Kapela úzko spätá s Los Angeles (1990)

Kapela úzko spätá s Los Angeles (1990)

Krátky článok z Los Angles Daily News, ktorý bol zverejnený tesne po tlačovke kapely, súvisiacej s vypredanými koncertami na Dodgers Stadium.

Tie naj rockové kapely poriadajú obyčajne tlačové konferencie za účelom predstavenia nového člena, či ohlásenia turné, či inej kľúčovej udalosti.

S Depeche Mode je to inak. Keď kapela v stredu usporiadala tlačovku, šlo viacmenej o spôsob, ako spropagovať dva vypredané koncerty na Dodger Stadium.

Na vystúpeniach sa po prvýkrát predsavia naživo Electronic, postmoderná supergrupa Johnnyho Marra z The Smiths, Bernarda Summera z New Order, Neila Tennanta z Pet Shop Boys a Davida Palmera z The The. Na zozname účinkujúcich takisto figurujú apokaliptickí technopoperi Nitzer Ebb.

Oblasť LA je pre Depeche Mode už niekoľko rokov najvýnosnejším americkým trhom, veď Rose Bowl, či Fórum tu vypredajú s rovnakou ľahkosťou, ako Michael Jackson svetové turné.

Asi najlepším príkladom popularity Depeche Mode v LA bola marcová autogramiáda kapely v jednom z obchodov s nahrávkami. Akcia bola plánovaná na tri hodiny, no nakoniec, pre nedisciplinovanosť fanúšikov, skončila ani nie po hodine. 5 ľudí bolo hospitalizovaných, no žiadne vážne zranenia zaznamenané neboli. Keď sme sa na tú trmu-vrmu spýtali klávesáka Alana Wildera, pustila sa do obrany.

"Rozhodne by som to k násilnostiam neprirovnával," povedal Wilder. "Absolútna väčšina fanúšikov sa chovala slušne. Vedeli sme, že to môže byť nebezpečné, zvlášť po tom, čo sa prevalili sklá výkladov, no skôr sme boli prekvapení záujmom ľudí."

Aktuálnym turné kapela propaguje jeden z najúspešnejších albumov tohto roka, "Violator". Okamžite po vydaní vystrelil do Top 10, aj vďaka predošlému úspechu singlov "Personal Jesus" a "Enjoy The Silence".

Úspech kapely zmiatol niektorých analytikov hudobného priemyslu. Depeche Mode sa špecializujú na syntezátorovú hudbu, gothicky orientovaný pop ovplyvnený ťažkými izolacionistickými predstavami. V určitých smeroch dokonca odkazujú na nekonečné tanečné rytmy svojich obľúbených skladieb.

Náboženské témy a predstavy sú takisto dlhodobou pevnou súčasťou zvuku Depeche Mode a menšiu polemiku vyvolali so skladbami ako "Blasphemous Rumours" a "Personal Jesus". V tej prvej sa v zlovestnom refréne spieva, "Nechcem rozširovať žiadne rúhavé klebety, ale myslím, že Boh má chorý zmysel pre humor a keď zomriem, očakávam, že sa bude smiať."

Pohoršenie vyvolal rovnako názov singla "Personal Jesus". Prednedávnom sa povrávalo, že britská kapela Jesus And Mary Chain odmietli pozvanie Depeche Mode na turné z ich náboženského presvedčenia.

"Je hanbou, že takýto názov dokáže vyvolať podobné reakcie," dodal Wilder. "No rovnako ako s negatívnymi reakciami, sa ku nám dostalo veľa reakcii pozitívnych."

Keď sa spýtame Martina Goreho na náboženský podtón jeho skladieb, dostávame rozpačitú odpoveď. "Nie som ateista," vyhlási skladateľ. "Som niekde v strede, myslím. Pri písaní skladieb sa nesnažím príliš plánovať, snažím sa nechať veciam voľný priebeh. Jediným pravidlo je snaha zachytiť v skladbách emóciu."

Depeche Mode sa na scéne objavili v roku 1980 a o rok neskôr debutovali albumom "Speak & Spell", ktorý sa radí medzi prvé synth-popové albumy. Silne ovplyvnený disco zvukom Donny Summer, či producentskými prácami Giorgia Morodera, si album okamžite našiel svojich kultových priaznivcov, možno aj vďaka hitu alternatívnych rádii, "Just Can´t Get Enough".

V roku 1981 kapelu opustil jej skladateľ, Vince Clarke, založil projekt Yazoo (neskôr Erasure), a jeho pozíciu zastal klávesák Martin Gore, ktorý zároveň stiahol kapelu na cestu temne melodických záležitostí.

Aj vďaka impozantne naaranžovaným koncertom - ide o akýsi mix elvisovských pohybov (vďaka spevákovi Dave Gahanovi) a nemeckých synth-funkových melódii - si kapela vybudovala status jednej z najúspešnejších post-moderných kapiel na popovej scéne.

Keď sme sa spýtal na odhad budúcnosti kapely, dostali sme filozofickú odpoveď. "Rád by som si myslel, že sa posunieme správnym smerom," uvažuje Wilder. "Stále v sebe máme množstvo nevyužitého potenciálu. Samozrejme, urobili sme aj nejaké tie chyby, z ktorých sa stále snažíme poučiť. Radi by sme mali vlastné veci ešte viac pod kontrolou. No a samozrejme sa neustále snažíme zdokonalovať."

zdroj: Los Angeles Daily News, 03/08/1990, dmtvarchives.com

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa