6 málo známych skutočností o DM

6 málo známych skutočností o DM

O tejto kapele už bolo povedané a napísané všetko. Z pohľadu nespočetného množstva rozhovorov, esejí a publikácii, ktoré boli doposiaľ zverejnené, by sa to skutočne dalo akceptovať. No stále sú tu udalosti a fakty, ktoré rozhodne stoja za zmienku, doposiaľ sa o nich veľa nehovorilo a v tej ohromnej kolektívnej pamäti fanúšikov kapely nemajú svoje pevné miesto.

1. Koncertné bicie
Bicie boli v Depeche Mode použité naživo, po prvýkrát, v roku 1993, počas Devotional turné, no kým došlo ku skutočnej realizácii tohto dôležitého kroku, kedy niekdajší imidž a koncept kapely bol doslova hodený cez palubu, bol tu nápad, ktorý sa zrodil o celých desať rokov skôr.

S týmto návrhom prišiel Matt Fretton, ktorý predskakoval kapele počas turné k albumu "Construction Time Again". Koncertný set Depeche Mode sa mu totiž javil až príliš málo dynamický. V debate o možnom koncertnom bebeníkovi sa veľmi rýchlo obrátila pozornosť na Roberta Görla z DAF!

Samotný Robert Görl sa však na pódium Depeche Mode postavil až v roku 2018, kedy jeho kapela, spomínaní DAF, otvárali dva finálne koncerty DM v berlínskom Waldbühne.

2. Industriálni ľudia
V polovici 1980-tych rokov sa Martin Gore intenzívne kamarátil so spevákom a hudobníkom Genesis P-Orridgeom (dnes Genesis Breyer P-Orridge) zo skupiny Throbbing Gristle. Vzájomne si prehrávali demá, nové nahrávky a často spolu navštevovali koncerty Einstürzende Neubauten, ako aj známy londýnsky fetišistický klub Skin Two, kam mali novinári zakázaný vstup a kde vládla skutočne správna uvoľnená nálada.

Dokonca aj keď Depeche Mode dosiahli svoj hviezdny status, tak kontakty týchto dvoch ľudí naďalej pokračovali. Tento industriálny novátor je dodnes pozývaný na Martinove vystúpenia v okolí jeho súčasného bydliska. Možno sa dodnes mnohí fanúšikovia Depeche Mode čudujú, kto je tá čudne vyzerajúca žena v publiku.

3. Are People People?
Pikantná verzia prvého No.1 hitu Depeche Mode, o ktorú sa postaral Adrian Sherwood, nebola rozhodne práca na objednávku, no skôr dielom náhody. Kancelária Mute sídlila v tej istej budove ako kancelária Cherry Red Records, ktorú často, v roku 1984, navštevoval aj clubový pionier Adrian a navštívil aj Daniela Millera,
Miller tak v jeden deň posunul Sherwoodovi sample skladby "People Are People", ktorý si s nimi divoko zaexperimentoval. Bol to jeden z prvých remixov v hudobnej histórii, ktoré Milerovo vydavateľstvo vydalo iba pár týždňov po tom, čo si vypočul originál skladby.

No a keďže bol výsledok príliš zlý na to, aby sa ho kapela zbavila, objavil sa remix na b-strane limitovanej edície singla "Master And Servant".

Zummzummzumm-Bappappap!

4. Zrušené turné
Krátko po vydaní kompilácie "Some Bizzare Album" bolo naplánované turné po anglických kluboch, ktoré zahŕňalo 10 vystúpení. Na promo plagáte k turné boli uvedení všetci umelci a kapely, ktoré mali na albume svoju nahrávku. Takže okrem Soft Cell, Blancmange a B Movie sa na plagáte objavili aj Depeche Mode, ktorí na album prispeli rannou verziou skladby "Photographic".

Zostava vystúpenia mala byť každý večer iná. Ako však Boyd Rice, inak kolega Depeche Mode z Mute, neskôr uviedol, hudobníci jednej zo vznikajúcich kapiel prestrihli hneď v prvý večer káble práve počas vystúpenia Depeche Mode a po tomto incidente bolo turné, v plánovanej forme, prerušené. Ktorá z kapiel za týmto incidentom stála sa dodnes nevie.

Nakoniec však Depeche Mode vystúpili v Leeds, 2.februára 1981, a v Sheffielde o deň neskôr. Vstupné stálo 1.5 libry. Dnes za zhliadnutie Depeche Mode zaplatíte omnoho viac.

5. Pavlov’s Trancentral Mix-Up
Mastering "Policy Of Truth", vydaný v roku 1990, v podobe CD vydavateľstva Intercod (LCD Bong 19), obsahoval chybu, ktorú si nik nevšimol. The Trancentral Mix of KLF (podľa tracklistu na pozícii 1) bol zamenený za Pavlov´s Dub (pozícia 3) od Francoisa Kevorkiana.
Obe verzie sú totiž tak trochu štylisticky podobné a majú takmer rovnakú minutáž. Trancentral mix je však počuteľne tichší, než ostatné štyri nahrávky tohto masteringu.
Táto chyba sa však netýka nasledovných vinylových vydaní pod hlavičkou Intercod, dokonca nebola ani na CD vydaniach Mute Records.

Na sťažnosti by už dnes bolo príliš neskoro.

6. Zázvor
Kedysi to bolo extáza, neskôr kokaín, dokonca heroín a dnes: zázvor! David Gahan dnes na turné potrebuje svoju dennú dávku zázvoru, inak nie je schopný postaviť sa na pódium. Hľúzy sú zdravé a ich zaobstaranie veľmi jednoduché. Kto by to bol doňho povedal?

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa