Dave a Martin v rádiu KROQ (03/2023)

Dave a Martin v rádiu KROQ (03/2023)

V rámci promo kampane k albumu "Memento Mori" na americkom kontinente, sa Depeche Mode zastavili na kus reči vo svojom "domovskom rádiu" KROQ, v Los Angeles.

pozn. na úvod: preklad z odposluchu

Dave Gahan, Martin Gore ... Depeche Mode. Je mi cťou a dovoľte mi povedať, že je to už piata dekáda, do ktorej vstupujete s novou hudbou, ktorú hráme aj u nás, vo vysielaní rádia KROQ.
Dave: Keď to takto poviete, tak je to už trochu čudné. Teda, ten čas vážne letí, pričom to tak vôbec nevnímam. Ja sa cítim stále mladý, teda, aspoň sa tak snažím cítiť :)

Ste pre mňa kapelou, ktorá dáva do svojich skladieb emócie. Dobrá pieseň je pre mňa taká, ktorá vo mne zanechá nejaký pocit, emóciu. Viem, že keď niekde spomínate umelcov, ktorí Vás ovplyvnili, tak sa spomenie aj David Bowie, pretože ten sa vyvíjal práve po tej emotívnej stránke. A keď vezmeme kapely, ktoré často znejú v našom vysielaní, napr. The Killers, Nine Inch Nails, Muse, či Coldplay, tak všetci tí ľudia spomenú práve Vás, ste pre nich inšpiráciou, Depeche Mode všetky tieto kapely a umelcov ovplyvnili. A tak by ma zaujímalo, aký je to pocit v momente, kedy sa Vám dotyčná kapela nepáči, ako zareagujete ...
Dave: Ale, v tomto smere mi to vždy lichotí. A nezáleží na nejakom štýle a podobne. Nemusí ísť len o inšpiráciu hudobnú, ale napr. v spôsobe prístupu k práci, robiť si veci po svojom. Asi sme to robili dobre. My sme to kedysi robili rovnako. Napr. v prípade Bowieho, tam sme mali inšpiráciu pripojiť sa do "jeho klubu" ...

A čo keď počujete nejakú zo skladieb, či už od spomenutých kapiel alebo iných a zrazu Vás napadne, och, veď oni znejú ako my ...
Martin: Že nám ukradli zvuk a spracovali ho lepšie :) Ale nie, to naozaj nie. Ak sa nami inšpirovali, je to fajn, to poteší. A nemám pocit, že by sa to často stávalo, že by niekto znel ako my.

Dave: Je to síce zaujímavý pohľad na vec, ale nemyslím si, že by sa vedome chceli zvukom podobať na nás. Skôr sa snažia robiť veci po svojom, ako sme to vždy robili my. Vybudovali sme niečo vlastné a potom sme to s pomocou ľudí, ako napr. vy, dostali von k ľuďom. Je to dosť alternatívny spôsob práce a v našich začiatkoch to nebolo práve normálne. Ale nakoniec, Depeche Mode neboli nikdy normálni. Tie kapely skôr spadajú do našej katogorie, tiež im pomohli iní, ako nám Daniel Miller, rovnako ako rôzni producenti za celé tie roky, inžinieri. Čiže oni sa inšpirujú primárne tým, že sme si vytvorili niečo vlastné. Ja mám takú predstavu, že v živote máš isť za niečim vlastným. Ak sa budeš riadiť tým, čo Ti povedia iní, tak nikdy nič poriadne nedosiahneš. My sme sa iných nikdy nedali ...

Dnes sa tu bavíme spolu hlavne preto, že ani nie o mesiac Vám vychádza nový album, začínate nové turné, ktoré sa mimochodom mimoriadne dobre predáva. Tuná v Los Angeles sa musel pridať ďalší termín, pretože ten prvý bol okamžite vypredaný. Myslím, že ste pridali termíny 15 a 17.december, čo je asi dôkazom, že sa Vám veci skvele rozbehli. Ale aj tak by ma zaujímalo, či máte stále obavy, či sa budú koncerty vôbec predávať, či už je vypredané, ako rýchle sa to vypredalo ... dožadujete sa v tomto smere aktuálnych informácií alebo Vás to už vôbec nezaujíma?
Martin: Je to všetko neuveriteľné. Vstupenky sa predávajú závratnou rýchlosťou, singel má úžasnú odozvu, možno to ide všetko ruka v ruke s tým štastným obdobím našej kariéry. Ono, možno je pre nás práve šťastním skutočnosť, že sme vydali možno najkomerčnejší singel za veľmi dlhý čas a objavil sa práve v období, kedy na TikTok-u bodovala "Enjoy The Silence", v seriály The Last Of Us zaznela "Never Let Me Down Again". A to celé kulminovalo do tejto veľkej explózie.

A to si nespomenul tú najdôležitejšiu vec, film "Cocaine Bear". Chlapci, Vaša pieseň znie aj v tomto filme :)
Martin: No áno, počul som o tom :)
David: To teraz letí?

Aha, ty si o tom ešte nepočul? Ja som ten skvelý film už videl, ale keď tam zaznie Vaša skladba, je to odpal. Vždy som bol presvedčený, že hudba dokáže v tomto smere veľa. A tu je jeden moment, kedy je medveď doslova naložený v balíku kokaínu a zaznie Vaša "Just Can´t Get Enough". Je to magický, skutočne magický moment.
Dave: Tak táto skladba už bola použitá vo všemožných podobách a rôznych metaforách, ale teda medveď s hlavou strčenou v miske s kokaínom, to už je iná liga :)

Takže dnes to už konečne vieme. Každý sa vždy pýtal, o čom to vlastne je, čoho nemajú dosť? A zrazu bum! Kokaínu! Už to vieme.
Martin: Tak už vieme, prečo sa nám zrazu tak darí. Očividne to s tým súvisí :)

Sme vo vysielaní rádia KROQ 106.7, máme tu Davida Gahana a Martin Gorea z Depeche Mode, debatíme o novom albume, spomínali sme TikTok, HBO, film "Cocaine Bear" ... chlapci, evidentne zažívate obrovský návrat na scénu, je tak?
Dave: Je to zvláštne, ale toto sa tu a tam stáva ak obstojíte v skúške časom a nám sa to, ako rock´n´rollovej kapele, alebo nech už nás označíte za čokoľvek, zrejme podarilo. Neviem, ako sa k tomu presne postaviť, ale myslím, že s Martinom máme vcelku šťastie, aj vzhľadom na to, čím sme za posledný rok prešli. Fletchova strata je stále čerstvá vec, je to veľká zmena ... jednoducho, niektoré veci sa v živote menia a ty ani nevieš prečo. Nevieš, čo bude ďalej, ale vieš, že sa dejú veľmi zvláštne veci ...

My sme sa tu už vo vysielaní o Fletchovom náhlom odchode bavili. Mali ste vy dvaja ale moment, kedy ste uvažovali, tak sú to ešte Depeche Mode? Má zmysel ísť ďalej?
Martin: Ale samozrejme. Bolo to zložité, ale veci sme už mali rozbehnuté, už bol plán, kedy sa mal ku nám Andy pripojiť a zrazu bolo nutné sa rozhodnúť, či sa toho plánu držať. Ale rozhodli sme sa pokračovať, povedali sme si, že bude lepšie, keď sa budeme sústrediť na hudbu, na niečo, z čoho sme obaja nadšení a v čom by sme sa mohli stratiť. Práve toto nám veľmi pomohlo tie veci prekonať ...

Dave: Viete, keď stratíte niekoho, koho máte radi, niekoho, koho poznáte, tak sa s tým musíte naučiť zrazu žiť, vysporiadať sa s tým. A cez také niečo sa aj tak len tak ľahko neprenesiete. Mám s tým už svoju skúsenosť a Fletch ... s ním sme prežili tú najlepšiu časť našich dospelých životov, niekedy sme boli spolu každý deň. Strávili sme spolu celé roky a to sa zrazu navždy zmenilo. Ešte stále sa učíme s tým žiť a hudba dokáže v tomto vždy pomôcť, tak ako v iných životných situáciách. Súčasťou života je aj akceptácia zmeny, hold, tak to už v živote beží ...

Ako by Fletch vnímal tento nový album? Myslíte, že by sa mu páčil?
Dave: Možno aj áno. Určite by mal asi pripomienky už len preto, že tie skladby sú o smrti.

Martin: Viete, Andy bol najväčší fanúšik našej kapely. To myslím vážne, z nás všetkých bol on ten najväčší. A takisto najviac z nás miloval byť v tejto kapele a istotne by bol aj v prípade tohto albumu tým najväčším sudcom. Ale aj keď by mal nejaké pripomienky, zmieril by sa s tým nakoniec.

Dave: A určite by mal pripomienky k názvu albumu. Ale potom sú tam skladby, ako napr. "Ghost Again". Už keď mi Martin poslal prvé demo tej skladby, tak mi bolo hneď jasné, že to bude výnimočná skladba a viem, že Fletch by to vnímal rovnako, bol by z nej nadšený, takisto ako by bol nenormálne nadšený z tej odozvy, akú teraz máme. A to iba z tejto jedinej skladby.

Tak to boli Dave Gahan a Martin Gore. Depeche Mode s novým albumom a turné. My dúfame, že nakoniec strávite v Los Angeles celý december a že sa opäť u nás, v rádiu KROQ zastavíte.
Dave: Moment, mám otázku: máme si potom so sebou priniesť aj zimné bundy? Počul som totiž, že tu už bežne sneží :)

Tak, môžem k tomu niečo povedať? Toto je oficiálne počasie Depeche Mode, ktoré tu práve máme. Je tu fakt zima! Takže si do batohu zabaľte kabáty, sukne, čo len chcete! :)
Martin + Dave: Dobrý pokec, vďaka

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa