Hudba je odpoveď na všetko - 11/2005

Minuloročné novembrové vydanie britského magazínu MixMag prinieslo krátku sondu do hudobného sveta Depeche Mode. Tí vám v krátkych, no o to výstižnejších odpovediach predstavia všetko, čo majú na súčasnej hudobnej scéne radi, čím boli inšpirovaní a čo by na svojej hudobnej minulosti zmenili, ak by samozrejme mali tú možnosť.

Meno: Depeche Mode alias Andy Fletcher, Martin Gore, Dave Gahan
Narodení: Všetci v Essexe, Anglicko
Pracovná pozícia: Hudobníci

Vedeli ste, že: #1 Depeche Mode vôbec nepoužívajú tour busy? Ako povedal Fletch: "Nemáme tour bus, máme lietadlo. Ale v minulosti sme samozrejme autobusy používali!"

Vedeli ste, že: #2 Martin Gore bol roznášač novín a ako tínejdžer pracoval v supermarkete Tesco? "Rok predtým, ako odštartovala kariéra skupiny som pracoval aj ako bankový úradník."

Najobľúbenejší nový album...

Goldfrapp "Supernature" (Mute)

Martin: "Uvedomil som si, že v poslednom čase počúvam "Supernature", nový album Goldfrapp, až príliš často - momentálne je to taký malý ťahúň labelu! Mám pocit, že elektronika, ktorú produkujú, je naozaj skvelá. Tento album je také "modern-day retro", teda pokiaľ sa vám páči."

Prvý zakúpený hudobný nosič nosič...

Slade "Cum On Feel The Noize" (Warner)
Dave: "Človeče, viem, že to nie je nič svetoborné, ale ja som ako decko bol do Slade vážne blázon. Jasné, že som si kúpil aj "Goodbye To Jane", "Take Me Home" a "Cum On Feel The Noize" jednotlivo. Samozrejme, že pred tými albumami vydali aj kopec nezaujímavých skladieb, no tie som si kúpil takisto!"

Keď už všetko zlyhá...

Depeche Mode "Just Can´t Get Enough" (Mute)
Andy: "Táto skladba mohla vyjsť až v roku 1983, no podľa mňa, keď už všetko zlyhá, ešte si môžete pustiť "Schizo Mix" tejto skladby. Dnes sa venujem aj dj-ingu a je to pravda. S týmto songom nemáte čo pokaziť. Nie je to moja chyba, že nás ľudia zbožňujú aj na tanečných parketoch.

Najobľúbenejší remix...

Depeche Mode "Precious" (Motor Mix) (Mute)
Martin: "Motor som nováčikmi na labeli NovaMute. Požiadali sme ich o tento remix na náš nový singel. Majú výborný album, hoci ešte nie je oficiálne vydaný. Imponuje mi ich energia, je dokonale surová."
Dave: "Mne sa veľmi páči mix "Halo" od Goldfrapp. Bolo to pre mňa v štýle "wow!". Skutočne stvorili prekrásnu pieseň. Možno lepšiu ako my sami!"

Skladba, ktorá ma privedie k slzám...

John Lennon "Imagine" (EMI)
Dave: "Žiadna iná skladba so mnou tak nepohne, ako práve táto. A musím povedať, že Lennonova "Imagine" je neskutočne krásna a inšpirujúca nahrávka. Nerozplače ma doslova, ale inšpiruje ma v písaní lepších piesní."

Najobľúbenejší filmový soundtrack...

Ennio Morricone "The Mission" OST (Virgin Records)
Martin: "Mojím najobľúbenejším sountrackom je "The Mission". Myslím, že ide o veľmi emotívnu záležitosť a veľmi evokačnú. Jediné, čo mi na tom vadí je, že najlepšia skladba znie, akoby malo ísť o úžasný deväť minútový epos a nahrávka má iba dve minúty. Skladba začne naberať na intenzite a zrazu skončí."

Najobľúbenejší nováčik na hudobnej scéne...

The White Stripes "Get Behind Me Satan" (XL)
Dave: "The White Stripes sú fenomenálni. Sú absolútne odlišní od všetkého čo je momentálne na scéne. Nijakým spôsobom sa nedajú zaškatuľkovať, neurčíte o akú produkciu vlastne ide a pritom si stále robia veci po svojom. Čo na nich milujem, že sa nedržia žiadnych pravidiel."

Album, ktorý zmenil môj život...

Elvis "Golden Records Vol.1" (Sony BMG)
Martin: "Môj život zmenili hneď dva albumy. Od sesternice som dostal album "Ziggy Stardust", takže ma veľmi ovplyvnil David Bowie. Ale predtým som bol napáchnutý rock´n ´rollom vďaka kolekcií starých nahrávok mojej mamy. Moja mama vlastnila prvú kolekciu zlatých Elvisových nahrávok, ktorú počúvam dodnes."

Najväčší vplyv...

David Bowie: "Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" (EMI)
Dave: "Aj keď úplne prvá nahrávka, ktorú som si kúpil, bola od The Damned, najväčší vplyv mal na mňa aj tak Bowieho album "Ziggy Stardust". Či už to bolo myslením, počúvaním alebo únikov do Bowieho sveta... jednoducho, je to jediný album s najväčším vplyvom. Zbožňujem Bowieho, stále je to najväčšia hudobná ikona.

Čo práve hrá u vás doma...

Marvin Gaye "What´s Going On" (Motown)
Dave: "Či je nejaká nová skladba na trhu, ktorá sa mi teraz naozaj páči? To je trochu zložité. Nie je veľa vecí, ktoré by ma vedeli teraz osloviť, okrem... možno The Arcade Fire a The White Stripes. Všetko hudba u nás doma vychádza s Jimmyho izby a to sú Pink Floyd, The Rolling Stones a Marvin Gaye... a to má iba 13. Ale najviac si púšťa "What´s Going On"."

Keby sme toto nikdy neurobili...

"A Broken Frame" (Mute)
Andy: "Je normálne, že keď vydáte dobrú nahrávku, predtým sa vám podarí vydať aj tú 'nie práve najlepšiu'. Napr. aj na "Speak And Spell" je niekoľko nevydarených skladieb, teda podľa mňa.
Martin: "Z "A Broken Frame" by som vyradil tri štvrtiny skladieb!"
Andy: "Lenže "A Broken Frame" bol veľmi dôležitý krok na ceste k nasledovnému albumu."

autor: Ralph Moore
zdroj: Mix Mag 20/11/2005

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa