David: Nechcem pôsobiť ako kazateľ

Po všetkých Davidových excesoch povedala v lete 1996 americká justícia jednoznačne "dosť!". David dostal na výber - väzenie alebo povinná liečba. Vybral si tú druhú možnosť. Pár dní od nástupu do liečebného centra v Los Angeles sa s ním telefonicky spojil korešpondent magazínu Melody Maker, Steve Hochmen.

Spevák Depeche Mode, David Gahan, prosil minulý týžden pre súdom v Los Angeles o zbavenie obvinenia za prechovávanie drog a zároveň dodal, že ho k tomu podnietila nedávna smrť z predávkovania klávesáka Smashing Pumpkins, Jonathana Melvoina, ku ktorej došlo 12.júla 1996.

Gahan, ktorý sa momentálne nachádza v liečebnom centre, kde sa zbavuje svojej závislosti, sa prostredníctvom telefonického hovoru porozprával s losangelským korešpondentom Melody Maker, Stevom Hochmanom.

"Všetko, čo teraz môžem, je dúfať, že moje skutky budú hlasnejšie ako všetky tie blbosti, ktoré vyšli z mojich úst za posledné roky," hovorí Gahan. "Nechcem, aby to vyznelo, že chcem niekoho zachrániť. Sám seba sa snažím zubami nechtami udržať nad vodou."

"Nemám kam ísť. Prišiel som o svoj dom, dokonca mám zakázané stretávať sa so svojim synom. No toto všetko môžem mať späť, ak zostanem čistý. Každý deň som na tom lepšie."

Gahan priznal, že jediná vec, ktorá ho delila od osudu Melvoina bolo šťastie.

Májové zatknutie, po predávkovaní zmesou heroínu a kokaínu v hoteli Sunset Marquis v Hollywoode okomentoval slovami, "Pred návratom do Los Angeles z New Yorku, kde som pracoval so skupinou, som bol už niekoľko týždňov čistý. Šiel som sa prejsť von a strelil si speedball. Díler odišiel a ja som následne zozelenel. Chvalabohu tam bol niekto, kto zavolal na 911. Keď som opúšťal nemocnicu, tak som ta niekomu povedal, že som sa predávkoval a personál prekvapene dodal, 'David, bol si mŕtvy. Trikrát ťa museli oživovať.' Mohol som mať trvalé porušenie mozgu."

"Keď tak premýšľam o bláznení sa za tým práškom, sú to len tri minúty eufórie... človek, čo droguje asi nie je pôžitkárom života. Lenže to funguje iba raz. Ľudia podliehajú mýtu, že ak to skúsite len raz, tak je to v pohode, a v dnešnej dobe si to mnoho ľudí takto namieri rovno k heroínu, obídu marihuanu a vrhnú sa priamo do rúk diabla. Je to príšerné."

"Zažil som to v Londýne - mnoho deciek pofajčuje na toaletách jointa s heroínom a sú prenasledované drakom. Myslia si, že keďže si heroín nevpichujú do žíl, tak ich nikdy nedobehne."

Gahan dodal, že posledné čo chce, je aby zrazu pôsobil svätuškársky, no cíti v sebe potrebu upozorňovať na nebezpečenstvo heroínu.

"Nechcem pôsobiť ako nejaký kazateľ. Som členom rock´n´rollovek skupiny, páči sa mi táto úloha a chcem byť len Davidom. Som šťastný, že sa opäť môžem stretať s tým malých chlapcom, ktorý sa vo mne stratil. Momentálne žijem s predstavou, že som čistý."

autor:Steve Hochman
zdroj: Melody Maker, 27/07/1996

Názory Devotees (21)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa