Dave Gahan: Live Monsters

Niektorí ľudia si môžu namýšlať, že život bez Depeche Mode je málo pravdepodobný, či dokonca nemožný, ale pozitívnym dôkazom toho, že to možné je, sú minuloročné vydania Goreho "Counterfeit²" a Gahanovho albumu "Paper Monsters".

Oba albumy dokazujú, že aj keď sa páni separujú, na kvalite to neuberá a budúcnosť Depeche Mode je stále neohrozená. Obaja rovnako podporili svoje albumy koncertným turné, no Gahan, v porovnaní s Goreho vystúpeniami pre malé publikum, viac rozsiahlejším. A tak je vydanie Gahanovho DVD "Live Monsters" ukážkou toho, ako znie jeho tvorba naživo.
Väčšia časť záznamu bola nasnímaná v parížskej Olympii a popri aktuálnych skladbách zahŕňa, čo nikoho neprekvapuje, aj klasické kúsky Depeche Mode ("Personal Jesus", "I feel You", "Walking In My Shoes"). Koncert je nabitý energiou, nové nahrávky (hlavne úvodná "Hidden Houses", začínajúca zvukom sirény, "Black And Blue Again" a "Dirty Sticky Floors") sú davom veľmi dobre prijaté, podobne ako časom overené skladby (napríklad strhujúca verzia "Personal Jesus").

Gahan je dokonalý bavič a zdá sa, že pre parížsku mládež je pojmom. Zvuk je skutočne fantastický, a aj keď Gahanov hlas miestami jemne zakolíše, stále je tu dostatok zvukových záležitostí, ktoré si získajú vašu pozornosť. Nový materiál bol akoby pripravovaný práve na živé vystúpenia a dokonale upútal pozornosť prítomných fanúšikov, ktorý nadšene spievajú počas celého vystúpenia. Gahan má z toho jednoducho radosť a skladby spieva nefalšovane a s vášnou, ktorá je v dnešnej dobe veľmi vzácna. Keď ho počujete zaspievať "I´m not very nice..." ("Black And Blue Again"), ste si istý, že to myslím úplne vážne. Podľa mňa je toto vystúpenie zrovnateľné s koncertami takých rockových legiend, akými sú napr. The Rolling Stones, hlavne počas skladieb, ako "A Question Of Time", ktorá znie moderne, postivo a strhujúco.

Skvelé skladby, výborne zahraté a odprezentované - toto je záležitosť chlapíka, ktorý sa vrátil späť do skvelej formy. Vrcholom vystúpenia sú prídavky, ktoré vo vás vyvolajú skutočnú túžbu byť priamo na mieste a zažiť to na vlastnej koži.

Bonusy na DVD sú takisto hodnotné, výborné akustické vystúpenia dokonale ukazujú silu Gahanovho hlasu a krátky film vás trochu pobaví. Suma sumárum, toto DVD dokazuje, že jedna zo skutočných hudobných hviezd, je zrodená pre živé vystupovanie a pomyslenie, že takýmto spôsobom povedie aj svoju domovskú kapelu, je skutočne lákavé.

autor: Mike Whyte

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa