Biografia Playing The Angel

Všetko je, ako sa hovorí, "na spadnutie", V médiách sa objavujú prvé recenzie nevydaného singla "Precious", vieme, ako asi bude znieť celý album "Playing The Angel" a ku všetkým sa konečne pripojili aj Mute a vydali biografiu nového albumu Depeche Mode.

V októbri vydajú Depeche Mode prvý album od roku 2001, kedy sa na trhu objavil "Exciter" s dvojmiliónovým predajom. "Naozaj som pred začiatkom prác na tomto albume cítil, že sme niečo nedokončili," komentuje Dave Gahan ich jedenásty štúdiový album "Playing The Angel". A tak sa najvýznamnejšia svetová elektronická popová formácia znovu dala dohromady a zosnovala, ako uvádza jej spevák, "najlepšiu nahrávku, akú sme mohli urobiť." Žiadnej choroby sa teda obávať nemusia.

"Playing The Angel" je úžasne svieža, energická nahrávka skupiny, ktorá má za sebou už 25 ročnú kariéru, celosvetovo predaných viac ako 50 miliónov albumov, v UK vydala dohromady šokujúcich 38 hitových singlov a nie menej ako 13 albumov umiestnených v Top10. No teraz znejú ako úplne nová skupina, nie ako niekto, kto valcuje už tretiu dekádu. Prvý singel "Precious" je typicky depešácky, plný kybernetiky a nádherných refrénov. "The Sinner In Me" balansuje medzi organikou a syntetikou, no vyvrcholí, ako väčšina piesní, výbuchom FX a staccato zvukov. Davidov vokál v "Suffer Well" je silnejší ako kedykoľvek predtým. "Macrovision", spievaná Martinom Gorem je hi-tech pop s enormnou slučkou. "John The Relevator" je jedným z ďalších potencionálnych singlov. "I Want It All" je jedným z pomalších skladieb v móllovej tónine, niečo ako trip hop z pekla. "A Pain That I'm Used To" búra všetko, čo by sa dalo na druhej strane albumu pokladať za dobré, zúrivý štýl s brutálnym praskaním gitary.

Ako sa zmienil Fletch, názov albumu bol vyňatý z textu piesne s názvom "The Darkest Star". Album bol nahrávaný v Santa Barbare, New Yorku a Londýne. Nahrávanie začalo v januári 2005 v Kalifornií, za účasti producenta Bena Hillera, s kormidelníkom s dokonalým zmyslom pre zmenu. "Aby ste znovuobjavili sami seba, musíte na tom tvrdo pracovať," zdôrazňuje Dave, "takže si musíte vybrať nových ľudí, ktorí vás posunú vpred." "Playing The Angel" je prepracovanejší album, než jeho dvaja predchodcovia, zintenzívňujúci zmysel naliehavosti a vitality. Benova záľuba v analógových syntezátoroch, prevyšujúca digitálne, dopomohla k vyprofilovaniu zvuku.

Ide o prvý album s prispením Davida Gahana - až tri z albumových skladieb ("I Want It All", "Suffer Well" a "Nothing´s Impossible") boli skomponované práve týmto spevákom, povzbudeným reakciami na jeho debutový sólový album "Paper Monsters" (2003). Za zvyšných deväť piesní nesie zodpovednosť Martin Gore. Ako sám zažartoval, druhá strana obalu albumu by mohla niesť výstižný názov: "Pain And Suffering In Various Tempos". "Dave mi povedal, že som s jedinou témou urobil 25-ročnú kariéru. Nesúhlasím: sú dve!"

Keď sa spýtate na témy, ktoré sa nesú týmto albumom, Martin sa zasmeje: "Je to o všetkom, čo sa páči skutočne nefunkčným ľudom." Bolo by však nesprávne označovať Depeche Mode ako kombajnistov smútku. "Nikdy som našu hudbu nevnímal ako temnú. Vždy obsahuje prvky nádeje. A verím, že tie sa cez hudbu dokážu preniesť."

Zdokonalený zmysel pre optimizmus, znovu oživená vitalita a radosť, to všetko cítiť z albumu "Playing The Angel". A očividne túto radosť cítiť aj z Davida, Martina a Andyho, ktorí sú šťastní, že sú s Depeche Mode späť, a to všetko v predvečer vydanie brilantného albumu a štartu mamutieho, dobre sa predávajúceho svetového turné, ktoré len potvrdzuje obludnosť ich globálneho publika.

Dave stále odrieka modlitbu vďaky, že je stále tu a robí, čo má rád: "Za to, že sme za 25 rokov tak zdokonalili, a zvládli tak veľa... zo všetkých skupín, je táto jediná, na ktorú by som stavil, že tu viac nebude!" zasmeje sa. "Vidím nás vedľa U2 a R.E.M viac, ako ktorúkoľvek zo skupín, s ktorými sme spoločne prerazili, hoci sme nikdy nezapadli a ani nikdy nezapadneme, tak aby som to zhrnul - žiadna skupina nie je taká akou sú Depeche Mode. Možno som niečo zo svojich hnacích síl v polovici 1990-tych rokov stratil, ale teraz je to všetko späť. V Depeche Mode sa teraz cítim lepšie ako kedykoľvek za posledných 15 rokov."

Názory Devotees (43)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa