Zaujímavosti o Depeche Mode III.

Tretie pokračovanie zaujímavostí o DM sa tento krát zameralo hlavne na zvláštne vydania a málo známe fakty v diskografii skupiny.

Na dvoch koncertoch DM v roku 1997 a niekoľkých TV vystúpeniach sa po prvý raz predstavil rakúsky bubeník Christian Eigner a na klávesy hral Dave Clayton.

Alan Wilder sa v hudobnom priemysle pohyboval už predtým ako vstúpil do DM. Tu je jeho diskografia za toto obdobie:
- Singel "Misbehaving" v kapele The Dragons, ktorý vyšiel v DJM Records v roku 1977,
- Singel "Disco Hell" v kapele Dafne & the Tenderspots, ktorý vyšiel v Mam Records v roku 1979,
- Album "Tighttrope Walker a single "White Man Reggae" a "Mr. & Mrs." v kapele Real to Real, ktoré vyšli v Red Shadow Records v roku 1980 resp. 1981,
- Single "Ouija" a "Bates Motel"v kapele The Hitmen, ktoré vyšli v CBS v roku 1981.

Dave stál počas svojho života dvakrát pred nebeskou bránou (alebo pekelnou):
17. augusta 1995 bol prijatý s podrezanými žilami do Cedars Sinai Medical Centre. Oficiálne správy síce nič o dôvode prijatia nehovorili, ale Dave neskôr priznal, že išlo naozaj o pokus o samovraždu kvôli neustávajúcemu zúfalstvu a depresiám z drogovej závislosti.
28. mája 1996 sa Dave predávkoval speedballom (zmes kokaínu a heroínu) a v Los Angeleskej nemocnici ho po dvojminútovej klinickej smrti oživili a odovzdali úradom. Dave bol postavený pred súd a musel sa podrobiť rehabilitácii v Exodus Detox Centre v Los Angeles a počas nezverejnenej doby odovzdával každý týždeň vzorky moču. Dave Gahan je od roku 1996 čistý.

Andy Fletcher odohral počas Devotional tour posledné vystúpenie 26. marca 1994 v Honolulu. V ďalšej časti turné sa rozhodol nepokračovať a kvôli vyčerpaniu a depresiám odišiel na rekonvalescenciu do Anglicka. Za klávesmi ho nahradil Daryl Bamonte.

The Singles boxy vydala Mute v roku 1991 ako reedíciu všetkých singlov z obdobia 1981-1989 usporiadanú do troch boxov: Singles 1-6 (DMBX1), Singles 7-12 (DMBX2) a Singles 13-18 (DMBX3). Boxy neobsahujú single Strangelove, Never Let Me Down Again a Behind The Wheel. Existuje aj špeciálne vydanie, ktoré obsahuje 18CD v jednom modrom drevenom balení, ktoré je samozrejme veľmi vzácne a drahé ­ dajte si pozor, jedná sa o bootleg!!!

X1 a X2 sú japonské analógy boxov The Singles a vyšli takisto v roku 1991. Ide o 8 exkluzívnych kompilácií so skladbami mapujúcimi hudobnú kariéru Depeche Mode v rokoch 1981-1991. Ich hodnota spočíva najmä v tom, že vydavateľstvo Alfa Records, ktoré ich vydalo, ich v ten istý deň aj stiahlo z predaja. Ako jediné kompilácie, obsahujú US Black and Blue mix skladby Master and Servant a Are People People? remix skladby People are People. Disky sú označené názvami, ktorých prehľad môžete vidieť v tabuľke nižšie:

Názov disku - Podnadpis disku - Katalógové číslo
uno (po taliansky) - The Twelve Inches - ALCB 201
zwei (po nemecky) - The Twelve Inches - ALCB 202
trois (po francúzky) - The Twelve Inches - ALCB 203
four (po anglicky) - Strange Mixes - ALCB 204
cinco (po španielsky) - Instrumentals - ALCB 205
sex (po švédsky) - B-sides - ALCB 206
ceMb (po rusky) - Live One - ALCB 207
oziem (po poľsky) - Live Two - ALCB 208

Existuje špeciálna verzia The Singles, ktorá bola vydaná v USA v limitovanom náklade 50000 kusov a obsahuje tretie bonusové CD so štyrmi vzácnymi remixami (1. Rush - Wild Planet Mix, 2. Enjoy The Silence - The Quad: Final Mix, 3. World In My Eyes - Safar Mix, 4. Dangerous - Hazchemix Edit).

Existujú taktiež dve The Singles kompilácie s názvom Depro1 a Depro2. Depro1 (The Singles 86-93) bolo promo vydanie obsahujúce single od Stripped po I Feel You vydané ako 4CD spolu so štúdiovou a live verziou albumu Songs of Faith and Devotion a originálnou verziou The Singles 81-85. Kompilácia nemá žiadny obal.
Depro2 (The Singles 86-98) je taktiež promo kompilácia a obsahuje 6 skladieb z 2CD The Singles 86-98. Design obalu je úplne odlišný od klasickej verzie.

Skladby napísané Alanom Wilderom:
Two Minute Warning, The Landscape Is Changing, If You Want, Fools, In Your Memory

Skladby napísané Alanom Wilderom a Martinom Goreom:
The Great Outdoors, Work Hard, Black Day, Christmas Island.

Skladby na prvom albume Speak and Spell napísal takmer všetky Vince Clark okrem Tora! Tora! Tora! a Big Muff, ktoré napísal Martin Gore.

Martin a Dave si občas vymenili role pri spievaní naživo: Dave spieval skladbu Route 66 počas World Violation tour a Martin zas Condemnation počas Exotic tour, Summer tour a Exciter tour.

Skladba Never Turn Your Back On Mother Earth bola zároveň ako jediná skladba pochádzajúca zo sólového projektu niektorého člena kapely hraná naživo počas Music for the Masses tour. Možno ju počuť napr. na veľmi dobrom bootlegu Eternal Glory z Mountainview, 29. 04. 1988.

Existujú dve skrátené vydania videí The World We Live In and Live in Hamburgh (57 minút oproti klasickým 75 minútam, chýbajú skladby: Two Minutes Warning, Leave In Silence, New Life, Shame, See You , Shout) a Devotional (72 minút oproti 90 minútam, chýbajú skladby: Behind The Wheel, Mercy In You, Fly On The Windscreen, Everything Counts), ktoré vyšli v Amerike a v Japonsku.

Martin Gore sa podieľal remixami pre kapely On!, Spirit Feel a Garbage, Alan Wilder zas remixoval pre Toni Halliday a Nitzer Ebb.

No a na záver najoblúbenejšia fotka Antona Corbijna a jeho komentár:

A Corbijn o fotografii: "S DM som nafotil veľmi veľa záberov, takže je ťažké vybrať nejakú výnimočnú, ale toto je pravdepodobne moja najoblúbenejšia. Spravili sme ju deň pred natáčaním videa k Barrel of a Gun a mali sme len asi dve hodiny, aby sme nafotili zábery pre noviny a pre obal albumu Ultra. Použil som veľmi zrnitý film, fotka pôsobí mĺkvo, nie je nasýtená farbami".

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa