Celkom noví Depeche Mode

Ernest A. Jasmin, korešpondent settlovského denníka The News Tribute, sa pokúsil porovnať históriu skupiny s jej súčasnosťou v tých najdôležitejších oblastiach. Či sa trafil alebo nie, to už je skôr na oddaných fanúšikoch.

Rockoví veteráni Depeche Mode opäť vyrazili na cestu návratu, vyzbrojení s ich najpresvedčivejším a kritikou najchválenejším albumom za posledné roky, "Playing The Angel".

Fanúšikovia si ich budú môcť vychutnať už v túto stredu, 16/11/2005 v KeyArene (Seattle).

Za posledné štvrťstoročie sa v koncertovaní, nahrávaní a v poskytovaní zvukových záznamov pre študentov školy depresívneho umenia veľa zmenilo, zatiaľ čo mnohé iné veci zostali stále rovnako podivné. Tu je krátka analýza, ako fungovali záležitosti skupiny pred rokmi a ako sa ukazujú v roku 2005.

Osadenstvo

Predtým: Po hraní v skupinách s krátkou životnosťou - No Romance In Chine, French Look a Composition Of Sound - založili vokalista David Gahan, multi-inštrumentalisti Martin Gore, Andy Fletcher a Vince Clarke skupinu Depeche Mode. Neskôr nahradil Vince Clarka Alan Wilder.

Teraz: Clarke si založil svoju vlastnú skupinu Yazoo, neskôr Erasure. V súčasnosti Depeche Mode tvoria Gore, Gahan a Fletcher.

Zvuk

Predtým: Trpeli horúčkami a liekom bolo čo najviac syntezátorov. Gahanove zasnené a často monotónne vokály dodali ten správny chladný nádych skladbám "Stripped", "A Question Of Time" a ďalším hitom 80-tych rokov.

Teraz: Stále temný, dramatický a vyumelkovaný so syntezátorovou polohou. No po 25-tich rokoch začal Gahan konečne s komponovaním. Autorsky spolupracoval na skladbách "Suffer Well", "I Want It All" a "Nothing´s Impossible". Jeho skladby však veľmi podobné skladbám od Goreho.

Fanúšikovia

Predtým: Vrchol popularity dosiahla skupina s albumom "Violator", alternatívno-rockový odpalovák, ktorý v roku 1990 dosiahol siedmu pozíciu v rebríčku Billboard 200, a ktorého pozíciu posilnili hity "Personal Jesus", "Policy Of Truth" a "Enjoy The Silence". Skupina pritiahla na dva posledné koncerty ich turné, na Dodger štadióne, dohromady 96 175 fanúšikov.

Teraz: Ich posledný album je oslavovaný ako ich najlepší od vydania albumu "Violator", a takisto dosiahol siedme miesto v rebríčkoch. Na ich nedávny koncert na Floride sa prišlo pozrieť 8 970 fanúšikov. Údaj zverejnil denník St.Petersburg Times.

Strasti a súženia

Predtým: Gahan si pri pokuse o samovraždu v roku 1995 podrezal žili a o rok neskôr mohla skupina skončiť definitívne, keď ho našli v bezvedomí po predávkovaní sa drogami v hoteli v Los Angeles.

Teraz: Gahan je údajne čistý a triezvy, a nápis "Bolesť a utrpenie v rôznych tempách" na obale aktuálneho albumu dokazuje, že za všetkým tým pocitom úzkosti sa skrýva zmysel pre humor.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa