Dave Gahan – Hourglass (čitateľská recenzia)

Dave Gahan – Hourglass (čitateľská recenzia)

Když po skončení Touring The Angel ohlásil Dave počátkem roku 2007 práce na sólovém albu, reakce přišly smíšené. Ty nejčastější asi byly "ach jo, zase Dave bude kňourat a plakat a egoisticky se poplácávat po zádech, že taky něco dokáže sám, místo aby se pustil raději s Martinem do nového alba Depeche Mode".

Pak přišly první videa od týmu Dava Gahana, jak pracuje na albu a vypadali vesele a v pohodě. Následný single Kingdom najednou veškeré pochybnosti smazal a vesměs vládlo už jen nadšení. Zvláštní obrat. Ale jak počáteční pochybnosti, tak následný názorový obrat fanoušků Depeche Mode měly své oprávněné důvody. Přiznejme si, že první sólové album Dava Gahana nebylo nic moc. Sice úplně špatné nebylo, ale mělo spoustu hluchých míst a až na pár dobrých písní bylo opředeno vatou a bylo místy až nepříjemně ukňourané. Taky výroky Dava Gahana v tomto období nebyly zrovna vůči Depeche Mode košér a zavánělo to téměř rozpadem DM. Místo aby Dave řekl skromně – zkusil jsem si to, nebylo to špatné, ale ideální také ne, takže zpět hurá do další práce s Martinem, tak měl plná ústa kritiky a jakoby se snažil nálepky DM zbavit. Kdyby PM bylo bůh ví co, tak dejme tomu. Ale ono nebylo. Nálepka rozvraceče DM tedy albu Paper Monster taky spíše škodila a následný sólový projekt nebyl zrovna 2x fanoušky žádaný. Jak to tedy všechno dopadlo? Hourglass vychází ze zcela jiné atmosféry. Následuje po nebývale kvalitním a úspěšném albu Depeche Mode Playing The Angel z roku 2005 a strhujícím turné, což je zcela odlišná situace než u Paper Monster, který přišel po ne zrovna špičkovém Exciteru a po spíše nostalgickém turné, kde nadchly hlavně staré písně. Další změna se stala u Dava, který je nyní oproti roku 2003 velmi v pohodě a v klidu, protože se může pochlubit svým velkým úspěchem – prosadil na poslední album DM tři své písně, z toho jedna se stala singlem a spolu s dalšími dvěmi jeho písněmi to byly snad jedny z nejkvalitnějších kousků na albu. Dave se tedy pouští do sólovky z vesela, se sebevědomím a bez zbytečných komplexů, které by mohly plodit nepříjemné rozhovory urážející upřímně všechny kolem, jak to Dave občas umí. Naopak jsme svědky snad nejlepších rozhovorů s Davem Gahanem, že lepší snad nebyly za celou kariéru DM. Dave začal očividně konečně přemýšlet a upřímně a nepokrytě odhaluje své já. Další změnou oproti Paper Monster je úzký tým, který vytvořil a vyprodukoval album zcela sám, bez nějakých rádoby nabubřelých profi týmů. Výsledkem je album, které zní přesně tak, jak jeho tvůrci chtěli, bez zbytečných a mnohdy škodlivých příkras, které tam iniciativně někdy vloží přizvané týmy programátorů v přesvědčení, že jejich nápady jsou ty nejlepší a dílo zkázy mnohdy dokonají různé komerční tlaky. Celé album působí i přes domáckou atmosféru, v které vznikalo, velmi profesionálně, protože autoři nejsou žádné „béčka“. Dave Gahan – jeden z nejprofesionálnějších zpěváků a showmanů na světě, Christian Eigner – klávesista a hlavně bubeník, provázející DM na turné posledních 10 let, Andrew Phillpott – studiový inženýr, který se rovněž podílel na turné Depeche Mode. Nakonec to všechno zmixoval Tony Hoffer. Výsledek je špičkové elektronické album, které má ambice se proslavit, nikoliv však podléhající komerčním vábením. Dave ani nenaplánoval turné, se vší skromností čeká, jak se to vlastně ujme. Je to zvláštní, ale zatímco spousta nabubřelých profi projektů krachuje v bažinách nudy, neúspěchu a škváru, tak tyhle nečekané „mimochodem projekty“ jsou po všech stránkách to nejlepší, s čím se v poslední době můžeme na hudebním poli setkat. Dave se rovněž nechal slyšet, že mu jde hodně o to, aby si jej všiml především Martin L. Gore, což vytváří mezi Hourglassem a DM silné pojítko, protože Dave se svou sólovkou snaží naznačit, že i on má autorsky v DM co říci a rád by to v DM taky řekl. To je zásadní rozdíl oproti Paper Monsters, kde se snažil od DM spíše distancovat. Jak už jsem naznačil a vlastně tak i prozradil, Hourglass je k překvapení nás všech našlapané album až na půdu, bez jakékoliv vaty, bez hluchých míst. I ty nejpomalejší písně dokáží strhnout a uchvátit. Nekoná se žádné kňourání, plakání a nesmyslné hlasové excesy. Dave si naopak hraje. Hraje si s hudbou, melodiemi, i hlasem. Ale zůstává svůj, nesnaží se za každou cenu být jiným zpěvákem než ten zpěvák v DM a to je jen dobře. Jakoby si konečně uvědomil, že v DM zpívá špičkově a v DM je on tím zpěvákem, který se prezentuje svým jedinečným hlasem. A ten hlas je opravdu jeho a nezůstává jen v DM. A když dělá něco bez DM, neznamená to, že to musí znít hlasově jinak. V Paper Monsters jsem měl místy pocit, že v DM opravdu hlas nechal a snaží se nám předvádět, že je jiný zpěvák. To byla zásadní chyba. V Hourglass naopak předvádí to nejlepší, co v jeho hlase je. Ale na druhou stranu zároveň si třeba v takové Deeper and Deeper střihne zcela novou polohu, s jakou jsme se u něj ještě nesetkali, jakoby si hrál na Nine Inch Nails nebo Marilyna Mansona. Nezní to vůbec špatně, asi bych v této písni ani Davea nepoznal. Ale jde jen o jedinou takovou píseň a to je jen dobře, protože jinak by nastalo přesně to, co by se stát nemělo. Že bude zkoušet být někým jiným a ve skutečnosti nemůže být v tomto lepší než je on sám, když sám sebou zůstane. Další devizou tohoto album jsou tentokráte i texty, které jsou mnohem promyšlenější a člověku vyloženě mluví z duše. Pozadu nezůstala ani zvuková stránka, která je velmi rozmanitá, elektronika se nese v melancholickém duchu, jindy zase překypuje agresí, celé album působí velmi progresivně, písně jsou velmi chytře rozmístěny tak, že se posluchač ani na chvíli nenudí. Rychlá píseň obvykle střídá pomalou, takže nehrozí nějaká ukolébavá pasáž, u které by člověk zíval nudou. Zvuk je špičkový, nejeden elektronický mág by mohl závidět (možná víte kterého mám na mysli). Dave se tentokráte držel silně elektroniky a je to jen dobře, protože progresivní elektronika, to je to co k jeho hlasu pasuje nejlépe, žádný tuctový rock. Abych tu jen filozoficky netlachal, rozeberu krátce jednotlivé písně. 01 – Saw Something. Lepší písní Dave toto album nemohl odstartovat. Nejde překvapivě o rychlý odpalovák, ale pomalinkou baladickou píseň, která má však pořádné grády. Mrazivý elektronický nástup postupně střídají smyčce za doprovodu bicích. Uprostřed zazní krátké kytarové sólo. Píseň je doslova strhující. Perfektní melodie, podmanivá elektronika, tohle prostě nemá chybu. Ještě se mi nikdy nestalo, aby mě chytla takto pomalá píseň hned na první poslech. Pokud bych měl píseň s něčím srovnávat a někam ji zařadit, hodila by se na album Ultra, je zpívaná hlasem jako Love Thieves nebo Freestate. 02 – Kingdom. Single který snad slyšeli už všichni, kdo jej slyšet chtěli, a jasný přesvědčovák, že tohle album bude něco více než jen pokus. Při téhle písni jsem se cítil úplně jak u starých alb DM z 80. let, kdy jsem dalšími a dalšími poslechy hledal další melodické linky. Píseň mi navozuje velmi podobné pocity jako Fly on the Windscreen. Nevím proč, asi je to těmi různými melodickými linkami které se postupně odkrývají. Refrén je jasná chytlavka, kterou si budete stále pořád dokola pobrukovat, ať budete kdekoliv. Tahle píseň byla první která se z Hourglassu dostala k mým uším a jedna z mála písní za poslední dobu, kterou jsem si do MP3 přehrávače nastavil jako repeat a byl jsem ji schopen poslouchat několik hodin v kuse. 03 – Deeper and Deeper. Tuhle píseň jsem už zmínil. Je to takový NIN like song. Elektrárna jak blázen + bublavě vřískavý zpěv. Velmi dobrý rytmický kousek, ale jsem rád, že je jen jeden takový. Dave si prostě zkusil něco diametrálně odlišného. Je to něco jako když nás v 97 DM šokovali písní Barrel of a Gun. Zvukově je tato píseň zvládnuta mistrně, strhující elektronické žně. 04 – 21 Days. Tohle je složitější kousek. Dave hlasově exceluje. Nehledejme tu však žádný refrénový popěvek, tahle píseň žádný nemá. Je to takový song pro náročnější, pojatý stylově podobně jako např. Sinner In Me. Dave se zde ujímá i takových těch back vokálů, které má v DM na starosti hlavně Martin. Takové to „ óoooo oo óoo óoo“ a v Davovém podání to zní velmi, velmi zajímavě. 05 – Miracles. Tuhle píseň považuji za takové odpočinkové intermezzo před dalším našlapaným nášupem. Mohla by navozovat dojem zbytečného tracku na albu, nicméně když jsem se zaposlouchal do textu, zjistil jsem, že je přesněi o mě. Miracle je prostě Davova zpověď o jeho pocitech a zřejmě přikládal váhu hlavně tomu, co nám chce říci, než nějakému strhujícímu hudebnímu doprovodu, který by sdělení mohl přebít. 06 – Use You. Tak tohle je nářez každým coulem. Zřejmě nejnašlapanější píseň na albu. Všimněme si hlavně frázování a intonace Davova zpěvu ve slokách. To je prostě paráda. Těžko se to popisuje, tohle člověk musí slyšet. Typově to spadá do písní typu John The Revelator, Dead of The Night či (abychom zůstali u Davových sólovek) Bottle Living. Perfektní zvuk, skvělý hlas, co si přát více. 07 – Insoluble. Tahle píseň ve mně vyloženě navozuje pocity, jaké mám u písně Insight z alba Ultra. Perfektní jemná podmanivá elektronika se středně rychlým nebo spíše pomalejším rytmem a podmanivý zpěv, navozující mrazení v zádech. Odpočinková píseň pro noční posezení pod jasnou hvězdnou letní oblohou. Mimochodem si všimněte že jsem u sedmé písně a stále chválím, ale jestli čekáte že se postupně probíráme k nějaké té vatě která se dává většinou na konec alba, tak předem říkám, nic takového nepříjde. 08 – Endless. Tuhle píseň tak nějak vnitřně vnímám jako pokračování I Need You – jedné z těch velmi povedených písní na Paper Monster. Píseň tak jemně vrní, s tanečním rytmem a Dave stále dokola opakuje Endless, your body is endless. Píseň má velmi zvláštní atmosféru a tipuji, že brzy ovládne taneční kluby a bude předmětem mixáže pro nespočet DJs. 09 – A Little Lie. Copak se nám to skrývá na předposledním místě na albu? Kdo tipuje nejlepší píseň alba? Asi málokdo, že? A jaké to překvapení, troufám si říci, že to je nejlepší píseň alba. Nářezový zvukový začátek střída jemně zazpívaná sloka, která by mohla navodit pochybnosti, že to bude asi nějaký odlehčený cajdák na závěr typu celkem slušné Bittre Apple z PM. Jaký to omyl. Po té, co jsem ještě vstřebával první odzpívanou sloku o dvou verších, následoval šok, při kterém mi spadla vyloženě čelist – nekecám. S otevřenými ústy a vyjeveným výrazem hltám každičký moment refrénu, který jakoby najednou spadl z nebe. Představte si jako kdyby zapršelo tak, že nebudou padat kapky, ale celý objem deště spadne z oblohy najednou, jako když vyleje kbelík. I z toho důvodu je toto můj osobní favorit, protože je to pro mě obrovské překvapení. Je to jako kdyby DM dali na Violátoru na osmou pozici místo Blue Dress Personal Jesus. A Little Lie je prostě pecka, která se velmi snadno vyrovná i těm nejlepším songům DM. Možná to jsou silná slova, ale já to v tento monet takto cítím. Dave jde v refrénu naléhavostí až na samé hranice a jestli někdo je schopen tvrdit, že tento člověk je ve svých 45 letch po více jak 25 leté hudební kariéře již za zenitem, tak je buďto neznalý, hluchý, hloupý a nebo neskutečný nepřejícný škarohlíd. Dave celým tímto albem dokazuje, že i kariéra jsou přesýpací hodiny. Písek se přesype, otočíš a jede se na novo, přesně jak Dave řekl v jednom rozhovoru. A je jedno kolik je právě člověku let a kolik let kariéry už má odkrouceno. Cítíte, jak je v této jednoducé tézi, která člověka jen tak nenapadne, neskutečné množství pravdy? Dave může být tedy klidně teď na začátku, tak jako byl na začátku třeba v roce 1981. Může postupně sbírat nové úspěchy a postupně se vyvíjet a vyzrávat. A to se přesně děje. Aspoň já to tak vidím. 10 - Down. Píseň která se přesně hodí na ukončení alba. Žádný odpalovák, ale pohodička, a zároveň velmi chytlavá, odzpívaná hlubokým Davovým vokálem. Tak trochu působí smutným dojmem že něco končí a ono fakt. Touto písní totiž končí album Hourglass a marně hledám ještě nějaké další slova nadšení. Co říci závěrem. Snažím se celou dobu vyhnout srovnání s posledním a špičkovým albumen Depeche Mode, které považuji za jedno z jejich nejlepších, ale nedá mi to. Malé srovnání si dovolím. PTA překypovalo hity, perfektními melodiemi, perfektní elektronikou, nicméně si s odstupem času musím přiznat, že třeba Introspectre a Dammaged People tam byly kapku navíc a že málokdy pozorně odposlouchám poslední 4 písně alba. U Hourglassu se vyloženě těším na každou další píseň od první do poslední a to se mi opravdu stává u málokterých alb, ať už jsou od kohokoliv. A z tohoto hlediska chtě nechtě, i když si to připouštím velmi těžce, mě poslech Hourglassu baví o malilinkatý kousíček více. Samozřejmě je třeba vzít v potaz to, že Hourglass je novinka a nemám jej ještě tak oposlouchaný jako PTA. I když pravda, takových 70 poslechů jsem tomu dal nejméně. Takže otázka jestli PTA nebo Hourglass zůstává objektivně nerozhodnuta, protože Hourglass se PTA plně vyrovná......ale stejně, musím to nakonec říci na rovinu. PTA je skvělé úderné album Depeche Mode, které se výborně poslouchá, ale u Hourglassu cítím jakoby větší požitek, jako by mi ty písně byly přeci jen o kapánek bližší. A taky se přiznám, že zase po delší době rozumím, o čem ty písně jsou, což jsem u některých tak nějak v posledních letech u DM postrádal. Hourglass si Gahan s Eignerem a Phillpottem produkovali sami a je s podivem co dokáže člověk při troše nadšení a není k tomu třeba ani nějakého egoistického zvukového mága typu Alana Wildera. Musel jsem si prostě rýpnout, nedalo mi to. Hourglass s přehledem strčí do kapsy vše, co sólově vydal s celým svým Recoilem někdejší tolik oceňovaný člen kapely Depeche Mode. Může to znít kontroverzně, možná srovnávám nesrovnatelné, protože Recoil je trochu o něčem jiném než o hudbě jako takové a možná jsem teď naštval a principiálně od Hourglassu odradil fandy Alana Wildera, kteří na tohle řeknou ironicky „no to jo“, ale já si to prostě myslím a klidně to i napíšu. A úplně nakonec poznámka k předchozí Gananově sólovce - Hourglass si oproti Paper Monster odnáší ještě jedno pozitivum. Zatímco Paper Monsters, byť byl nic moc, DM rozděloval, Hourglass, který je tak dobrý, že by se Dave klidně nadále mohl věnovat sólo dráze, paradoxně naopak DM spojuje. Rozmezí mezi albumy DM byly poslední dobou 5 let. Za tu dobu by klidně Dave mohl udělat sólovky i dvě. Jenže Martinovi to nedalo, přece na to jen tak nečinně nebude koukat, Dave přeci patří jemu a jejich DM. Dave jej vyloženě svou aktivitou dohnal k práci a Martin se nechal slyšet, že pracuje na dalším albu DM. Hourglass zřejmě vzbudil v DM takovou tu správnou soutěživou pracovní náladu a to je jen a jen dobře. Přejme si více takových Hourglassů. Doufám že se následná práce DM ponese v podobném duchu.

Názory Devotees (138)

chmelko

 1    1. október 2007 o 14:43

Ringo, super recenzia..a pozeram, že mame rovnakeho favorita..:-.)
70 posluchov za necelý týden..no tomu hovorím výkon..grin))

inac to zrovnavanie y recoilom nieje podla mna fakt na miste, pretože to vystihuje jedna neskutocne uprimna Alanova veta: som rád, že sa starý katalog DM predáva tak dobre , pretože ma to nezviazuje robit aj komerčnu hudbu (hity) ale sustredujem sa na to, čo tvorím fakt najlepšie..ak by sa to zmenilo, musel by som zase slučat zložit nejake tie masove hity.. )a toto ho presne vystihuje, čo niektorý považujete za egoizmus) robit čisto veci, ktore vas 100% naplňuji, ak už sa to nikomu páči, alebo nie…)

chmelko

 2    1. október 2007 o 14:45

jeežiš, písal som to vo wordu a ono ma to automaticky opravovalo do češtiny, snad sa z toho vysomarite:-)))

Ringo

 3    1. október 2007 o 14:57

CHMELKO: s tim Wilderem souhlas. Jen jsem chtel ale trochu proste rypnout, protoze moc bytostne nesouhlasim, ze se velkemu uciteli Wilderovi nikdo nikdy nemuze vyrovnat a ze vsechno co on stvori je naprosto genialni. Me ta elektronika prijde totiz v Hourglassu daleko pokrocilejsi nez ta, ve ktere se recyklacnim zpusobem babra posledni 2 albumy Alan Wilder.

Marten

 4    1. október 2007 o 16:41

Ringo tvuj pohled na vec je vzdy velmi zajimave cist - sice casove narocne, ale vzdy to prectu cele :o)... Diky za recenzi. Celkem s tebou souhlasim - skutecne se te trojce (ctyrce) povedlo vyprodukovat velmi kvalitni zalezitost a na albu nevidim slabinu. Mam pri poslechu podobne pocity jako ty - take se vzdy tesim na kazdy dalsi kousek a najednou je konec. Fakt velmi dobre album - Dave (a jeho parta) me prijemne prekvapil a pisne jsou plne emoci, modernich aranzi…. Zvuk mi celkove prijde progresivnejsi nez na poslednim albu PTA od DM. Pokud prinese Dave podobne nadseni i do nahravaci DM session, tak se uz nyni nemohu dockat. Skutecne velmi moderne znejici albumek, ktery drzi skvele pohromade a jeho poslech je opravdovou lahůdkou-alespon pro me. Alanovu socasnou praci (i jeho prinos pro DM) uznavam, ale rovnez si myslim, ze je nahraditelny a nove album Davea je toho dukazem.

Halo

 5    1. október 2007 o 16:48

nepaci sa mi ze sa navazas do wildera ked su to tak odlisne styly hudby a nemaju vela spolocne… nevies ako by to spravil wilder tak prosim nepornovavaj ...mne sa hourglass tiez paci a je to uz na zamyslenie znova do toho miesat alana

Zenzucht

 6    1. október 2007 o 21:26

Fajn kromě rýpnutí do Alana… Recoil a Daveova tvorba jsou dosti odlišné...

samireez

 7    1. október 2007 o 23:04

Fakt malo kto pochopil co Ringo chcel tym povedat?
Hmmm, Alan Wilder nie boh. Ale vsimli ste si, ze vela veci okolo DM sa porovnava s nim a polemizuje co ak by? A ak niekto spomenie len kusok Alana v negativnom (vlastnom) obraze, tak stava sa akoby pohanom medzi krestanmi. Alan moze byt ale mozu a verim ze budu aj lepsie veci od DG, DM… od kohokolvek.

Roman

 8    1. október 2007 o 23:57

Velmi pekne napisane.
Uz tyzden pocuvam tento album niekolkokrat denne, hned po sebe. Dohrava album, hovorim si ‘pustim si nieco ine’. Album dohraje, a ja ho pustim este raz. Neda mi to. Ja tam nevidim(nepocujem) chybu. Podla mna je to uzasny album. Dave a spol. velmi prijemne prekvapili.
To rypnutie do Alana - naco?

samireez

 9    2. október 2007 o 00:22

Apropo recenzia velmi pekna. A suhlasim, myslim dost objektivny nazor… aspon co sa tyka ohlasov okolo mna.

Ringo

 10    2. október 2007 o 06:53

proc rypnuti do Alana? Protoze to byl clen DM a nedalo mi nesrovnat solo tvorbu jednotlivych clenu DM, a taky jsem proste musel naznacit, ze u vseho Alan byt proste nemusi, aby to mohlo byt vyborne. A taky kdybych nenapsal neco kontroverzniho a nerypnul si, mel bych pocit ze jsem nic nenapsal:-)))

Ringo

 11    2. október 2007 o 06:54

mimochodem, kdyz se tu nekteri rozplyvali nad Subhumanem, nezapominali si rypnout do PTA ci do DM bez Alana, tak v cempak je problem?:-)

nothing

 12    2. október 2007 o 07:59

Vyborne, vyborne, na cely album mam podobny nazor a uz sa tesim kedy konecne vyjde, aby som mal original. Dave a kolektiv spoluautorov sa tentokrat vynikajuco doplnili a vytvorili pre mna jeden z albumov roka. A dakujem za upozornenie na A Little Lie, naozaj uzasna pesnicka, presne taku som potreboval, aby ma kazde rano nastartovala. Calm down people….

0_0

 13    2. október 2007 o 09:48

ta recenze se mne libi, je to dobre napsany. jen muj nazor na to album je jiny, zase tak nadsenej z nej nejsem. jsou tam dobry veci, prvni tri jsou uplne uzasny a pak Insoluble a Endless, jinak me to moc nebere. V mych ocich to album je tak o tridu a neco niz nez PTA, ktery povazuju za nej album od DM.

A taky nechapu to zastavani se Wildera , u kteryho bych se nedivil, kdyby nektery fanousci poslali do Vatikanu zadost s tim , aby byl prohlaseny za svateho. Jeho tri posledni alba mne prijou uplne stejny a ty posledni dve dost nudny.

chmelko

 14    2. október 2007 o 09:52

viem, že to Ringo myslel dobre, ale navrhujem sa fakt bavit len o daveovi a Hourglass, Alan s tým nemá nič spoločné..ak niekto k tomu niečo potrebujete napisat, napíšte to niekam do Alanovej temy..

myslím, že aj on sám by čumel a nebol nadšený, keby videl o čom tu dokola točíme

ináč Alan zatial ani nepočul Hourglass:-)

Ringo

 15    2. október 2007 o 10:09

0_0 - PTA je jeden z nejlepsich albumu od DM, to je bez debat. Ale u Hourglass tak nejak citim, ze je po vsech strankach zajimavejsi a procitenejsi. Proste jednoduse PTA super, Hourglass jeste lepsi. Libi se mi jak se Dave do toho zapojuje aktivne, jako za starych casu. Z Martina mam trochu pocit, ze to je uz jen takovy lenoch, ktery jednou za 5 let zplichti 8 pisni. Staci si spocitat, kolik songu ma za poslednich 5 let na konte Martin a kolik Dave. Navic na PTA jsou vylozene hitovky od Dava 3, od Martina 4, s tim, ze Dave ted prisel s deseti paradnimi kousky a na dalsim albumu DM budou jiste dalsi. To muze vyustit v jeste lepsi album DM nez bylo skvele PTA, ale na druhou stranu mam i malinko obavy, aby Martin nezacal v DM hrat tak nejak druhe housle:-) Hrozne se mi libi ta predstava jak Hofer mixuje album a Dave mu stoji za zady a rika, udelej to aby to znelo jeste lepe….no, dobry, ale jeste o kousilinek lepe. To je oproti takovemu Exciteru, kde placli na stul producentovi materialy, rekli “nejak to namixuj” a sli se nudit do vedlejsi mistnosti, obrovsky rozdil.

Ringo

 16    2. október 2007 o 10:12

Doufam, ze pristi album bude vyustenim zdrave soutezivosti Martina a Dava a bude nabite aspon 13ti paradnimi songy bez nejake vaty a zbytecne vyplne mista na CD a doufam ze to bude tymova prace a ne kolekce 5 Martinovych songu a 5 Davovych songu na jedne placce + 2 prazdne instrumentalky:-)

lili ruza

 17    2. október 2007 o 11:23

PTA- super album
HOURGLASS-super album
....ja sa obavam aby ta latka pre nasledujuci album DM nebola prilis vysoko.
a boze chran aby bol tak odsudzvany napr. ako Exciter…

0_0

 18    2. október 2007 o 13:27

je pravda,ze jsem to neslysel 70 x jako ty,ale tedka jsem si to dal do auta, kde to posloucham dost nahlas a treba na to jeste zmenim nazor, coz by u mne nebylo zase nejak neobvykle, protoze treba po prvnim poslechu PTA jsem si rekl, to je snad jeste horsi nez Exciter..urcite to chce naposlouchat,ale co se mi na tom albu nelibi a u tyhle trojky me chybi,tak je absence nejakych melodii, chlapci maji radi ruzny chrceni,skripani, ale vyplodit nejakej pekne riff se jim moc nedari.

a co jsem videl Gahana v tech klipech,tak krome zpivani tam vzdycky akorat delal blbosti a zbytek makal;]

ale mas pravdu,ze Gore urcite dost zlenivel a da mu asi sakra praci tedka vyplodit neco dobryho a snad diky Gahanovi se bude snazit hodne, protoze je to pro nej urcite obrovska konkurence, coz je pro nas jako pro fanousky dobre

Ringo

 19    2. október 2007 o 13:38

0_0: myslim ze i ty Gahanovi blbosti ve studiu jsou hodne podnetne a doplni atmosferu cele praci. Ale vsadim bvoty ze Gahan makal na 100%.

Co se tyce tech melodii - tady hodne s tebou nebudu souhlasit, protoze Saw Something - to je jedna z nejhezcich melodii od Ultra. Kingdom - nadherne melodicke riffy, akorat je treba je odhalit prave nekolika poslechy, protoze pisen je zvukove surova, a to je to co se mi na celem tom albu prave libi. Je takove hutne a surove. Vem si treba jemnou Endless. Vis co znaci to chrceni? To je presypavani pisku. Vsimni si ze v jedne pisni zazni zvuk jakoby houkacky sanitky. Jakoby to v celem tom odsypanem pisku oznacilo jednu etapu Gahanova zivota, kdy jej v klinicke smrti vezla sanitka. A v pozadi zni nadherna jemna elektronicka melodie. Mozna narazis na absenci delsich melodickych partu zasahujici spise do oblasti popu, ale me to tam nechybi, obzvlaste ne u Gahanovy solovky, u ktere clovek muze ocekavat budto poradny intelektualni narez, nebo naopak propad. V tomto pripade budme radi za prvni variantu.

Ringo

 20    2. október 2007 o 13:40

jinak doporucuji sluchatka, pokud si to nekdo pusti jen jako zvukovou kulisu pro vsedni cinnosti, muze fakt nastat problem, ze v tech utrzcich, ktere se jeho pozornosti dostanou, toho moc zasadniho nenalezne.

0_0

 21    2. október 2007 o 14:09

Ringo,asi mas pravdu,ze to chce ty sluchadla a klid. Urcite je to dobry album,ale pro me zatim je PTA vys.

deepspace101

 22    2. október 2007 o 14:39

to Ringo: intelektuální nářez? Co to je?
A ta houkačka, to je náhodný zvuk z ulice, který tam původně být neměl, ne? Ale nakonec se rozhodli, že by možná bylo zajímavé ho tam nechat.

Dangerous

 23    2. október 2007 o 15:47

to d: “A ta houkačka, to je náhodný zvuk z ulice, který tam původně být neměl, ne? Ale nakonec se rozhodli, že by možná bylo zajímavé ho tam nechat”


ano, to si pamatuješ správně...

Ringo

 24    3. október 2007 o 06:47

coz je s tou houkackou ale nadherna nahoda, ze se tam tak trefila:-)

Ringo

 25    3. október 2007 o 06:49

MAREC: prirovnaval jsem pocity, ne ty pisne jako takove. Nicmene nevim jak jsi Kingdom poslouchal, protoze po prvni sloce se prida perfektni elektronika, mezi refrenem a behem refrenu se pridavaji dalsi zvuky.

KRUPP

 26    3. október 2007 o 08:06

..no pořád tu řešíte zvuky…jestli lepší před tím,nebo potom…já si myslím,že nejlepší zvuk co kdy DM měly ja Gahanův hlas.Slyšel jsem pár jejich songů jen tak akusticky s minimálním doprovodem a pořád to byla pecka..

Ringo

 27    3. október 2007 o 08:06

MAREC: myslim ze Hourglass neni zvukove alibismus ani nahodou a mozna to bude odvazne, ale od Violatora a SOFAD jej povazuji za nejzajimavejsi pocin z produkce Gahan, Gore, Wilder. Samosebou v tom obrovskou ulohu hraje taky PTA, protoze Hourglass jej nekterymi misty zvukove malinko pripomina, coz je logicke, Gahan proste patri do DM a neceka se od nej dechovka:-)

Ringo

 28    3. október 2007 o 08:08

KRUPP: jo!

ivan

 29    3. október 2007 o 09:19

ak mám povedať môj názor, album zďaleka nedosahuje kvality tvorby Martina, osobne som z albumu sklamaný. určite je to lepšie ako PM, ale to je asi tak všetko. nemienim ho vynášať do nebies len preto že ho nahral Dave. ale veď kolko ludí tolko chutí.

peace

marjon

 30    3. október 2007 o 09:32

Pocuvam tento album len dva dni a to som k jeho pocuvaniu este nenasiel kludnu chvilku,ktoru by som venoval len samotnemu pocuvaniu.Zatial je to je CD prehravac v aute a PC v praci.Ale aj napriek tomu musim povedat ze album sa paci.Mam medzi skladbami svojich favoritov,neda mi nespomenut uz opocuvany Kingdom….vypalovak Use you,ale hlavne uvodna skladba Saw Something je uzasna.Pri uplne prvom pocuti mi naskakovali pri uvodnych tonoch skladby saw something zimomriavky a neviem preco mi zaciatok skladby strasne pripomina DM. Album je potrebne napocuvat,a mysli si ze si najde svoje miesto v nasich depesackych dusiach.Takze Dave gratulujem k skvelej praci

marjon

 31    3. október 2007 o 09:39

pre marec: kto hlada najde…....

Beladona

 32    3. október 2007 o 09:41

marec: koukni na mejl…

hide what you have to hide

 33    3. október 2007 o 15:54

Ringo - výborně napsané

já jsem se rozhodl si album poslechnout až z origoše a moc se těším na svou osbní listening party u mne doma při svíčkách s manželkou a mou infikovanou 14 letou švagrovou….onemocněla před rokem smile ..ULTRA rozhodlo o všem….zejména BOAG

Dangerous

 34    5. október 2007 o 12:16

Legální poslech písně Deeper&Deeper;na:

myspace.com

molon

 35    5. október 2007 o 12:23

Nazdar ringo, aj som si myslel, že to bude tvoj rukopis - opať sa len potvrdilo, že D.M. & Co. je u teba naj !!!! kapela na svete a nič viac už neexistuje.

Už pred týždňom som tu písal, že je to pokračovanie PTA /dokonca priam verná kópia, alebo skladby ktoré sa nevošli na PTA/.....21 days je priam ukradnutá zo SFAD…......kopec zvukov podobných priam ukradnutých od NIN, atď, atď, atď....ale album sa mi páči a som rád, že Dave dáva o sebe takto vedieť, Martin natočí zrejme opať niaké cover´s a to bude všetko…takže hor sa na ďalšie nadchádzajúce obdobie….......................................

Gabriel

 36    5. október 2007 o 12:34

molon: podla gahanovych aj fletchovich slov Martin pise nove skladby pre DM.

Dangerous

 37    5. október 2007 o 12:38

sám Gore se údajně vyjádřil že dělá na nových písních pro album DM, je to ze stejného zdroje jako u FLetche, tedy od fanouška co se s ním setkal…

Ringo

 38    5. október 2007 o 13:34

MOLON: ano, DM a spol jsou pro me nej, ale neznamena to, ze pro me nic jineho neexistuje, to se proste pletes. A vykradnute z NIN, to zni zajimave. Kolik toho NIN vykradl z DM? Myslim ze toho nebylo malo:-)

molon

 39    5. október 2007 o 16:06

Ringo a koľko toho vykradli D.M. od pionierov synt-popu a new romantics ??? Opat sa tu budeme ťahať, kto bol prvý ??? Sám vieš, že D.M. neboli nikdy prvý a tak isto pozerali po druhých ako sa ten synth-pop hrá, ale to je jedno, nový Gahan je jednoznačne PTA a NIN !!!za tým si stojím a tak isto mienim rozobrať každú skladbu tak ako ty a potom mi podáš svoj názor. Nerýpem, život ide ďalej aj bez nás aj s nami.

Wanna

 40    6. október 2007 o 19:01

ja som počula zatiaľ len kingdom a deeper and deeper….a priznávam sa že sa mit o fakt páči;) ale to ma pri Daveovi absolútne neprekvapuje…teším sa na jeho album….ehm…vlastne deň ked sa dostane aj k nám na Slovensko do nášho dzedzi mesta

deepspace101

 41    6. október 2007 o 19:06

to molon: “...kopec zvukov podobných priam ukradnutých od NIN…”

Od NIN? Copak některé jejich album zní takhle lacině? A přirovnávání k DM mi přijde taktéž naprosto absurdní.

Gabriel

 42    6. október 2007 o 21:33

marec, daj tej hudbe sancu. Moje vyjadrenia po prvych vypocutiach boli rovnako negativne ak nie este horsie ako Tvoje. Tvoj problem je asi to, ze si kategorizujes hudbu a potom sa na nu skrz toho potom aj chces divat. Proste si nevsugeruvavaj, ze “toto nie je BMW, tak to je zle” a bez toho aby si skumal, ci Ta skladby neoslovia, rovno ich odvrhnes… aspon takto to ja citim s Tvojich komentarov (a nielen v tejto diskusii). Akoby si sa bal si sam pripustit, ze sa Ti na tom albume moze pacit nejaka skladba, lebo hlava Ti hovori, ze Gahanove vytvory povazujes za 4.ligu a pod. Preco si taketo veci umelo vsugeruvavas? Necudo potom, ze Tvoj vzor DM ostal v skladbach minuleho storocia. Nechcem sa Ta tymito riadkami absolutne nijako dotknut, je to len moj postreh z Tvojich vyjadreni a bohuzial mi nesedi ako sposob vnimania hudby.

Osobne som po sklammani z prvych pocuti Hourglass nasiel postupne 6 skladieb, po ktorych rad siahnem, ked sa chcem citit fajn, alebo potesit. Osobne mi nezvyknu z hudby liezt zimomriavky po chrbte, pri DM je to len pri jednej skladbe v live verzii a druhy krat ma pri DM related chytil mraz pri vyvrcholeni Saw Somthing v akustickej verzii.

Myslim si, ze Dave je uvolnenejsi viac ako kedy pocas celej svojej kariery. Paper Monsters bolo take sklucujuce. Snazil sa nieco si dokazat, ako keby bol v krci a strasne namysleny, ze nieco stvoril. Hadzal sa do poz, v rozhovoroch pochovaval Martina a DM a pod. Skor ako keby na albume PM bol strach z toho, ako album dopadne. Na Hourglass je neuveritelne odviazany, v pohode (vid videa zo studia). O nic mu nejde, mala produkcia, ziadne drahe studio a pod, ziadne casove/financne tlaky zo strany nahr. spolocnosti. Dave je na albume slobodnejsi a nesklucuju ho ziadni “kamarati” hudobnici, ktori maju k elektronike daleko.

molon

 43    7. október 2007 o 09:41

deepspace101…nehovorím o skladbách, píšem o zvukoch…Mr. Trent je pán skladateľ...píšem len to čo počujem a toho je tam skutočne veľa, čo som počul na alnbumoch od NIN

Gabriel

 44    7. október 2007 o 12:27

marec: aj tak si myslim, ze mas urcite predsudky k hudbe, ked vies, kto a ako ju robi. Objavil si za posledne obdobie nejaku novu muziku bez toho, aby si vedel kto a ako ju robi a dodnes to ani nevies lebo je to pri hudbe nepodstatne?

springsrow

 45    7. október 2007 o 16:51

na tento album si treba zvyknut , vsak v podstate ide len a len o jeho hlas a otazka wildera ... hm bez neho by neboli kde su , gahanovi by som poradil aby sa s nim dal dokopy

deepspace101

 46    7. október 2007 o 17:17

to molon: já měla na mysli také zvuky. Trent Reznor je nejen pan skladatel, ale taky pan producent. Proto se ptám - copak jsou na některém albu od NIN použity stejně laciné zvuky jako na Hourglass? Neřekla bych…

chmelko

 47    7. október 2007 o 17:20

zabúdate na to, že sa dá urobit čisto album pre radost, nemusí byt automaticky inovatívne vo všetkých smeroch..
hudba v akomkolvek chápaní je umenie, nie veda..

Ringo

 48    8. október 2007 o 07:06

MOLON: samozrejme ze se DM v pocatcich divali, ja kse ten synthpop hraje, ale jako jedini z toho umeli udelat poradnou hudbu a po jejich ctvrtem albu se naopak vsichni ucili od DM, jak se ten synthpop hraje a priznal to po prvnim svem albu i tvuj milacek z NIN. a ja treba na NIN nic zvlastniho nevidim, ta hudba mi prijde prilis ucelova a prvoplanova, stejne jako hudba Marylina Mansona. Zajimave je, ze v PTA jsi videl A Broken Frame a v Hourglassu vidis vykradene zvuky ze SOFAD a ted tvrdis ze je to vykradnute z PTA. Tak si v tom gulasi trochu udelej poradek:-) Nicmene jeste podotknu, ze vyrazy jako vykradene ze SOFAD a PTA jsou na adresu Gahana dosti ujete, protoze i kdyby tomu tak bylo, tak nic nevykradl, protoze na to ma defakto copyright:-)

Ringo

 49    8. október 2007 o 07:13

MAREC: nechapu 2 veci. Hourglass se ti nelibi a pritom je to cista autorska propracovana deska nahravana pri minimu lidi, v Gahanove studiu. Takze zadne velikasstvi a zni to paradne. Na druhou stranu padas na zadek z Counterfeit 2, ktery je sbirkou coveru, byt mu neupiram vynikajici zvuk. A zaroven povazujes Subhuman za perfekcionisticky. Proboha v cem???? Nablekotal to jakysi jazzman a Wilder formou copy paste poskladal v monotonnim podani par zvuku ze svych predchozich del. Kritizovat Hourglass a radit jej do 4. tridy a pritom pred nej postavit covery + pochybne podivne dilko ktere oslovi ryze Recoil fandy, protoze ti sami od toho ani vlastne hudbu neocekavaji, staci jim ke stesti kdyz uslysi ty plechove bici ktere provazeji cely SOFAD a uz je to automaticky perfekcionisticke a genialni. Me naopak prijde genialni kdyz se skladby meni, jsou genialne nazpivane a zvukove velmi rozmanite a zajimave prolozeny. A to je Hourglass.

Citim z tvych nazoru fakt to co popsal Caleydon. Prvotni je pro tebe predsudek dle toho, kdo tu hudbu udelal. Kdybych takto postupoval taky, tak vynesu Hourglass jeste nez vyjde jen proto, ze to nazpival Gahan, protoze jeho hlas povazuji za genialni. Ale nepostupuji takto, Paper Monsters jsem mu zkritizoval myslim dostatecne:-) Coz neznamena ze solo Gahanovi uz nikdy nedam sanci. Vidim ze nekteri jsou tu odhodlani mu ji nedat nikdy.

Ringo

 50    8. október 2007 o 07:38

MAREC: to je zajimave, ze ja jako fanda DM od Gahana tak vnitrne nejak chci aby znel jako DM a Hourglass mi tak v podstate zni. Ty jako fanda DM s Wilderem chces, aby DM zneli jako s Wilderem a od doby co je pryc ti nezneji jako Depeche Mode:-) A to jsme dostu u te podstaty veci. Mozna se oba tak trochu divame na to, kdo to delal. Me se na DM prvotne zalibil Davuv hlas a proto je pro me v DM No. 1. Az po te co me chytl jeho hlas jsem zacal studovat i textovou a zvukovou stranku veci a diky Wilderovi se mi zacla libit elektronicka hudba. Ale to neznamena, ze elektronicka hudba u ktere Wilder neni se mi libit nebude. Naopak jsem zacal hledat i jine proudy tohoto stylu. Nektere se mi libi vice, nektere mene. Porad mas nasazene bryle, na kterych je napsano Wildere vrat se. Muzes si s takovym pohledem ale vlastne jeste vubec nejakou hudbu vychutnat? O HOurglass rikas, nezni to jako DM, nebudu to poslouchat. Ono to ale nema znit jako DM. Pro tebe je DM v podstate Wilder a bez nej to nemuze byt podle tebe nidky ono. Myslis ze by to ale bylo ono treba bez Gahana?

Ringo

 51    8. október 2007 o 08:11

MAREC: v tom s tebou souhlasim, ze v 80. a zacatkem 90. let vznikly ty nejlepsi veci, ktere nikdy nikdo neprekona. Tim ale nezatracuji nove veci, ktere ty legendarni kapely vytvori dnes, protoze porad jsou to velmi kvalitni a pekne veci, ktere o nekolik trid prevysuji veskerou novodobou produkci kapel, ktere se snazi dnes prorazit zpusobem, ze prave okopiruji sve idoly z 80. let. Fakt si zbytecne zabijis hudbu predsudky a myslenkami, ze to uz nikdy nebude lepsi nez treba MFTM nebo Violator. Ono je obrovsky rozdil ve vnimani hudby v momente, kdy te ji kapela prvotne oslovi a chytne a v momente, kdy uz ji poslouchas jako oblibenou a cekas od ni tedy zazraky. Setkavam se s lidma, pro ktere je nejlepsi Ultra, PTA nebo dokonce i Exciter. A teprve pres tyto alba se prokousali k Violatoru a SOFAD, ale stale pro ne zustava nejlepsim Ultra. A vis proc?. Protoze to bylo album, pres ktere se k DM dostali a ta kapela se jim zalibila, tak jako tobe se zalibilo nejake jedno album DM, kterym te kapela dostala. Tezko te ta kapela muze dostat dalsimi albumy tak silnym prvotnim dojmem jako albem, ktere jsi od ni slysel poprve. Samozrejme pro 80. leta hraje ve prospech to, ze to byly nove neotrele napady, ktere se dnes jiz poruznu recykluji.

Ringo

 52    8. október 2007 o 08:39

MAREC: prvni album co se ke me dostalo bylo na zakladce SGR, to jsem poslouchal nejakou dobu, pak to nejak vysumelo, asi jsme nebyl tehdy jeste dostatecne stary na to abych elektronickou hudbu pochopil. Pak prisel Personal Jesus a ja pomalu ale jiste smeroval k tomu, abych si koupil album s touto pisni. Prislo o to dost let pozdeji, ale nakonec jsem si nasetril a koupil Violator. Povazuji jej dodnes za to nejlespi co vzniklo a to nejen v ramci DM, ale v hudbe vubec. Pak uz to slo jako na bezicim pase, kupoval jsem jedno album DM za druhym. Triumvirat BC, MFTM a Violator pro me zustane vzdy nejsilnejsi. I kdyz na pocatku - SGR a na konci SOFAD jsou velmi silni strazci:-) Od Ultra to uz povazuji za novou etapu DM a nesnazim se nejak srovnavat a hledat chyby, beru to cicste jako hudbu a nesnazim se ji skatulkovat ve smyslu - tady musi byt elektrronika a jak neni, tak je to spatne a nebudu to poslouchat. To ze DM umim vnimat i v jine rovine nez ciste elektronicke u me prokazala pisen Surrender, ktera me uplne dostala. Od te doby jsem prestal s predsudky vnimat zive bici a kytary jako to spatne, co tak nejak nici DM sound:-)

Ringo

 53    8. október 2007 o 09:15

Jinak kdybysme meli porad premyslet, jestli to ci ono zni jeste jako Depeche Mode (tedy pro nektere zasadni kriterium zda poslouchat nebo neposlouchat), tak DM skoncili uz po odchodu Vinceho, protoze uz na A Broken Frame nezneli jako ti Depeche Mode na Speak and Spellu:-)

molon

 54    8. október 2007 o 12:09

Ringo prečítaj si to poriadne a nie povrchne - je to celkom zrozumitelne napísané, jediný kto to nepochopil si ty, čo je samozrejme úplne v pohode - my dvaja nenajdeme nikdy spoločnú reč - to vieš už dávno, takže znovu, nový počin Davida sú “B-strany” PTA a ako som už písal - ako tu bolo napísané - Dave and Co. okopčili pár lacných zvukou od NIN, to že tam počujem SOFD v jednej skladbe je môj názor a dokonca som to čítal aj na niakej Nemčúrskej stránke, ale je mi to jedno čo sa o tom ešte popíše…......
P.S. NIN nie sú moji naj…odjakživa to boli Sisters a tí majú len 3 oficálne albumy a do dnes bez problémov vypredajú akú koľvek halu, ale to len tak okrajovo.

Ringo

 55    8. október 2007 o 12:21

MOLON: ale ja to pochopil, to tys nepochopil, ze mi jakekoliv asociace hnidopichu, nikoliv posluchaci, jsou putna, ja tu hudbu beru takovou jaka je a dulezite je, ze se mi libi a to dokonce vice nez PTA. Takze jakekoliv uvahy o tom, ze to jsou B strany muzeme brat v potaz jedine v tech smyslech, ze B strana obcas predci singl na kterem se nachazi:-)
Pouzivat vyrazy jako lacinne zvuky - proc? Me ten zvuk lacinny neprijde ani nahodou. Misty mi prijde naopak pekne vysperkovany a pral bych si jej casteji slychavat i na albech DM. To ze to neni nabusene a agresivni jako NIN neznamena ze je to lacinne, ono to nema znit ani jako DM, ani jako NIN. To ze se semo tamo vyskytne prvek neceho takoveho - u koho prosimte ne? Zachazis do extremu, ktery by se dal prirovnat tomu, ze vyctes vsem kytarovym kapelam, ze zneji jako ten, ktery drnknul do strun kytary jako uplne prvni. Navic jak rikam, Dave si to muze dovolit, ma na ten sound 1/4 copyright:-) A co rikas na ten hlas, ten je na total vykradeny z DM, co?:-)))
Na SOM radsi ani nereaguji, dostali bysme se do nekonecne debaty o nicem:-)

alanaw

 56    9. október 2007 o 06:43

o všetkom okolo DM, Davea a Alana si myslým jedine to, že či už je to Alan alebo Dave a ich tvorba ( teraz bez Matových sólo projektov ) dookola sa porovnáva či sú a ak áno či je to dobré alebo zlé - iní, a oni sú iní, napriek tomu, že ich DM ovplyvnilo, ovplyvňuje a ovplyvní - veď aj Alanovo prvé ( Hadrology a pod. ) sólo porojekty boli s DM skoro identické, tak prečo nie Dave? Okrem toho keď vydal Dave PM, tak to bolo o tom, že je to slabý odvar od DM a teraz sa zasa porovnáva s PTA? Všetko je vždy o subjektívnom pocite nás - čo nám to pripomína, evokuje…
Mne sa páči to, že každý napriek súčasti s DM, nachádza niečo čo je len jeho - jeho svet, jeho tvorba, jeho slová, pocity a hlavne je z toho cítiť ich radosť a dorzrievanie, že sa sami posúvajú tam, kde ich to baví, tak prečo stále dookola riešiť veci dávno vyriešené. Potom skutočne deľme obdobie DM ako obdobie za Vinca, a ako už bolo nižšie napísané po jeho odchode už DM nezenel ako DM? Blbosť, posunulo ich to ďalej a na ich druhom albe sú super kúsky počnúc Nothing to fear atď. , ďalej je to obdobie za Alana, žeby zlatý vek? a na obdobie po Alanovi - čo je skutočne ten typický DM?
V každom prípade sú jedineční, DM ako celok či už s Vincom, Alanom alebo s Christianom, a to čo robia je neskutočne dobrá hudba, z ktorej si môže každý nájsť čo sa páči….a mne sa páčia s Alanom, ale aj sami… a Dave na tomto projekte dokázal ukázať, že nie je len charizmatický spevák mega skupiny, ale vie byť aj sám sebe “pánom” a nové album to len a len dokazuje…

Ringo

 57    9. október 2007 o 07:03

ALANAW: jj, napsal jsi to presne a jakakoliv dalsi debata kolem tohoto je zbytecna. Hourglass je proste super hudba a nicit si ji neustalymi pochybnostmi jestli je Dave schopen sam udelat neco plnohodnotneho a stale to porovnavat s tim ci onim je blbost.

molon

 58    9. október 2007 o 08:42

Ringo, mám 100 chutí zahrabať do tvojich príspevkou k PTA, kde si písal to isté čo teraz - proste všetko nové od D.M. je naj…. a to je na tvojich príspevkoch úbohé a žalostné, čo už je zbytočné to s tebou rozoberať, pretože ty to máš už dávno rozobraté a pre teba je všetko nové, aj keď “my viacerí” sme to už počuli a píšeme, že zvuky sú lacné a známe…..

Ringo

 59    9. október 2007 o 09:05

MOLON: tak se se mnou nerozebirej a mas to vyresene:-)

MAREC: prirovnavat fotbal k hudbe je dost nesmyslne. Protoze kdybych pristoupil i ja na tento zpusob, tak bych to nerozebral na muzstvo, ale na jednotlive hrace. A jediny kdo prestal davat goly a v podstate ukoncil karieru byl Wilder, ale muzstvo slape dal a razi cestu novych uspechu, prizvali si na podium nove hostujici hrace. Nevim dle ceho soudis ze s PTA nevyhrali ligu, ja myslim ze vyprodane turne behem prvnich par dni svedci o vyhre ligy.

Ringo

 60    9. október 2007 o 09:06

stupne narocnosti bych radsi neresil vubec, to je trochu takovy sebestredny vyraz, ze si nekdo mysli o sobe, kdyz posloucha toto, tak je vice narocny a vetsi fajnsmekr nez jiny, ktery posloucha neco podle samozvanych fajnsmekru mene hodnotneho.

Ringo

 61    9. október 2007 o 09:29

MAREC: ale to neni o vnucovani aby se ti to libilo. Ja spise u tebe citim tendenci ostatnim vnutit, ze to neni dobre, protoze to bez Alana uz dobre byt ani nemuze. A tady vidim, ze jsem se zminkou o Alanovi v recenzi neudelal vubec chybu, ze to naopak byla trefa do cerneho, protoze koukam ze to nekteri budou presne brat takto - “je to solo Gahana a ten proste nema sanci…jo za Alana, to by bylo jinak”. Rypnuti v recenzi neni vubec do Alana samotneho, ale prave do tech dotycnych, kteri si hudbu bez nej neumejiu predstavit. Ja si ji bez Alana predstavit umim a predstavuji si ji presne tak, jak to za pacesy uchopil Dave Gahan v Hourglassu. Aby me nekdo nepovazoval za nenavistneho vuci Alanovi, tak jen podotknu, ze jeho Subhuman si obcas poustim, ale neni to na bazi poslechu hudby, jako spise navozeni urcite atmosfery. Takze to spise radim do experimentalnich instrumentalek jako treba Oldfielda. DM a Gahan je ale uplne o necem jinem, je to o hudbe a textech.

K Bel Canto - neznam, co jsou zac, vyhrali nejakou ligu?:-)

Beladona

 62    9. október 2007 o 10:08

Hudba není sport, nemá měřitelné výsledky a členění na ligy, každý ji vnímá jinak.

Je škoda zůstávat na povrchu u hodnocení zvuků a nejít dál k emocím a pocitům, ze kterých deska vznikla.
Mnohem lepší je méně myslet, více cítit a nechat se unést z tohohle hnusného racionálního světa a každodenní šedi.

Btw. Hourglass je úžasná a osobitá deska!

Ringo

 63    9. október 2007 o 10:34

BELADONA: waw!, presne tak to taky citim

Ringo

 64    9. október 2007 o 10:38

MAREC: ja si nejak nemuzu pomoct, ale dobove soucasniky DM vubec nemusim, Soft Cell a pod. mi prijdou ze velmi brzy vysumeli na svou nenapaditost. Mozna je Bel Canto vyjimka, nevim. Radsi mam ty kapely, ktere z DM vychazeji ci je dokonce nepokryte kopiruji, nez jejich synthpopove dobove “konkurenty”. Takze co se synth tyce, tak pro me jsou po DM Mesh/DeVision (na stejne pozici, nevim ktere bych zaradil na vyssi misto, oboji je skvele), za nimi Camouflage. Pak uz si obcas poslechnu nejakou jednotlivou desku od ne prilis vyraznych kapel jako je Iris, Fake the Envy, Backlash, Michigan…Nezminuji Pet Shop Boys, protoze ti si nehraji ani na DM, ani se nesnazi nekoho napodobovat, je to velka kapela na urovni DM, i kdyz brousi vice v popovych a podbizivejsich hudebnich vodach..

molon

 65    9. október 2007 o 11:02

Marec…pekne si to napísal, sa mi pozdávaš chvape, s Ringom je zbytočné sa vadiť nikdy s ním nič nevyhádaš....tak isto zastávam názor že staré albumy od D.M. zostanú neprekonané a histórii založené, ako základy niečoho nového, kdežýto to čo sa teraz predvádz od D.M. * Co. je niečo čo sme už počuli a je to moc lacné, pretože tak hrá kopec kapiel…................houg

P.S. Ringo…nový DE/VISION - NOOB a ich prvá skladba na albume What you deserve… asi je zbytočné rozoberať a vidíš tak isto vidím ja nového Gahana v prirovnaní k PTA.

Ringo

 66    9. október 2007 o 13:08

MOLON: jj, prvni song na NOOB, to je Depesarna jak vino:-) Ale pro me je porad dulezite to, zese to posloucha vyborne. Kdybych na to vsechno fakt mel chodit vedecky s tim, ze uz se vsichni opakuji, tak bych nepolouchal nic.

0_0

 67    9. október 2007 o 13:20

De/Vision jsem slysel poprvy s timhle albem NOOB nebo jak se to jmenuje a prislo mne to jako neco strasnyho, cely to album jsem nevydrzel poslouchat cely;]

Ringo

 68    9. október 2007 o 13:45

0_0: tak si poslechni jejich album World Without End, hlavne Monosex a Six Feet Underground a myslim ze na ne zmenis nazor.

Ringo

 69    9. október 2007 o 14:03

MAREC: jj Cause & Effect znam a nemuzu je skousnout, mozna taky proto, ze to svym zpusobem byli soucasnici DM a totalne je kopirovali do slova a do pismene, vcetne vokalu. Radsi mam pokracovatele hudby DM jako jsou De/Vision a Camouflage. I kdyz i u nich si nekdy s rozpaky rikam - tohle je totalne skopcena Enjoy the silence, proc se sakra prizivuji na slave jinych? - viz. pisen We Strokes The Flame. Pochopim stejne zvuky, stejny sound, dejme tomu castecne i hlas, protoze Dave Gahan tomu dal jakysi takovy smer, ze ten hlas k te hudbe tak nejak neodbytne patri. Ale kdyz uz se kradou vylozene i melodie, to uz ve me vzbuzuje pochybnosti.

Wanna

 70    9. október 2007 o 16:55

nenávidím fakt že DM prirovnávajú napríklad k the cure….prečo nedokážu pochopiť že nie každého a všetko treba hned škatulkovať....

ml101

 71    9. október 2007 o 21:40

Aj by som sa pripojil ku diskusii k teme o novom albume D.Gahana, ale nemal som zatial prilezitost si ho vypocut ...
Ako som si vsimol, posledne prispevky sa mu aj tak uz nevenuju ...

Ringo

 72    10. október 2007 o 08:06

MAREC: to je ale porad coby kdyby. Allelujah je bezesporu super, ale je to perfektni produkce, v ktere mi chybi skvele melodie, texty a hlas Dava Gahana. Takze co se tyce absence genialnich prvku, jsou na tom Alan a DM podobne. DM chybi Alanova produkce, ale umeji ji velmi vyborne suplovat i jini, bohuzel Alanovi melodie a hlas nesupluje nikdo, takze zustava stale jen u te produkce. Jeho dilo vnimam spise instrumentalne, a s DM absolutne nelze srovnavat a ani chtit po DM aby to delali jako Alan. Je to jako srovnavat The Cure a Oldfielda.

Ringo

 73    10. október 2007 o 08:09

Pojdme zkusit tu hudbu vnimat takovou jaka je a ocenovat ty kteri na tom pracovali a ne spekulovat o tom, jake by to bylo, kdyby to delal nekdo jiny. Nikdo neni nenahraditelny.

0_0

 74    10. október 2007 o 08:24

ja jsem spokojen a to velmi s DM i bez Wildera, kdyby tam zustal tak by treba uz DM ani neexistovali. Prijde mi,ze Wilder pouziva na tretim albu po sobe stejny postupy a ze by Subhuman bylo nejak revolucni , to si teda nemyslim. Docela by me spis zajimala ambientni verze tohodle alba, kterou snad taky udelal, kde nebudou ty jeho provareny bici;]

Myslim,ze i bez Wildera udelali DM vyborny veci, takze opravdu neni nepostradatelny

Beladona

 75    10. október 2007 o 08:27

marec, Wanna: a proč si teda myslíte, že jsou komunity DM a Cure tak propojené? Skoro každý nosil před mopem na hlavě kostku grin

Texty a celková atmosféra Cure i DM jsou si dost podobné, Gore a Smith mají hodně společného.

Ringo

 76    10. október 2007 o 08:39

BELADONA: a taky maji spolecnou jeste jednu vec. V Anglii, sve domovske zemi,  jsou vnimani jako jakesi cerne ovce:-)

Ringo

 77    10. október 2007 o 08:42

MAREC: nikde neni receno, ze kdyby Wilder v DM setrval, nebyla by jejich hudba o dve ligy nizsi, treba jen proto ze pro DM hudbu uz byly Wilderovy napady proste vycerpany. A ma je vycerpany v podstate i vramci sve vlastni tvorby. Byt je Subhuman o nekolik trid lepsi nez Liquid, porad tam slysim v podstate tytez napady, tytez bici, tutez elektroniku. Jen tu svou zvukovou kolaz trochu zamichal a poskladal do jineho poradi. Ale v podstate ji nijak nemeni.

Ringo

 78    10. október 2007 o 09:03

Vincent

 79    10. október 2007 o 14:29

Album jsem slyšel a musim říct, že není špatné, ale některé songy nebo jejich části jsou neskutečně uloudaný. Byl to nešvar Paper mosters a přetrvává to dál, ale Gahanovi se to asi líbí, nicméně mě z toho čiší neschopnost udělat věci zajímavější. óóó óó, umí každej.

Zenzucht

 80    10. október 2007 o 15:42

Hourglass aneb kdo komu dříve vnutí svůj názor…

ivan

 81    10. október 2007 o 15:53

mne niektoré veci pripadajú strašne podobné s marilyn mansonom. refrén use you je ako cez kopirák. má niekto podobný postreh? inak musím povedať, že aj po 3 týždňoch si k tomuto albumu neviem nájsť cestu. určite to nebude moja šálka kávy. pripadá mi to ako keby to zbúchali za dva dni u niekoho v obývačke.

wildemar

 82    10. október 2007 o 16:14

Myslím,že Dave si znovu chce len dokázať,že vie robiť aj hudbu a texty bez Goreho. A možno to vlastne vôbec nedokazuje sebe….
Ale musím uznať,že po prepadáku PM,je to o veľa lepšie…..
Takže gratulka Dave,možno ten tretí sólový už bude fakt niečo výnimočné

0_0

 83    10. október 2007 o 20:57

marec: pro mne je zase Ultra jedno z nejlepsich alb DM, Barrel of a gun a Its No Good jsou pro mne jedny z nej veci a kdyz k tomu jeste pripocitam ty genialni klipy od Corbijna. Wilder uz byl proste z DM otravenej, nedivim se mu, ze odesel, nema rad koncertovani a rok a pul byt na turne ho muselo fakt strasne bavit:) ja si proste myslim,ze je to dobre,ze odesel,ze ty a par dalsich novy DM treba nebavi,ale pak je tu mnohem vetsi skupina lidi, ktery to proste porad zere a ukaz mi skupinu, ktera existuje pres 20 let a po 20 letech natoci tak vyborny album jako se to povedlo DM s Playing The Angel.

Ringo

 84    11. október 2007 o 07:04

MAREC: hele, porad mluvis o nejake nadupanosti a chces aby DM zacinali jako Allelujah. Produkcne nadupany kousek, ale ja bych nechtel aby DM takhle zacinali, protoze v Recoilu mi chybi to hlavni, pisnicky, melodie a hlas Dava Gahana. A kde beru jistotu ze alanovi dosly napady? Z toho co udelal zap oslednich 10 let. A rikat o Hourglassu ze je spichnuty narychlo…ehmm. Divne, ale me tak pripada prave Liquid a dost i Subhuman. Copy paste starych osvedcenych veci, to umi spichnout kdejaky hudebnik za par dni, nevim co s tim Wilder delal rok:-) Je divne ze Recoil bez Goracovych textu a Davova hlasu, coz byla jedna z tech nejvyraznejsich slozek nadupanosti DM, ti nevadi, ale absence Wilderova zvuku v DM, s kterym uz dnes umi pracovat vice producentu nez jen Wilder, to neprekousnes. Vem si kolik kapel dnes hraje zvuky, s kterymi DM a ano - Alan Wilder - prisli na konci 80. let. Proste od Wildera se mnozi naucili, ale to jeste neznamena, ze student se nikdy casem nevyrovna svemu uciteli.

Ringo

 85    11. október 2007 o 08:27

MAREC: co jako z DM slysis v Recoilu, ja tam toho slysim velmi malo, zatimco DM jsou porad DM a ze je to z 2/3 Eigner, to je obrovsky nesmysl.

Ringo

 86    11. október 2007 o 08:29

MAREC: a je divne ze tobe staci teda ta 1/3, ja radsi 2/3, kdyz uz to posuzujeme takto:-)

hide what you have to hide

 87    11. október 2007 o 08:44

to marec :
hele chlape mě FASCINUJE s jakou bezhraniční jistotou víš, že wilder udělal to a to…že na konci Judas udělal to…jak můžeš psát takové věci… ?? Měli producenta, byl tam Martin, byl tam Daniel..já nevím proč tak toho alena glorifikuješ a personifikuješ. Já mám Alana velmi rád a jeho přínos je bez diskuse….ale takové kecy, že změnil tam to a že tam udělal toto, ufff, to je odvaha…
Mě Alanova tvorba přijde bez barvy a nový DM naopak považuji za velmi invenční věci…a řeči typu zkopírovali Enjoy a udělali Precious….uff opět…příteli Precious je Precios a Enjoy je Enjoy.
Každá kapela, která má tolik za sebou se někdy podobá a využívá osvědčených postupů a my máme u DM to štěstí, že jdou dopředu ...stále dopředu..to např. U2 vůbec….po POP se lekli a začali dělat stále dokola stejné rify, stejné refrény….to u DM není...ok Precious je možná singlový kalkul…ale já jim to rád odpustím, on ten Wilder je taky hrdina, dělá si věci po svém, neboť jak řekl, je v balíku…a my BUĎME vlastně rádi, že DM nedělají totéž, neboť bychom se už nikdy taky nemuseli ničeho dočkat, nebo by dělali vše jen BEZ kompromisu a to by už DM taky vůbec nemusel znít jako DM…

toť můj názor, mě ta glorifikace už opravdu leze krkem

Ringo

 88    11. október 2007 o 09:36

Wilder bohuzel ustrnul na jedne veci, v kazde pisni slysim jakoby instrumentalni konec po Get Right With Me, bici z Rush a pak Exotic Tour mix pred zacatkem Rush. Na tomhle ujizdi, je to pekne, ale opakuje to uz na kazdem albu a to stale sterilnejsim zpusobem (Subhuman si na rozdil od Liquidu sice poslechnu, a cely, ale nemuzu si pomoct, neni v tom nic noveho, proste jakoby vydal nejakou instrumentalku z obdobi SOFAD, takze kritizovat DM za to, ze se Precious prilis podoba ETS, ze Hourglass zni jako pokracovani PTA a pod. a na druhou stranu vychvalovat Wildera za technickou preciznost, to je docela usmevne:-)

hide what you have to hide

 89    11. október 2007 o 09:57

to ringo :
přesně tak, nejsem hluchý, vím, že Precious inklinuje k Enjoy…ale no a co ?? Dělají stále dál, něco se povede a něco ne…ono mě se taky nelíbí Pipeline a nebudu říkat, že tenkrát v roce 83 udělali shout úplně stejně jako ice machine…já nevím, mě ta aura kolem Alana vadí prostě, ostatně musíme si uvědomit, že díky odchodu Vinceho, už nikdy DM nebyl čím bývali od S a S…Vince vrať se….dej nám více Photograpic-ůůů pls….hoši jdeme dál, DM tady je, dělají super věci

ostatně běžte na MUSICSERVER je tam pěkná před-recenze na DG…

Ringo

 90    11. október 2007 o 11:03

MAREC: co je jako moc, Precious je pekna pisen kterou si velmi rad poslechnu. Nevim proc se v tom jako takhle nejak starat jak to delas ty. To se ti pak nemuze libit v podstate nic bez Wildera a to je velmi oemezene. Zkus brat DM jako kapelu, treba jako novou kapelu, odmysli si Alana a nechtej mi namluvit ze jsou DM jako dejme tomu jina kapela bez Alana nejake becka.

Ringo

 91    11. október 2007 o 11:10

jj, na musicserveru je slusny popis Hourglassu ktery potvrzuje to, ze to je proste vyborna deska. Dokonce tam voli slova jako zvukovy perfekcionismus.  O lacinnych zvucich jsem se tam nedocetl nic:-)

chmelko

 92    11. október 2007 o 20:12

hide what you have to hide:
no keby si prečital nejaku biografiu, typu stripped, alebo sa preluskal, všetkými dobovými interwiev, musel by si uznat, že marec ma pravdu, čo napríklad tvrdil ohladom JUDAS a Martovho a Alanovho rozkolu..
ak spomínaš Daniela Millera, ten sa pri SOFAD nijako extra neangažoval a producenta FLOODA, tan bol prave 100% na Alanovej strane..

Ringo

 93    12. október 2007 o 07:53

m.arek: “tvrdit nieco o “nemelodickosti” a “nepesnickovosti” Wilderovej produkcie”

- tvrdit opak muze jen clovek, ktery ustrnul ciste na Wilderove tvorbe a neni schopen se ani o pid posunout jinam.

A tve reci, kolik je tam opravdu dobrych pisni a kolik je tam vaty jsou proste jen zase tvoje reci, hrajici si na nazor erudovaneho hudebniho odbornika, nic vice:-)

insight

 94    12. október 2007 o 08:58

Niekomu sa paci klasicky synthypop (moj znamy pocuva len prvy album), niekomu obdobie, ked dM oslovili cely svet s melodiami ako People are people, niekomu sa paci rockovy prejav na SOFAD, niekomu minimalisticky Exciter, skoro vsetkym skvely Violator, niekoho oslovuje komorna Ultra (mna tiez). Depeche prerazli vdaka Gahanovmu hlasu a melodiam Goreho, ktore su chytlave, nie prvoplanove a neopakovatelne.
Ja pocuvam komplet tvorbu, vsade najdem nieco, co sa mi paci a je skvele. Nesutale porovnanavanie pesniciek a albumov mi pripada nezmyslene- vid precious a enjoy, mne vobec tieto pesnicky nezneju rovnako, aj ked maju podobne postupy.
Osobne som rad za kazdy pocin Gahana, Goreho, tesim sa z kazdeho albumu ako maly chlapec, mam vzdy pri pocuvani novej pesnicky mrazivy pocit na celom tele.
K recenzii:
Nepocul som vsetky skladby, vyjadrim sa k tym, co som pocul. Oproti Paper Monsters je Hourglass posun vpred, je tam viac elektroniky (ta ci chcem, ci nechcem sedi k jeho hlasu dokonale). Rockovy styl, do ktoreho sa Gahan stylizoval mi vobec nesedi.  Je tam par skladieb, ktore podla mna na albume nemuseli byt- napr. 21 days., ktora ma neskutocne nudi, ale pre Gahana asi nieco znamena, tak ju tam dal. Velmi prijemne ma prekvapili Saw Something a Down.
Suhlasim s marekom, ze Gahan neustale narieka nad svojou minulostou, ako Muller po rozvode (tiez ma to hned napadlo).
Ale povedzme si otvorene, o com ma clovek pisat/spievat? Ma spievat o niecom, co nezazil, neskusil?
Pockam do 22 10, ked vyjde original, ten si napocuvam, vychutnam a potom sa vyjadrim.
V kazdom pripade mam z toho lepsi pocit ako z prvotiny, kde su vsak tiez dobre veci: I need you, Bitter apple, Hidden houses.

Ringo

 95    12. október 2007 o 09:27

INSIGHT: navic co se tyce toho porovnavani, mnozi si zbytecne nici poslech jakekoliv hudby tim, ze se staraji porad v nejakych technickych zalezitostech, sleduji porad ze tamto mohl udelat tak a toto zase jinak, treba jako ten ci onen a uplne zapominaji, ze co clovek, to nazor a jiny pocit a Dave proste chtel udelat tu desku takto, tak ji tak udelal, at se to komu libi nebo ne. Nekteri uplne zapominaji na to, ze jde o pisnicku jako takovou a z te podstaty je potazmo uplne jedno jak je udelana a tezko posuzovat nejakou kvalitu ci nekvalitu a nesmyslne radit do nejakych lig, trid a podobne. Pokud se chce Reznor v NIN poradne vyrvat za doprovodu nabusene elektronicke hudby, at to udela, pokud se chce Wilder realizovat pomoci svych oblibenych monotonnich plechovych bicich a skvelych skrabavych kovovych zvuku, necht to udela, pokud se chce Dave vyzpivat za doprovodu jemne elektroniky stridane s naslapanymi songy za doprovodu tvrdsi elektroniky, at to udela. Ale proboha neporovnavejme to sablonovite,  a nechtejme aby vsichni postupovali stejne a pokud se to vychyli z nami pozadovane sablony, tak to hned nezatracujme a neradme do nizsich lig. Dyt by to bylo pak jak ze seriove vyroby.

Jinak co se tyce 21 Days, ten instrumentalni konec mohl byt kratsi, to je fakt, nicmene zaposlouchej se do hlasu a do textu, me to prijde takove demonicke, a ten zaver tam pak skvele k tomu sedi. Samozrejme jsem si trochu dele musel zvykat.

Ringo

 96    12. október 2007 o 11:33

m.arek: nikoliv, malokdo pochopil co jsem tim v recenzi myslel. Neslo ani tak o srovnani jako spise o mirne rypnuti do Wilderovcu, kteri porovnaji novou desku DM, novou desku Wildera a reknou ze Wilderova je depesactejsi a DM jsou uz jen drtuha liga. Rypnul jsem si proste do tehle nesmyslne teze. Hudba pro me neni jen pisnicka, posloucham kupu jak klasickych pisnickovych kapel, tak instrumentalistu jako napr. Oldfield. A dam si i Bloodline a Unsound Methods a klidne i Subhuman, necini mi to problem. Jen si myslim ze klasicke srovnani - Subhuman = perfekcionismus, Hourglass = lacinne zvuky, jak to tu nekteri prednaseji, to absolutne nesnese.
A zaradit Gahanovo dilo do stredniho proudu, stejne jako cele DM lze velmi obtizne. Pro radia zneji tito interpreti prilis surove na to, aby je tocili v radiich. Omelou tam semo tamo kratce nejaky hit a pak se vrati k Abbe, Gottovi, Vondrackove a podobne.

A prosim, bud tak hodny a nesnaz se nekoho soudit, kolik toho zna, posloucha a kolik toho zazil, protoze o tom absolutne nemuzes nic vedet. Nechapu kde se v nekterych lidech bere na webu ta drzost vubec soudit neci znalosti, kdyz dotycneho nezna. Ja jsem s tebou do skoly urcite teda nechodil, ani s tebou nepracuji.

A doufam ze misto kritiky napriste napises neco ty a bude to ryze objektivni:-)

0_0

 97    12. október 2007 o 12:38

m.arek: takhle to Ringo urcite nemyslel,ze Wilder tahal DM do sracek a podobne..to urcite ne, jenom mu asi vadi ta svatozar, ktera se dela kolem Wildera,ze bez nej nejsou DM tim co byvali…tohle me vadi taky, jak uz jsem tady psal, tak treba Ultra(ktery udelali se Simoenem z Bomb the Bass, kterej je podobnej zvukovej maniak jako Wilder) nebo Playing The Angel, ktery me bavi ze vsech alb DM nejvic a povazuju ho ja osobne za nelepsi album od DM.
Hudba,kterou delaji DM neni o zvykovym perfekcionismu,ale o melodiich a zpevu, se kterym se produkce DM v dobe po Wilderovi vyorvna te, kterou DM udelali s Wilderem. Stejne jako drivejsi tvorba s Wilderem ma slabsi mista, tak je tomu i ted…

marec: singlovou verzi In Your Room nedelali vubec DM,ale udelal ji Butch Vig z Garbage mam takovej dojem a libi se mi stejne jako original.

Ringo

 98    12. október 2007 o 12:40

m.arec: no a vidis, nic takoveho jsem v recenzi nenapsal ani nenaznacil. Kritizuj klidne co tam je napsane, nepodsouvej mi ale nesmysly a uz vubec netlumoc me vedomosti, schopnosti ani nic jineho, o cem proste nemas paru. O to jsem te prosil.
Psal jsem o Hourglassu, ne o svetove hudebni scene jako celku. Ale to je asi jako kdyz bych mluvil do dubu. Pokud je neco vynikajici a podeve se, tak to pochvalim a nevidim duvod premyslet o tom jestli zrovna nahodou nekdo nevydal neco lepsiho, abych mohl na popisovane dilko hodit nejaky kyblik spiny, abys byl napriste spokojen.

Vzdycky me pobavi, jak vsichni mluvi o tom, ze mam umet snest kritiku, kdyz jdu s kuzi na trh s nejakym clankem, a pritom se ta kritika spise tyka osobnich invektiv, posmesku a urazek, nez nejake polemiky s nazory uvedenych v clanku.

yo-yo

 99    12. október 2007 o 13:22

Ringo: “...není k tomu třeba ani nějakého egoistického zvukového mága typu Alana Wildera”

Prosim Ta, a ty odkial vies, ze Alan je egoista???

Ringo

 100    12. október 2007 o 14:37

Yo-yo - to vi snad kazdy:-)

Ringo

 101    12. október 2007 o 14:40

m.arek: a ten dojem je naprosto totalne mylny, tak bych nerad abys jej tu prezentoval jako fakta. Delas to tak. A pokud hledas dojmy na zaklade vyjadreni k nekteremu konkretnimu produktu a pausalizujes si je na celou hudebni scenu, tak je to proste spatne. A to se ti celou dobu snazim vysvetlit. To ze mas nazor jiny ke konkretni veci ty nebo nekdo dalsi, to nikomu neberu. Ale pokud se to hned stavi do pozice -“autor zrejme neposloucha nic jineho a DM jsou pro nej jedinou kapelou na svete”, tak jak mam na takove nesmysly asi reagovat?

Navic misto toho abyste tu hodnotili Hourglass, popripade se polemizovalo s necim co jsem napsal, tak hodnotis ty a nekteri dalsi mou osobu, na to se pls. vykaslete, pokud vam jde o normalni diskusi. A nebo se nedivte, ze se nekterym nesmyslnym osocenim na mou osobu branim.

wildemar

 102    13. október 2007 o 13:05

Myslím,že album má len jednu chybu. Prvý singel mal byť Saw Something!!!!

molon

 103    15. október 2007 o 11:57

...lenže Ringo ty tu tak vystupuješ, v roli najvyššieho neporaziteľného prezidenta Depeche Mode & Co…............čo už, muíš prijať aj opačné názory aj keď ich v podstate hneď vyvrátiš.........

yo-yo

 104    15. október 2007 o 12:56

Ringo: si trápny. tvrdit, vo fanusikovskej recenzii na Hourglass, ze Alan Wilder je egoisticky zvukovy mág je velka provokacia. hehe.

Ringo

 105    15. október 2007 o 14:35

molon: asi ne…

Ringo

 106    15. október 2007 o 14:40

m.arek: vyvracim to, ze neposloucham nic jineho nez DM a spoustu dalsich jinych nesmyslu co se tu hazi na mou osobu, ktere si nekdo umele vytvari na zaklade asocianci dle clanku. Jinac jsme na DM strankach, takze pochopitelne se tu bavim o DM, o Gahanovi a spol. Pokud jsou tu fanousci jinych kapel a radi by chteli videt chvalu na sve milacky, tezko neco takoveho mohou hledat v recenzi na Hourglass:-) Pokud mas nejaky problem s mym clankem, precti si recenze jinych na toto album na jinych serverech, ale asi te rovnez sklamou, nesou se ve velmi podobnem pochvalnem duchu.

Ringo

 107    16. október 2007 o 07:20

m.arek: a co jako? Ja neco z toho v clanku snad vyvracim??? Koukam ze tobe jde asi vylozene o flame, o nic jineho. Co jsi tam chtel jako cist? Srovnani se vsemi ostatnimi zanry a ostatnimi umelci a oznaceni Hopurglassu jako šme? Znovu opakuji, popisuji album Hourglass a to ze jsem tam zminil Wildera je jen proto, ze je to exclen DM ktery taky dela solo projekty a proste jsem napsal, ze Davuv smer mi vyhovuje daleko vice. Pak jsem zminil urcite podobnosti se stylem NIN. Takze jake vzduchoprazdno tam jako vidis? Asi jsi nepochopil ze jde o recenzi na Hourglass, ne o srovnavaci kritiku s ostatnimi, ti mi jsou v momente, kdy posloucham Hourglass totiz v podstate ukradeni, protoze hodnotim Hourglass jako takovy. Kdyz si lide chteji precist neco o Hourglassu, predpokladam ze v tom momente nemaji zajem o nejaky traktat pojednavajici o historii a vyvoji vsech hudebnich smeru. Jsi v tomto docela mimo a polemizujes tu v podstate se mnou o necem, co jsi mi podsunul. Jsi proste jen ten nenechavy rypal, ktery jen ceka kdo co napise, aby to hned mohl vyvracet a podsouvat sve domenky o osobnosti a vlastnostech cloveka, ktery to psal. Nevim o co ti jde a zacina mi to byt uplne jedno.

molon

 108    16. október 2007 o 10:42

Ringo - si v úzkych ??? Prečo TY VYRYPUJEŠ ??? marek ti to napísal presne tak ako ja kedysi a kde sme skončili ??? Vadíme sa do dnes - skutočne ako kritik by si asi pohorel, pretože čo ti sedí je vynesené do nebies a to čo ti nesedí, resp. ide proti tebe, tak to je asi podľa teba odpad….....
...znovu D.M. dal smer kopec kapelám a do dnes im ho dáva, ale súčastne je mnoho kapiel, ktoré už napredujú, jak hudobne, tak zvukovo pred D.M., to je tak ťažké pochopiť, proste to čo nahral David všetci poznáme a nieje to nič nové, jak hudobne tak zvukovo….............

chmelko

 109    16. október 2007 o 10:47

chlapi:molon, m.arek, hodte sem aj svoje recenzie, nech si tu moze urobit každý nezavisly názor, čo je dobre a čo nie..
takto to je fakt len vyrypovanie do seba a mna už to prestáva bavit čítat..

Ringo

 110    16. október 2007 o 12:03

m.arek: nevysvetluj, vubec ne me, protoze sam potrebujes zrejme spoustu veci vysvetlit. Ale ja to delat nebudu, at se trapi nekdo jiny:-)

Zkusim jen drobnost - cituji te: “recenzia proste MUSI abstrahovat na to co sa mi PACI ale MALA BY hodnotit to co je DOBRE”

a podotykam, ze nic jineho jsem v te recenzi ani nedelal:-) Takze fakt nevim o co ti jde.

Ringo

 111    16. október 2007 o 12:07

MOLON: a to je proste tvuj ryze subjektivni nazor a ja mam jiny. Nevim proc bych mel za kazdou cenu chapat nejake tve hlasky, kdyz mam na vec diametralne odlisny nazor nez ty:-)

m.arek to napsal presne tak jako ty kdysi. Tedy ze on jediny ma pravdu a jako svetaznaly ucitel musi zkouset nemozne, vsem vsechno vysvetlit:-)) a na to ja vam obema chlapci z vysoka kaslu:-)

molon

 112    16. október 2007 o 12:52

m.rek…kašli na to, začal si si písať s človekom s ktorým nič nevyhádaš - my sme tu mali už iné ťahanice, žiaľ ringo je “depešák celým svojím srdcom” tak je zbytočné mu to vyvracať, že nový album Davida - je len jedno z mnoha polienok ktoré vyšli v rovnakom čase, ako iné polienka v hodobnom ohnisku….

Ringo

 113    16. október 2007 o 13:42

Tak dve veci - jednak nechapu proc by recenze mela byt za kazdou cenu kriticka, a za druhe nechapu, jaky by mel byt jeji obsah, kdybych mel neustale reagovat na vase pripominky, ze je to jedno z mnoha polinek na poli hudby. A no a co jako? Ja jsem popisoval Hourglass a ne jine polinka na hudebnim poli, tak o co vam dvema sakra porad jde?

M.arek - je zvlastni, ze polemiku s Marecem jsem vedl v naprosto smirlivem duchu bez nejakych urazek a normalne jsme si pohodove vymenily nazory. Cehoz ty nejsi ocividne schopen a tak potrebujes nekomu za kazdou cenu vyvracet ten jeho nazor, dokud nepristoupi na ten tvuj. A ja na nej opravdu nepristoupim.

Ringo

 114    16. október 2007 o 13:45

m.arek: do prdele uz mi konecne rekni, kde vidis v te recenzi neco ve smyslu jako “zaslepeny ony ktory si nevidi dalej od nosa ... hudba to nie je len DM” a ze neposloucham i neco jineho. Jestli to tam nekde na vlastni oci vidis, tak mi to napis na ferovku a nekecej tady ocividne hovadiny, to se fakt uz neda. Nikde jsem tam nepsal ze posloucham jen DM, nikde jsem tam nepsal ze je to jedina hudba na svete. Tak uz toho prosimte nech. To ze tu mas zastani od Molona, ktery ma na me spadeno uz od chvile co jsme se tu stretli jeste neznamena, ze je pravda to co pises.

a muj pohled ze je chybny??? Kde beres tuto svou sebestrednou jistotu? Nebo ti to nakukal Molon? Nerikam ze je spravny, ani ze je spatny, je proste muj. Navic vubec nevim jaky ty si myslis ze mam pohled, protoze to porad velmi zkreslujes dle toho jak se ti libi. Vubec nevis jaky mam pohled. A kdyz pochvalim neci dilo, nbeznamena to ze neznam kupu jinych rovnez skvelych del.

vanitas

 115    16. október 2007 o 13:54

Už tá vaša sterilná diskusia začína byť fakt únavná.
Akoby sa zabúdalo na jeden dôležitý fakt, a to že každá recenzia aj napriek tomu, že sa snaží objektivizovať, je výsadne subjektívna záležitosť. Pravda je z tohto aspektu relatívna. Takže, Ringov názor je vzhľadom naňho rovnako pravdivý, ako je pravdivý aj nesúhlas iných s jeho videním.
Vyzdvihovať niektoré obdobia tvorby, sólové projekty členov sa mi zdá tiež neobjektívne. Z viacerými názormi, ktoré tu zazneli ani ja nesúhlasím, ale snažím sa tolerovať názory iných a hľadať v nich pravdu a hlavne dôvod, prečo niekto s takýmito tvrdeniami prichádza.

to Ringo: vďaka za recenziu. Málokto si dá tú námahu, aby venoval čas a energiu na to, aby prezentoval svoj pohľad na vec. A ja tvrdím, že každá recenzia núti človeka skúmať a porovnávať videnia jej autora s osobným pohľadom, čiže každá jedna má svoj význam.

Ringo

 116    16. október 2007 o 14:09

vanitas: diky, pobobne postoje jako ty tve jsou presne ty, ktere cloveka motivuji opet nekdy zase neco napsat, podelit se s ostatnimi a pokusit se zahodit myslenky, ze to bylo naposledy, kdy jsem se se svymi dojmy podelil, protoze nekdy to fakt moc za to nestoji.

chmelko

 117    16. október 2007 o 14:26

podla mojho nazoru, ak ma niekto uplne iny nazor ako dajme tomu Ringo vo svojej recenzii mal by napisat tu svoju a vyzdvihnut pripadne rozobrat rozdiely vnímania určitého aspektu..
potom to beriem ako korektnu argumentaciu..
tiež napríklad nezdielam Ringov názor, že Alan je arogantný, práve mi prijde ako uplny opak a nepotrebujem sa s ním tu o tom hadat, je to jeho článok, jeho slová a ma na to plne pravo si to mysliet..

mame tu 163 príspevkov k článku, ale sorry uplne o ničom…

IBAH MORO3OB

 118    17. október 2007 o 11:48

No k Use You - v asi polke refrenu ma vzdy napadla cast pesnicky zo Simpsonovcov pocas navstevy v Duffylande - “dej si taky, jedno se mnou” 8). Dlho som sa toho nemohol striast, ale ak 1 tyzden niekto vydrzi bez Hourglassu, isto znova oceni jeho kvality.

                                      2strange2

P.S: Gabrielovi - tak ma tu mas znova a tak lahko (ako minule) sa ma nezbavis 8). Nevyhrazam sa teraz dlhymi statami, ale jedno je iste - tvoje konanie voci mne bolo nezmyselne a smiesne! Ale nebudem to rozpytvavat, je mi jasne, ze si sa ma chcel zbavit uz davnejsie, ale tvoja zamienka bola slaba. Je skoda, ze na tvojej svojvoli zalezi to, kto s kym a ci bude komunikovat o DM v SR. Tato stranka je super priestorom pre stret depesakov, pricom dm.cz nedosahuje ani zdaleka takej miery diskusie, s akou som sa stretaval tu.  Dodnes nechapem, preco si ma odstavil od mojho stareho konta - asi nepoznam tvoje myslienkove pochody. Argumentvoat tym, ze nepoznam principy diskusie je po niekolko sto prispevkoch smiesne. A pritom nie kazdy z tych prispevkov bol dvojstranovy zvast, v ktorom som sa stale dokola snazil presvedcit Ringa,ze aj ludia s inymi postojmi, ako su tie jeho, su ludia alebo ze ako depesaci si sice staviame barieru proti mnohym nepeknzm veciam sveta naokolo, ale zaroven si ine pustame k telu.

Fraska Gabriel….nic ine ma nenapada….

insight

 119    17. október 2007 o 14:37

Takze prave pocuvam , cely album, moje pocity:
stale Gahana taha k rocku, vobec mu to nesvedci, melodie su jednoduche, keby to nebol gahan o to nezakopnem. Mam pocit ze kazda pesnicka zacina rovnako, je to utahane, nejako sa mi to zlieva, mozno je to tym, ze to nemam napocuvane.
Vynimkou je saw something a down, ostatne nic moc. Snad zmenim nazor, ale bojim sa , ze tento album nebude casto hravat v mojej domacnosti a aute smile
Je to uplakaneeeeee

molon

 120    19. október 2007 o 12:00

hm ??? zaujmavé dva príspevky ??? ringo bez reakcie ??? obi dva sa ťa týkajú...

Dangerous

 121    19. október 2007 o 14:13

Martin Gore: “Hourglass je pro mě album roku!”


http://www.mirror.co.uk/showbiz/entertainment/music/2007/10/19/in-work-mode-89520-19972647/

vanitas

 122    19. október 2007 o 14:18

Dosť zásadné stanovisko wink

Ringo

 123    22. október 2007 o 07:50

molon: uz toho nech, je to trapne.

Ringo

 124    22. október 2007 o 11:56

jinac v patek mi to prislo z DM shopu jako blesk. Ma to moc pekny booklet.

insight

 125    25. október 2007 o 23:41

substance: ultra je uzasna

Dangerous

 127    26. október 2007 o 21:19

kytarové sólo ve skladbě Saw Something - John Frusciante ze skupiny Red Hot Chilli Peppers

chmelko

 128    26. október 2007 o 21:24

hmm, ako fakt?:-)
nikde sa to nespomínalo..inak je fakt nadherne, myslel som, že ho stvoril Phil..

inac John ma za sebou snad tažšiu zavislost ako Dave..

Ringo

 129    29. október 2007 o 09:28

Chmelko: je to v bookletu

chmelko

 130    29. október 2007 o 09:33

Ringo:jasne, moj príspevok bol v dobe ,ked som ešte CD v ruke nemal, preto ma tato info mile prekvapila:-)

Ringo

 131    29. október 2007 o 13:54

Jinac co rikate na skladbu Tommorow? Pro me je to nadherna jemna podmaniva skladba, ktera mi pripomina atmosferou konce 80. let. Ta skladba by se klidne hodila jako dalsi B strana treba k World In My Eyes.

Ringo

 132    30. október 2007 o 09:36

SUBSTANCE242: Deeper & Deeper jsem od pocatku povazoval za takovy trochu ulet, kdy Gahan chtel zkusit jiny hlas, ale kdyz posloucham ty kovove udery, ta kse mi tap isen libi cim dal vice. A Sea of sin - paradni pisen, single World in My Eyes je pro me takovym malym podalbumem Violatoru:-)

Dangerous

 133    9. november 2007 o 10:29

k topicu. prošel sem desítky magazínových recenzí k albu Hourglass, a je zajímavé, že většinou se jedná o velmi pozitivní hodnocení, ne nepodobné tomu, které zde napsal Ringo…(jenž byl za něj silně kritizován) samozřejmě Pitchfork podobně jako u PTA nic moc (stejný autor -Nitsuh Abebe),  ale to už je taková jejich póza…

Dangerous

 134    13. november 2007 o 12:53

to marek: ale jistě, přece neříkám, že se celý svět zbláznil do Gahana….navíc pokud se Formánkovi líbí DSF tak to také o něčem svědčí, vždy je třeba znát kontext…když někdo řekne, že Hourglass je hnus, zeptám se fajn, a co posloucháš ty? ....smile))

Ringo

 135    13. november 2007 o 13:17

m.arek: mel by ses aspon trochu naucit tolerance jinych nazoru. Ne vse co se tobe libi se musi libit ostatnim a ne vse co se libi ostatnim je nesmysl jen proto, ze se to nelibi tobe. To ze nekdo napise pochvalnou recenzi na nejake hudebni dilo neznamena, ze dotycny neposloucha nic jineho a ty jej tak musis zasvetit do sveta hudby, tak jak jej vnimas ty.

Beladona

 136    13. november 2007 o 14:30

Nevím, co poslouchá Formánek. Ale vysílá v rádiu spolu s Kománkovou a podle mě to má v popisu práce ironicky podrývat smile

Ringo

 137    13. november 2007 o 15:04

m.arek: tve nazory na hudbu ti neberu. Me vadi jen ten tvuj zkresleny pohled na me, ze pisu ody na radost s dovetky ze jsem uzavreny jen v DM, coz neni vubec zadna pravda. To je jedine co mi na tech komentarich vadi. Pokud bys napsal ze mas zcela jiny nazor nez ja pisi v recenzi, zcela bych to pochopil. Ale tys nehodnotil recenzi, hodnotil jsi autora a jeste dle zcela nepodlozenych domenek. To je zaklad celeho problemu. To ze te Hourglass nebere je tvuj nazor. OK. Ale proc to zavadet do roviny ze jen prot ze se ti to nelibi budes radit Hourglass do nejakych nizsich lig, porovnavat s kde cim a soudit podle toho lidi, ktere to zaujme a poslouchaji to radi. Taky bych mohl napadnout tvuj vycet kaple a srovnavat je s ligami. Nejmene tri interprety ktere bych radil ke skvaru a mohl bych ti tu spilat ja kjsi zaposlouchany do neceho, co ne nekde na urovni ctvrte ligy:-) Ale proc bych to delal? Tobe se to libi, me treba ne. A to je vse co se da k tomu rici.

A rikas ze posuzujes vytvory - cimz chces rici - prectu si co napises a reknu ti o tobe jaky jsi. Ale uvedomil sis nekdy ze tva interpretace muze byt zcela chybna? Viz - nevystrkujes nos z elektronickeho kose. Pravda je ta ze elektroniku mam nejradeji, ale po DM je mou nejoblibenejsi kapelou The Cure a pak je az to vsechno ostatni. A The cure bych k elektronice nijak zvlaste neradil. Proste tva chybna domenka.

Ringo

 138    13. november 2007 o 18:23

m.arek: tvuj zkresleny pohled mi vadi proto, ze prvni post co jsem od tebe cetl byl v podstate o tom, ze jsem clovek pro ktereho nic jineho krome Depeche Mode neexistuje a proto cokoliv nekdo z nich vyda, tak na to peji ody na radost. Marne se snazim vysvetlovat ze to neni pravda. Treba marec je taky jineho nazoru nez ja, ale bavil se o hudbe, ne o me jako lcoveku ktery urcite poslouchaj en tohle, takze vlastne nevi co je dobre. Pak tady byl jeste jeden, ktery se plne postavil na tvou stranu a vubec me to neprekvapilo, protoze ten clovek je zrejme na me alergicky a zkrz diskuse vyhledava kde co napisu, hleda clanky ktere jsem napsal a strasne kritizuje kazdicky nazor ktery napisu. Mozna ho strasne stve, ze neco pisu a on ne. Tak at takyneco napise, nikdo mu nebrani. Mozna to ted zaznelo sebestredne, ale po zkusenostech s timto clovekem jsem proste plne nabyl tohoto dojmu. Stale ma pocit zeme potrebuje ucitelsky poucovat a vychovavat v hudbe. Nedelej prosim to same.
Jen podotknu, ze ctenarska recenze z meho pojeti neni ani tak recenzi, jako spise zamyslenim a prezentaci meho nazoru, mozna by to mohlo byt spise nazvanio jak je dnes moderni - blog. Objektivne jsem tedy popsal sve hledisko na vec. Posloucham obrovskou kupu hudby denne snad 16 hodin apres to povazuji Hourglass za spicku, ktera me dokazala chytit na prvni poslech a dodnes me neomrzel. To je pro me ze vseho nejdulezitejsi. Pokud bych se mel hnipat pokazde v tom, kdy tu co uz bylo, mohli bysme se zastavit ve vycvoji hudby nekdy na konci 70. leta tam zustat dodnes.

Co se tyce oslav Camouflage a De/Vision - to mi rekni kde jsem je vylozene oslavoval. Ja je povazuji za kopie DM ktere si rad poslechnu, nic vice, nic mene. At to ze mam na ne spravny nazor jsi mi v podstate ted dokazal, protoze uz od prvnich zminek o De/Vision a Camouflage jsem tu v nazorovem mlynu mezi obdivovateli Camouflage a D/Vision, kteri je za opie DM nepovazuji a mezi temi, kteri je povazuji za kopie az tak nechutne, ze je nemaji radi vubec.

Diskutovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení užívatelia.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa