Berlín, 07/03/1988

Berlín, 07/03/1988

Anglická kapela Depeche Mode, ktorá je aktuálne už šiesty mesiac na svetovom turné, odohrala 7. marca 1988 koncert aj v berlínskej Werner Seelenbinder hale, kde jej aplaudovalo 6 000 fanúšikov.

Dave Gahan, Andy Fletcher, Martin Gore a Alan Wilder zaujali bombastickým zvukom, sprevádzaným fantastickými pódiovými efektami. Krátko pred koncertom usporiadali asi 20-minútovú tlačovú konferenciu. Magazín Junge Welt na nej zastupoval reportér Waltraud Heinze.

Depeche Mode je niečo viac, než len konkrétny štýl hudby - kapela dokáže zaujať aj svojim celkovým vzhľadom, ku ktorému patrí konkrétny imidž, či móda. Celkom by ma zaujímalo, čo všetko predchádzalo a predchádza tomuto konceptu.
Nám je nejaký imidž ukradnutý, záleží nám iba na hudbe. Vlastne sa snažíme byť veľmi individuálni; pokiaľ ide o módu, či oblečenie, tam si ide každý svojou cestou.

Vaša hudba je označovaná ako synthi-pop, či techno-pop, hlavne z dôvodu, že vzniká prostredníctvom počítačov. Máte pocit, že to dostatočne opisuje Vašu prácu?
Táto otázka je nám kladená veľmi, veľmi často. Kapely sú takto onálepkované väčšinou nesprávne. Hudobníci samotní takéto kategórie ani nepoužívajú. My používame elektronické nástroje, ale tie pre nás nemajú rozhodujúcu úlohu. Najdôležitejšie sú naše pocity.

Za väčšinou vašich skladieb stojí Martin Gore, hlavne pokiaľ ide o kompozície a texty. Akú veľkú rolu zohrávajú ostatní členovia, pokiaľ ide o hudobnú tvorbu?
Martin píše skladby, ktoré zároveň nahráva vo svojom domácom štúdiu. Následne ich prezentuje ostatným a očakáva ďalšie návrhy. Ostatní chalani buď rovnako so skladbou súhlasia alebo navrhnú nejaké zmeny.

Z nových skladieb výrazne vyčnieva jedna, obzvlášť pri porovnaní s predošlými prácami. Konkrétne je to skladba "Pimpf". O čom vlastne je?
Ten názov pochádza z knihy, ktorá sa zaoberá obdobím fašizmu. Martina tá kniha hlboko zasiahla, z čoho vlastne vznikla táto skladba, ktorá reprezentuje tie príšernosti nacizmu, strach, ktorý táto ideológia vyvolávala a takisto je o strachu z jej možného návratu.

Čo vlastne vyjadruje názov Vášho nového albumu, "Music For The Masses"?
Ten názov je myslený skôr ironicky. Nie sme ako napr. Madonna, ktorá oslovuje publikum priamočiaro, doslova komerčným spôsobom.

Na turné ste už šiesty mesiac. Ako spolu dokážete vychádzať, aj súkromne? Ako si dobíjate energiu?
Napriek tomu dlhému turné, ktoré je plánované na 9 mesiacov, vychádzame spolu veľmi dobre. Tu a tam sa nám na pár dní podarí dokonca dostať sa aj domov. Ale tým najsilnejším zdrojom energie je pre nás publikum. Ak sú ľudia nabití energiou a vytvoria dobrú atmosféru, tak sa to potom všetko preleje do pódium.

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa