Byť v Depeche Mode ďalších pár rokov!

Byť v Depeche Mode ďalších pár rokov!

Vydarený rozhovor s Davidom pre britský magazín NME, v ktorom otvorene priznal nechuť pokračovať s Depeche Mode, úprimne opísal svoj vzťah s Andym a predznamenal dnešnú budúcnosť.

"Väčšina skladieb pre tento album vznikla už pred pár rokmi. Martin ich nejaký čas spracovával do demo podoby a len čakal, kedy budem opäť k dispozícií. Na konci minulého roka sme debatili o tom, že by sme sa spoločne do niečoho opäť pustili, v januári tohto roka sme o tom hovorili už s plnou vážnosťou a dnes sme tu ... dokončujeme album."

Album produkovaný Jamesom Fordom je v týchto chvíľach mixovaný Martou Salogni a na trhu sa má objaviť v marci 2023. David však prezradil, že spočiatku nad novým albumom váhal.

"Musím priznať, že to nebolo niečo, do čoho som sa pustil po hlave. Spočiatku som k tomu nápadu dokonca pristupoval s odporom. Bol som schopný povedať, "neviem, či mám chuť sa tomuto všetkému ešte venovať"; toto je u mňa bežný stav, ale tentoraz to bolo trochu silnejšie."

"Malo to čo dočinenia s pandémiou, trčal som doma príliš dlho, obklopený rodinou a priateľmi. Keď to pominulo, vyvstala otázka, "čo vlastne chcem urobiť so svojim životom?" To je existenčná otázka, ktorú si kladie veľmi veľa ľudí. Za posledných pár rokov som toho urobil vcelku dosť, no ale, som tu! Opäť! Ponoril som sa do toho a opäť plávam vo vlnách Depeche Mode. A hlavne som spokojný, čo sa nám s albumom podarilo dosiahnúť."

Po vydarenom albume "Imposter", s kapelou Soulsavers, s ktorou sa vlastne David liečil z vyčerpávajúceho turné s Depeche Mode, dnes priznáva, že má pocit, akoby omladol.
"Viete, akoby som stratil kolesá. Na poslednom turné som šiel na maximum, nijakým spôsobom som si to neuľahčoval. Celé som to ukončil trochu nasrdený a s myšlienkou: neviem, či v tom chcem pokračovať. Nie preto, že by to nebolo skvelé, ono to bolo skvelé, ale vždy, keď zdoláte tú horu, sa do toho bodu dostanete. Ten pocit sa dá opísať: "tak a je to, už nič nemôže byť lepšie, tak prečo to už nepustiť k vode?" Za tie roky sa tento pocit objavil už veľakrát."

"Takže posledná vec, po ktorej som túžil, bolo nahrať album, ktorý by nemal náležitý význam. To, kde sa dnes nachádzame, to, ako sa s Martinom navzájom vnímame a spolupracujeme, to všetko pre mňa muselo mať silný význam. Nechcel som, aby sme sa spolu len predrali nahrávacím procesom a premýšľať nad tým, ako to celé napokon dopadne a pritom brať ohľad na pravidlá nahrávania."

"Takisto som nemal chuť na veľké svetové turné s cieľom spropagovať album a urobiť to celé v zaužívanom štýle Depeche Mode. Do ničoho z tých vecí by som sa nepustil bez 100% istoty. Ten pocit stále nemám! Povedal by som, že som na úrovni 75%. Samozrejme som nezačínal od nuly, počiatočný stav bol takých 25%, ale to hovoríme o období, keď som dokončil album "Imposter"."

David si zaspomínal na posledné spoločné chvíle s Martinom a Andym Fletcherom, keď boli Depeche Mode, v roku 2020, uvedení do Rock&rollovej Siene slávy. "Boli sme zrejme poslednou kapelou, ktorú tam kedy chceli vidieť, ale nakoniec nám to ocenenie dali! Bolo to celkom milé, tie pocity všetkých rockerov, ktorí na nás pohŕdavo zízajú s poznámkou, "toto nie je rock´n´rollová kapela!" Takto to bolo po celé roky, ale ono sa to raz muselo zmeniť."

"No ale, nakoniec sme sa tam dostali, stretli sme sa spolu online a zvládli to. A bolo to zábavné! Opäť som bol spolu s chalanmi, s ktorými som vyrastal. Keď som ich stretol po prvýkrát, mal som možno 18. Keď nad tým premýšľam, znie to až strašne. Strávil som s nimi veľkú časť svojho života!"

Naposledy sa však s Andym mal možnosť osobne stretnúť na londýnskom koncerte Soulsavers, v decembri 2021. "Bol tam s Robom Andrewsom, s jeho kamošom z detstva, a mali sme možnosť chvíľu pobedatiť, vďaka Bohu! Martin túto možnosť so svojim kamarátom, už zo školských čias, nemal. Do konca života si budem hovoriť, kiežby som bol býval k Fletchovi trochu viac láskavejší."

"Budem na to myslieť aspoň pri spoznávaní nových ľudí v budúcnosti. Vždy som sa k nemu choval tak trochu ako čurák, ale on sa ku mne vždy choval rovnako. A na tomto sme mali postavený náš vzťah. A to bolo na ňom skvelé. A bol dokonca vždy prvý, ktorý mi zavolal, keď som sa v živote s niečím boril. Vždy sa ozvalo to, "V pohode, Dave? Počul som, že si na tom nie najlepšie." Aj takýto to bol chlapík."

David priznal, že Andyho náhly odchod bolo "to posledné, čo sme očakávali, že sa stane. Dokonca aj Alan Wilder, ktorý s nami hral 10 rokov, napísal: "a potom zostali dvaja ..." Poslal mi sms-ku, ale povedal len to, čo väčšina, že sme si mysleli, že pri našom spôsobe živote nás Fletch všetkých prežije. Viete, pokiaľ šlo o všetky možné excesy, tak Fletch bol z nás najviac mimo toho. Preto sa vždy žartovalo, že nás všetkých prežije. "Je tu stále, nie?" A dnes už nie je, a stále mi to nepríde skutočné. Tých posledných pár mesiacov v štúdiu, kde sme pracovali s Martinom, to bolo zvláštne. My sme začali s nahrávaním a čakali sme, že sa k nám Fletch pripojí. Sedel by tam, počúval a všetko pripomienkoval. A toto mi tam chýbalo. Toto si človek uvedomí, že keď niekoho stratí."

Samotné práce na albume "Memento Mori" mohli začať ešte pred Fletchovým skonom, ale tento hráč na syntezátor nakoniec nedostal svoju šancu. "Nikdy nič z toho nepočul, čo mi príde veľmi smutné, pretože sú tam skladby, ktoré by sa mu určite páčili a povedal by "toto je to najlepšie, čo sme za posledné roky urobili". Živo si to viem predstaviť, ako aj jeho vtipné poznámky v štýle, "musí byť každá z tých skladieb o smrti?""

David spomenul, že skladby, ktoré s Martinom napísali, sa "akoby stretli na jednom mieste" a odrážali posolstvo: "patrím do tohto sveta, do tohto vesmíru", rovnako ako aj vznáša otázky "Ale čo by sme mali urobiť? Čo s tým všetkým, keď na to, do šlaka, nevieme prísť?"

"Jedna z vecí, ktoré môžem robiť, je komponovať spolu s Martinom, vytvoriť niečo spoločné a dúfať, že tým ľudí opäť spojíme. Deje sa toho vo svete aktuálne príliš veľa. Musíte si v tomto svete nájsť svoje miesto a my v tomto smere máme jasno: dokončiť ďalší album, vyraziť s ním na cesty a predstaviť ho publiku."

"Neviem, aké to bude a neviem, aké to bude bez Fletcha. Viete, už teraz mi chýba to, ako vždy pred koncertom kričal po chodbách, že víno za nič nestojí a všetky tie kraviny, ktorými bol typický."

Na otázku, či Fletchova smrť môže ovplyvniť Davidov spôsob prezentácie na pódiu odpovedal. "Nie. Pozrite, Fletch si robil na pódiu svoju robotu, ale po hudobnej stránke toho zasa až tak veľa nebolo! Ale bol to Fletch a ten tam už viac nebude. Nevieme ho nahradiť. Nemôže tam byť nejaký ďalší Fletch, bol jednoducho jediný svojho druhu."

"Väčšina mojich kamarátov, keď prišli na náš koncert, mi povie, "Do kelu, nevedel som odtrhnúť zrak od tamtoho maníka! Čo ten tam vlastne robí?" Toto bola súčasť Fletchovej práce, išlo mu to skvele, takže sa jeho post ani nebudeme pokúšať vyplniť niečím, niekým iným."

Pri rozpise budúcoročného turné sa nedá nevšimnúť priestor na konci júna, ktorý umožňuje vystúpenie kapely na festivale Glastonbury. Mohli by sme teda Depeche Mode vidieť budúce leto na Worthy Farm?

"To neviem! Na budúci rok je tých plánov veľmi veľa. Videl som ten ohromný rozpis, rok 2023 bude skutočne veľký! Som si istý, že tých koncertov bude viac."

Pokiaľ ide o budúcnosť, Dave dodal: "Kto vie, čo všetko pre nás život pripravil? "Memento Mori" to hovorí jasne: "Pamätajte, že musíte zomrieť". To, čo tu robíš dnes, to musíš prijať. A dnes to znamená, "byť v Depeche Mode ďalších pár rokov!""

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa