album produkuje, preferuje živé hranie. Album vyvoláva pocit koncertu, takže si myslím, že mnohé zo skladieb budú na pódiu znieť skvele. Rovnako budú skvele zapadať do celkovej atmosféry a bude tam zopár momentov, veľmi zaujímavých, čo sa týka hrania, hlavne pri tých pomalších veciach. Pre mňa samotného je však najdôležitejšie vystavanie setlistu, zoznamu skladieb, ktoré budem spievať. Je dôležité vystavať to od začiatku do konca tak, aby sme u ľudí vzbudili záujem, ale takisto im poskytli intenzívne zážitky a oddych zároveň. Takže, klasicky budem na pódiu v pohybe, interpretovať skladby, ktoré mám rád. A keďže každá z nich bude iná, tak aj tie emócie počas môjho spevu budú rôzne.

Toto fanúšikovia veľmi dobre vedia, tešia sa na turné. Ale, keď môžeš hovoriť za celú kapely, prečo vlastne ešte stále koncertujete?
Pre mňa osobne je vystupovanie, a obzvlášť vystupovanie s Depeche Mode, jeden z najpodstatnejších dôvodov, prečo sme ešte stále tu. Je to vlastne záhada, že ešte stále pokračujeme, napriek rôznym zmenám v žánroch a trendoch. Depeche Mode vždy obstáli a myslím si, že fanúšikovia, ktorí prídu na naše koncerty, zažijú predstavenie, ktoré naplní ich očakávania, ktoré s nimi pohne a dopraje im množstvo zážitkov. Pre nás bola hudba vždy dôležitá a verím tomu, že sa nám darí udržiavať jej vysoký štandard.

V roku 2009, ste po koncerte v Bukurešti museli tri, či štyri koncerty zrušiť, kvôli tvojim zdravotným problémom. Dokonca aj počas turné k albumu "Playing The Angel" si mal nejaké problémy. Ako si na tom zdravotne dnes?
Musím povedať, že som mal skutočne šťastie. Ja som sa už pred tým turné cítil divne. Nie vyložene zle, cítil som, že mám silu, no nedokázal som energiu smerovať tam, kde som chcel, už počas prípravy na turné. Na konci dňa som bol vždy unavený, hoci únavu považujem za čosi normálne. Zo začiatku turné som mal pocit, že mám len nejaký problém so žalúdkom a nakoniec z toho bol nádor na močovom mechúre. Mal som šťastie, že mi ho rýchlo odstránili v New Yorku, kam som sa premiestnil letecky. Chvíľu mi trvalo, kým som sa postavil na nohy, aj liečenie nejaký čas trvalo, ale po 6 týždňoch som bol späť na turné, aj napriek odporúčaniam môjho onkológa. Dnes idem na prehliadku raz za pár mesiacov, prejdem si rôznymi procedúrami a skutočne sa cítim dobre. Som zdravý. Pred pár týždňami som bol dokonca na prehliadke, vraveli, že je všetko v poriadku a mám prísť opäť o šesť mesiacov. Ani neviete, ako rád som to počul.

A my to takisto radi počujeme.
Ďakujem :)

Opäť otázka od fanúšika: Najlepšia skladba, akú ste kedy nahrali?
Z nových skladieb, či zo všetkých? Momentálne sú to skladby z albumu "Songs Of Faith And Devotion", ktoré ma stále dokážu prekvapiť. "Condemnation" je jedna z nich. Je zložité ju spievať, pretože vo mne vyvoláva množstvo emócii. Ale aj "In Your Room", z toho istého albumu, myslím, že patrí na koncertoch k mojim najobľúbenejším.

Budete teda vystupovať v Kluži, nie v Bukurešti. Bude mať európske turné aj svoju druhú časť a je šanca, že by ste sa opäť zastavili v Rumunsku, v Bukurešti?
Myslím, že prvé oznámené koncerty sa stretli s úspechom, takže by som nebol prekvapený, keby pribudli ďalšie. Myslím, že je vždy fájn po hraní v otvorených priestoroch hrať aj v tých uzavretých, koncert tak získa úplne inú atmosféru. Uvidíme, ako sa veci vyvinú.

Keďže sme vlastne na konci rozhovoru, mohol by si poslať pozdrav fanúšikom, ktorí sa na vás prídu pozrieť 23.júla 2017 do Kluže?
Ahojte! Som Dave Gahan z Depeche Mode a tešíme sa na Vás na budúci rok, v lete, v Kluži!

Názory Devotees (9)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa