Alan: Život je komplikovaný

Alan: Život je komplikovaný

Aktuálny rozhovor s Alanom súviaci s jeho návštevou Mexika.

pozn. originál rozhovoru bol vydaný v španielčine, za nepresnosti pri preklade do angličtiny cez google translator sa ospravedlňujem

Alan, navštíviš Mexiko, čo v tomto smere očakávaš?
Zdravím. Z tohto turné som skutočne nadšený a na Mexiko mám množstvo spomienok z čias, kedy som túto krajinu navštívil s Depeche Mode, a viem aj to, že tamojšie publikum je najlepšie na svete. A pokiaľ ide o tie moje očakávania, tak si chcem určite vychutnať atmosféru mesta, tequillu a takisto chcem navštíviť pyramídy.

Na aký typ koncertu sa môže tešiť mexické publikum?
Nepôjde o klasické vystúpenie s kapelou, skôr o akúsi umeleckú prezentáciu. V tomto smere som mal vždy obavy, aby publikum nebolo sklamané: S Paulom Kendallom pracujeme spontánne, do predpripravených vecí pridávame efekty a ďalšie party. Sme veľmi flexibilní, pokiaľ ide o adaptáciu zvuku v ktoromkoľvek momente, no samozrejme musíme brať ohľad na ústredný element šou, na film.

Viete, čím sú všetky tie HD kamery, editovacie programy a iné zariadenia na trhu lacnejšie, tým je tvorba filmového materiálu omnoho jednoduchšia a aj tento fakt sa podpísal na rozhodnutí pustiť sa do tohto projektu, hoci prvé tri mesiace príprav som strávil prácou so štyrmi režisérmi a jedným centrálnym serverom, na ktorý sa postupne updatovali veci pre tento koncert.

Vieme, že si sa vo februári na charitatívnom koncerte Depeche Mode pripojil ku kapele, aký dojem to v tebe zanechalo?
Vnímal som to všetko ako "zvláštne priateľstvo", čo zasa nie je až tak prekvapivé vzhľadom na to, ako málo mám s nimi v súčasnosti spoločné. Takmer som zabudol, aké to vtedy bolo. Na druhej strane to bol významný moment, pretože si človek uvedomil, koľko ľudí nás rado spolu opäť videlo. Bolo zaujímavé všetkých vidieť, kapelu a jej tím, porozprávať sa o tom, ako sa im darí, ale to všetko bolo z dobrého dôvodu, veľmi dôležitého a vedel som, že sa to stretne s priaznivou reakciou ľudí, čo sa aj stalo.

Áno, fanúšikovia chcú tvoj návrat do Depeche Mode, čo nám k tomu povieš?
Vždy som sa cítil nepríjemne, keď takéto čosi odznelo. Odohrať s nimi koncert to je jedna vec, ale fungovať s nimi ako kapela, k tomu určite nedôjde, hoci na druhej strane musím povedať, že som bol a stále som vždy otvorený partnerstvu a spolupráci s nimi alebo s kýmkoľvek iným.

Povedz nám niečo o nedávno vydanom novom albume Recoil, "Selected".
Album sa postupne vyvinul z nízkonákladového projektu kompilácie toho najlepšieho z Recoil v niečo omnoho omnoho väčšie. Je to niečo ako komplexný retrospektívny multi-umelecký element skutočne veľkej hodnoty.

Pamätám si na diskusie ohľadne vydania albumu, vtedy zrazu došlo k razantnej zmene klímy na trhu a my sme si veľmi rýchlo a jasne uvedomili, že využitie viacerých formátov je žiadúce nielen pre umelca a konzumentov, ale je to aj ekonomicky výhodné. Myšlienka na následné turné bola len čerešničkou na torte.

No a pokiaľ ide o hudbu samotnú (na vystúpení), moje kritéria výberu sú jednoduché: vždy mám k dispozícii doslova vyčerpávajúci zoznam skladieb, veľmi vyrovnaný, bez akýchkoľvek obmedzení, niečo na povzbudenie spolu s najznámejšími skladbami, k tomu zopár mojich obľúbených vecí a ešte zopár tých, ktoré objavím (znovuobjavím) na cestách. A pokiaľ ide o hudbu na albumoch, hlavne na tých posledných troch, tak tam každý z vokalistov pridáva do procesu tvorby aj kus seba, čím sa vzniká pri skladbách veľmi vyvážená atmosféra.

Prečo nesie šou názvov "A Strange Hour"?
Vychádzali sme nielen zo skladby "Strange Hours", ale aj zo skutočnosti, že je to ideálny čas na prezentáciu toho, čo robíme, spolu so zvukom a obsahom prezentácie samotnej. Nezvyčajné na tom je, že hoci ide o mixovanú vec, materiál nie je vlastne živá hudba. To, čo prezentujeme je vlastne jeden gigantický remix, ktorý vás zavedie na iné miesta.

Ako sa ti darí po osobnej stránke.
Čo vám poviem, Wilderovská rodina viac menej prežíva. V posledných mesiacoch bol môj život mierne hektický, mám za sebou rozvod, ale aktuálne mám novú priateľku - Britt - sme spolu veľmi šťastní. No ťažko sa mi zbavuje zvláštneho smútku kvôli mojim deťom, Paris (15) a Stanley (9), sú nádherné a keď som mimo domova, tak mi veľmi chýbajú. Prišli na moje nedávne vystúpenie v Londýne, Paris ma dokonca sprevádzala pri mojej návšteve v Ríme a Miláne. Lenže život je komplikovaný a čím ďalej, tým viac sa komplikuje aj prístup k nej, zdá sa, že nie je ten typ, ktorému by vyhovovalo cestovanie.

Venuješ sa vo svojej tvorbe radšej temnej stránke ľudskej duše, hlbším pocitom alebo tej láskavejšej stránke človeka?
Áno, ale mám aj tendenciu nepremýšľať príliš o tom, čomu sa venujeme. Jednoducho to robím spontánne v duchu hesla "hell, I always do well!!" Myslím, že určitá časť môjho vnútra sa úplne prirodzene odráža v mojej tvorbe, no napriek tomu sám seba nevnímam ako temnú osobnosť. Som skôr skľúčený, no nie som Emo!

Opíš nám teda vlastnými slovami tvoju hudbu.
Z mojej hudby musím cítiť spokojnosť a ja sám potrebujem byť kreatívny a aspoň na chvíľu sa čomusi venovať. Hudba mi určite neobjasní veci, ktorým nerozumiem, ale napĺňa ma. Ak by sa tak nedialo, bol by som frustrovaný. Rozhodne nemám potrebu vysvetľovať niekomu môj svet. Vyžívam sa vo vedeckom objavovaní rovnako ako v ľudskej vynaliezavosti, čo mi príde omnoho inšpirujúcejšie, než napr. nejaké náboženstvo.

Odkaz mexickým fanúšikom?
No, ja skutočne dúfam, že si naše vystúpenie užijete a verte mi, budem sa snažiť do Mexika čo najskôr vrátiť. Za tie roky som obdržal množstvo e-mailov so želaním všetkého dobrého a ja dúfam, že 14.mája zažijeme príjemné stretnutie a užijeme si množstvo zábavy.

S pozdravom
Alan Wilder

Obrázok

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa