40 rokov Depeche Mode - I.

40 rokov Depeche Mode - I.

Áno, je to tak. Naši miláčikovia, súputníci životom, naše drogy a liek na všetko v jednom ... jednoducho Depeche Mode, fungujú spolu už celých 40 rokov. Samozrejme, všetko má svoj začiatok, tak sa naň trochu pozrime.

Marec 1980, Woodlands School, Basildon (UK)

Presne v tomto období sa dali dohromady Vince Clarke, Andy Fletcher a Martin Gore, ktorí spolu sformovali kapelu Composition Of Sound a svoje prvé spoločné hudobné kroky začali realizovať v mládežníckom klube, ktorý bol súčasťou Woodlands School v Basildone. V jeden deň sa rozhodli odohrať vystúpenie, samozrejme zdarma, miestnym deckám. Je veľmi pravdepodobné, že sa tak stalo na konci marca, no rovnako sa tak mohlo stať začiatkom apríla 1980. Tento "koncert" je často prehliadaný, dokonca aj samotnou kapelou, nakoľko sa len zťažka dal považovať za skutočný koncert a viac bol považovaný za "kostýmovú skúšku". Je dokonca možné, že toto vystúpenie ani nebolo plánované, možno šlo skôr o návrh v štýle, "počujte, nechceli by ste dnes popoludní zahrať pre decká z triedy?".
Napriek všetkému však kapela predsalen niečo o tejto udalosti prezradila. Napr. Martin Gore v tlačovej správe, z príležitosti vydania singla "New Life" (02/1981), uviedol: "Depeche Mode boli sformovaní v marci 1980, v Basildone. Stalo sa tak vlastne na ich prvom vystúpení vo Woodlands School, na diskotéke pre decká do 12 rokov - samozrejme sa však stretli s až agresívnym nezáujmom mládeže s viac klasickejším hudobným vkusom."

V máji 1985 sa Andy Fletcher v podobnom duchu vyjadril v rozhovore pre No.1 magazín: "Dali sme sa dohromady s Martinom a Vincem a začali skúšať hrať vo Woodlands Youth Club-e. Tam dokonca vznikli ranné skladby Depeche Mode, napr. "Photographic". A v tom istom priestore sme odohrali aj koncert pre asi 9-ročné decká. Veľmi sa im páčili syntezátory, čo bola v tej dobe ozajstná novinka, a to až tak, že počas nášho vystúpenia pobehovali okolo nás a stláčali jednotlivé gombíky a klávesy."

V apríli 1984 poskytol Martin rozhovor pre The Saturday Picture Show: "Vlastne sme hrali v škole, ktorú sme navštevovali s Andym, v takom mládežníckom klube. A potom ešte v ďalšom basildonskom klube, kde sme odohrali naše vôbec prvé dva koncerty."

Detailnejšie informácie však zazneli v rozhovore s Andym a Davidom pre BBC Radio Stoke, vo februári 1982:
Takže ešte stále disponujete originálnymi páskami s Vašim pôvodným materiálom?
Fletch: Samozrejme. Keď sme začínali, tak naše prvé koncerty boli poriadané v domoch našich kamarátov a známych v Basildone. To bolo ešte predtým, než sa k nám pripojil David a potom to už bolo fakt dobré. Jeden z koncertov sme odohrali pred podivným publikom: 7 ľudí a 10 plyšových medvedíkov. A my sme boli oblečení v ... ehm ..

Dave: V pyžamách ...
Fletch: Presne, v pyžamách. A bola to parádna zábava. Dodnes máme nahrávku toho vystúpenia. V domoch našich známych sme odohrali veľmi veľa vystúpení.

Keď sa teda bavíme o prvých vystúpeniach, verím tomu, že jedno z prvých ste odohrali na mládežníckej diskotéke (pod 12 rokov). Vystupujete ešte aj dnes na takých akciách?
Fletch: Nie, ale náš prvý skutočný koncert bol presne na takom mieste a bolo to celkom zábavné.

Keď vravíš "skutočný", tak si predstavím vystúpenie, za ktoré ste dostali zaplatené. Bolo to tak?
Fletch: Nie, zaplatené sme nedostali, skôr šlo o menšiu láskavosť, keďže sme v tom období nacvičovali v mládežníckom klube, tak sme im na oplátku zahrali. Zábavné na tom bolo, že tie decká nikdy predtým syntezátor nevideli, takže sa okolo nás motali a stláčali všetky tie gombíky."

A mysleli si, že to všetko bude svietiť a blikať ...
Fletch: Presne tak. Nakoniec, boli to veľmi malé syntezátory a naozaj to bolo zábavné.

Southendpunk.com citovali Basildončana Marka Saundersa, ktorý povedal: "Čo si spomínam, tak na jednej piatkovej diskotéke vystupovali Norman And The Worms a nejaká kapela Vince Clarkea." Nakoľko Norman And The Worms tvorili Phil Burdett a Martin Gore, kľudne tam mohli vystupovať práve Composition Of Sound.

Apríl 1980, skúška kapely, Woodlands School, Basildon (UK)

V tom istom období, ako Vince Clarke založil Composition Of Sound, tak Robert Marlow založil s Paulom Redmondom a Martinom Gorem kapelu French Look. A práve tejto kapele robil zvukára Dave Gahan. V jeden večer obe kapely nacvičovali v priestoroch Woodlands School. Stalo sa tak niekedy začiatkom apríla 1980 a Dave o tom porozprával o 21 rokov neskôr, v rozhovore s reportérom Stephenom Daltonom:

"Nacvičovali tam akýsi chalani, hovorili si Composition Of Sound a bol medzi nimi aj Vince Clarke. Ja som vtedy chystal vybavenie pre kapelu French Look a v jeden večer sme sa len tak poflakovali, vybrnkávali si nejaké Bowieho skladby a zahrali si cover verziu jeho "Heroes". Paul Redmond, inak môj kamarát, sa ma snažil zlanáriť na pozíciu speváka French Look. Vtedy s nimi hral chlapík menom Rob Marlow, ale myslím, že sa v skutočnosti volal Robert Allen, hral na gitare, klávesoch a spieval, bol v tom inak fakt dobrý. Ale Paul stále tvrdil, "Dave by mal spievať, dobre vyzerá, vie spievať, počul som ho!" Rob Allen však o tom nechcel ani počuť. No ale v jeden večer som zaspieval "Heroes" a vedľa nacvičovali chalani z Composition Of Sound". A asi týždeň o tom mi zavolal Vince: "To si vtedy spieval ty?" Ja na to, "Áno". Ono, v skutočnosti nás tú pieseň spievalo viac, ale jemu som povedal, že som to spieval ja."

Andy Fletcher pre magazín The Face, v roku 1981:
"Stalo sa to, že sme získali do kapely Davida po tom, čo sme ho počuli na jednej zvukovej skúške spievať Bowieho "Heroes". Síce sme si neboli istí, či to spieval skutočne on, keďže tam vtedy spievalo viacero ľudí!"

30.máj 1980, Paddocks Community Center, Laidon (UK)

Privátna párty poriadaná pre Deb Mann, Vinceho kamarátku z tohto obdobia. Composition Of Sound stále tvorili Vince Clarke, Martin Gore a Andy Fletcher. Ich vystúpeniu predskakovali French Look (Martin Gore, Rob Malow a Paul Redmond). S Composition Of Sound sa na pódiu objavil aj Robert Marlow, čo Vince Clarke, v biografii Jonathana Millera opísal nasledovne: "Rob stál na pódiu, ale ničím výrazným neprispel. Len tam posedával a tu a tam do niečoho "pichol"." Na párty bol prítomný aj Dave Gahan, vtedy už o ponuke od Vince Clarkea vedel, a staral sa obom kapelám o osvetlenie.

Deb Mann: "Vinceho som poznala, keďže sme veľká partia spoločne zvykli flámovať v pube The Highway. Ten sa nachádzal v basildonskom Town Centre, na konci eskalátorov. Chceli si niekde zahrať a ja som mala tú párty. Chystala som sa odísť za prácou do Buttins, takže šlo o rozlúčkovú oslavu. Skvelá párty s množstvom ľudí."

Samotnú párty organizoval Debin kamarát, Nikki Avery. V roku 2011 si na to zaspomínal takto: "Párty bola vlastne menším prekvapením. Myslím, že to bol Rob Marlow, kto mi zavolal (Rob mal na párty s kapelou vystupovať) a spýtal sa, či by nemohli vystúpiť aj Vinceho Composition Of Sound. Povedal som, "No jasné, prečo nie, poďme do toho." A bolo plno, dokonca som mal s tým menšie problémy, pretože ľudí bolo až priveľa."

Basildonský fanzin, Strange Stories, o oboch vystúpeniach:
"Composition Of Sound sú postavení na dvoch syntezátoroch a bassgitare. Samozrejme nechýbal bicí automat. Ich skladby v sebe odrážajú príjemný pocit, no podobnosť s The Cure tam nevidím žiadnu. Niektoré ich skladby sú vydarené, ale pokiaľ ide o iné nové kapely, resp tak ako každá nová kapela, tak sa potrebujú zdokonaliť, čo oni istotne sami vedia. Ich verzia "The He Kissed Me" Phila Spectora sa mi však nepáčila. French Look otvorili svoje vystúpenie s páskou so záznamom skreslených hlasov, ktoré sa postupne pretavili do hry troch syntezátorov. Publiku ponúkli asi hodinový set, ktorý zahŕňal aj cover od Ultravox, ten zaznel dokonca dvakrát, ako aj "Amateur Hour" od Sparks. Mohli byť lepší a ponúknuť pestrejší set, ale som si istý, že po niekoľkých vystúpeniach si ich skladby ľudia obľúbia."

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa