Dave Gahan pre NME

Dave Gahan pre NME

"Ešte vždy hľadám niekoho, kto ma dokáže vytrhnúť z mojej komfortnej zóny," povedal Dave Gahan v aktuálnom rozhovore pre britský magazín NME, v súvislosti s uvedením singla "Shock Collar" projektu Humanist. A nezabudlo sa ani na Depeche Mode.

Humanist je dielom producenta a gitaristu kapely Exit Calm, Roba Marshalla, ktorý sa na budúci mesiac predstaví debutovým rovnomenným albumom, inšpirovaným filmom "The Living Room" - dokumentom o živote a smrti speváka a skladateľa Gavina Clarkea.

K stváreniu tém albumu o "živote, narodení, smrti, náboženstve, smrteľnosti," si Marshall prizval svojich obľúbených vokalistov, vrátane dlhoročného spolupracovníka Marka Lanegana, Marka Gardnera z Ride, Johna Robba z The Membranes, Rona Sexmitha, Carla Hancock Ruxa, Jimi Jomesa a Dave Gahana z Depeche Mode.

"Dostal som sa k tomu cez Marka Lanegana, ktorý pracoval s Robom na jeho posledných nahrávkach," povedal Gahan pre NME. "Hudba bola už pripravená, Mark mal hotové už aj texty, takže to bolo len o tom, že som sa postaral o vokálne melódie a samotný spev. Bola to dosť zvláštna spolupráca. V podstate by to normálne naspieval Mark, takže som myslel len na to, aby som v tom, čo už urobil, pôsobil uveriteľne."

Pokiaľ ide o samotnú skladbu, k tej Gahan dodal: "Robova skladba je celkom temná. Samotná nahrávka je nezvyčajná a viacmenej bezprostredná. S Markovou gitarou to celé získalo ešte väčšiu hĺbku."

"S takými ľuďmi je radosť pracovať, pretože Vás dokážu potiahnuť. Mám šťastie, že za tých 40 rokov sa mi podarilo robiť hudbu s rôznymi ľuďmi. Ešte vždy hľadám niekoho, kto ma dokáže vytrnúť z mojej komfortnej zóny. Vďaka tomu sa zlepšujem v tom, čomu sa venujem dlhodobo. Od ľudí s novými myšlienkami sa dokážem veľa naučiť. Ale úprimne, to už preháňam."

Takže si Ťa okamžite získal tým retro-futuristickým post-punkovým zvukom piesne?
"Vtipné, že to spomínate, pretože keď som po prvýkrát počul v podstate demo podobe, tak som si pomyslel, že to znie ako Echo & The Bunnynem. Mám rád veľmi veľa vecí z 1980-tych rokov a myslím, že Rob je zvukovou stenou toho obdobia veľmi ovplyvnený. Ale myslím, že je to vcelku svieža nahrávka, vznikla veľmi rýchlo. Ani sme sa s ňou veľmi nehrali, v podstate sme sa na ňu vrhli. Je to také, aké to je a myslím, že je to celkom fájn spôsob, ako odštartovať ďalší rok."

Gahan ďalej ozrejmil, že spolupráca s projektom Humanist mu vlastne poslúžila ako múza potrebná pre návrat k vlastnej tvorbe.
"Všetko to prišlo ako také prekvapenie, pretože momentálne vlastne odpočívam, snažiac sa hľadať inšpiráciu pre písanie a nahrávanie. Nemám pocit, že by som sa vrhol do čohokoľvek, ale toto sa jednoducho objavilo a vďaka tomu som si vypočul množstvo inej hudby, ku ktorej by som sa pravdepodobne ani nedostal."

"Takéto veci zapôsobia ako štuchanec a prinútia ma vrhnúť sa na veci, ktoré som aj tak chcel urobiť. Odvtedy som už stihol pracovať opätovne s Richom Machinom na projekte Soulsavers. Zatiaľ sa zdá, že urobíme ďalšie veci, ktoré by mohli byť hotové ku koncu roka. Viete, ja som sa vrátil z turné s kapelou a po tom roku na cestách sú prvé mesiace dosť zvláštne. Tentoraz to bolo zložitejšie, než kedykoľvek predtým. Pomyslel som si, "veď ja vlastne neviem, či sa chcem ešte vôbec niekedy venovať hudbe." To nie preto, že by som hudbu nemal rád, skôr preto, že som bol veľmi vyčerpaný. Hudba je napriek tomu jedna z mála vecí, ktoré dávajú môjmu životu zmysel."

Znamená to, že s týmito novými nadobudnutými skúsenosťami môžeme očakávať aj extrémnu zmenu vo zvuku nasledujúceho albumu Depeche Mode?
"To neviem! Ani na túto otázku nedokážem úprimne odpovedať. Depeche Mode nahrali toľko albumov a skladieb a po poslednom turné sme sa s Martinom rozlúčili v štýle, "Tak sa vidíme!" Je veľmi pravdopodobné, že bude ďalší album, ale na pozadí toho, čo už je za nami, si nikdy ďalšie plány nerobíme. Úprimne, takto to bolo vždy. Prvých desať rokov sme držali tempo v rytme album, turné, album, turné, ďalší album, turné ... S pribúdajúcim vekom si však už vyberáte, čo chcete robiť a čo nie. Viem, že Martin si dal na nejaký čas pauzu. Uvidíme."

Debutový album projektu Humanist sa na trhu objaví 21.februára a Rob Marshall opísal spoluprácu s Gahanom ako "niečo výnimočné".

"Za tie roky toho dosiahol naozaj veľa, je to neuveriteľný frontman s povznášajúcim hlasom a vystupovaním, no bez akéhokoľvek náznaku celebrity, či ega," dodal Mashall. "Je veľmi skromný, jemný a štedrý. Keď sme natáčali video, pracoval až extrémne tvrdo, dával do každého záberu všetku energiu a šiel nadoraz. Pritom na ňom nebolo badať únavu."

zdroj: NME

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa