Naspäť v Depeche Mode

Depeche Mode sa vrátili - svieži, no úplne iní. Takto sa začína úvodník denníka Express News (San Antonio, USA), ohlasujúci očakávaný koncert skupiny v tejto metropole, ktorý chalani odohrajú v miestnej aréne SBC Center už v stredu, 9.novembra 2005.

To, že sú sú svieži, dokazujú aj priaznivé ohlasy kritiky na ich nový album "Playing The Angel", produkovaný Benom Hillierom a právom patrí medzi jeho najlepšie práce. Úplne iní sú preto, lebo spevák Dave Gahan sa tentoraz dožadoval väčšieho prístupu do kreatívneho procesu pri nahrávaní nového albumu.

A tu je dôvod.

V minulosti dominoval v oblasti komponovanie a produkcie skupiny gitarista Martin Gore. On je Dr.Frankesteinom a Brianom Wilsonom zároveň tejto ikony 1980-tych rokov, syntypopovej skupiny, do ktorej takisto patrí aj klávesák Andy Fletcher. Gore sa ako tvorca a skladateľ podpísal pod také hity ako "Personal Jesus", "Enjoy The Silence", "Policy Of Truth", "People Are People", či "I Feel You".

No Gahanov vlastný album "Paper Monsters", spolu s následným turné, zmenil celú dynamiku práce skupiny. Určite to má na svedomí skutočnosť, že sa ešte stále nevyrovnal s temnou stránkou jeho minulosti plnej sexu, drog a rock´n´rollových excesov.

Depeche mode vystúpia v stredu, 9. novembra v San Antoniu, v SBC Centre a predskakovať im budú The Bravery.

"Potreboval som sa zbaviť ochrannej siete Depeche Mode a venovať sa niečomu úplne inému. Moje vlastné hudobné záležitosti vo pre prebudili entuziazmus potrebný pre nový album Depeche Mode, ale s novým prístupom," prezradil Gahan denníku Melbourne Herald Sun.

Dovtedajší model skupiny bol postavený pred 25-timi rokmi. V roku 1981 vyšiel prvý hit Depeche Mode, "Just Can´t Get Enough".

Gahanovou úlohou (jeho sólové vystúpenie sme mali možnosť zažiť v auguste 2003 v divadle Majestic, samotných Depeche Mode zasa v roku 2001 v amfiteátri Verizon Wireless) bolo na pódiu stvárňovať akéhosi spasiteľa rock´n´rollu, disco spojenie Micka Jaggera a Jima Morrsiona.

"Po celý ten čas, čo Martin pripravoval všetky piesne, som posedával bokom a až potom som sa venoval svojej práci," posťažoval sa David spomínaným austrálskym novinám. "Pripadalo mi to, ako keď niekam chodíte do práce. Vždy som sa tešil na koncertovanie Depeche Mode, po tejto stránke som cítil maximálnu spokojnosť, ale pri posledných nahrávkach som v štúdiu prežíval skutočnú frustráciu."

V tom istom rozhovore sa Gahan posťažoval, ako v minulosti v sebe stratil všetku vášeň. No zdá sa, že sa kúzlo vrátilo. Spoluautorsky sa podieľal na niekoľkých skladbách, a Goreho práca získala opäť vysoký kredit, ako v období albumu "Violator".

Už úvodná skladba "A Pain That I´m Used To" vás prevalcuje ako tlupa mladých Turkov. Tá skladba má v sebe všetko, temnosť, stiesnenosť a aj tanečnú chytľavosť. Zároveň má v sebe niečo nové, nadšasové a zároveň aj nostalgické.

"Precious", úderný prvý singel z nového albumu sa súverénne usadil na prvom mieste rebríčka Billboard's Hot Dance Club Play. A rebríčku Billboard 200 obsadili Depeche Mode s albumom "Playing The Angel" 7. miesto.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa