Zaujímavosti o Depeche Mode I.

Pri nahrávaní hudby vzniká mnoho zaujímavých situácií, ktoré poznamenajú osud skladieb. Pozrime sa teda na niektoré fakty o skladbách a ich názvoch o ktorých ste možno ani nevedeli.

Názov "Depeche Mode" znamená v preklade z francúžtiny "rýchla móda". Skupina si názov prisvojila z rovnomenného módneho časopisu, ktorý sa prestal tlačiť v roku 2001.

Speak And Spell
Speak & Spell (rozprávaj a hláskuj) bol názov série hračiek na overenie znalosti jazyka. Na výzvu hračky, dieťa muselo vyhláskovať po písmenách dané slovo, ak sa mu to podarilo, hračka dieťa vyzvala mechanickým hlasom pokračovať v hre s novým slovom.

Oberkorn je reálne existujúce malé mestečko v Európe, konkrétne v Luxembursku.

Christmas Island (Vianočný ostrov) je jeden z najväčších atolov v Oceánii, dobre známy aj vďaka atómovým pokusom, ktoré sa tam robili v minulosti.

Tora! Tora! Tora! znamená po japonsky Tiger! Tiger! Tiger a bol to kód pre japonské vojská na začiatok vojenskej ofenzívy proti americkej vojenskej základni Pearl Harbour. Tiež je to bojový pokrik japonských samurajov.

Nemecky hovoriaci hlas v The Landscape is Changing hovorí "Das ist gut...soooo gut.., hah hah haha!" a je prebratý zo skladby Die Elektrik Merle od Einsturzende Neubaten.

Sampel na začiatku skladby Black Celebration je hlas Daniela Millera, ktorý sa snaží o čo najlepšie napodobnenie Winston Churchilla hovoriac jeho obľúbenú frázu "A brief period of rejoicing" ("Krátke obdobie potešenia").

Hlas na začiatku albumovej verzie Fly on the Windscreen taktiež patrí Danielovi Millerovi: "Over and done with" ("Ukončené a hotové").

Na začiatku To Have and to Hold sa po rusky hovorí: "V týchto správach sa uvažuje o vývoji jadrových zbraní a sociálno-psychologických problémoch pri pretekaní sa v zbrojení".

St. Jarna je v skutočnosti tlačová chyba na obale a správny názov mal byť Stjarna, čo znamená po švédsky hviezda.

Zvuk automobilu počas skladby Stripped pochádza zo štartovania Daveovho Porsche 911.

Agent Orange je názov chemického plynu používaného americkou armádou počas vojny vo Vietname. Po kontakte s kožou dochádzalo k ťažkým popáleninám. Neskôr sa ukázalo, že má aj vedľajšie účinky, mnohí z tých, čo s ňou prišli do kontaktu, ochoreli na rakovinu.
Na konci Agent Orange možno počuť zvuk v Morseovej abecede. V preklade to znamená: "Ak toto počuješ, prosím ťa pomôž mi".

Na konci Glitter mixu skladby Pleasure, Little Treasure Andy hovorí: "To by malo pravdepodobne fungovať", a Martin za ním dodá: "Jedno za druhým". Aby ste to mohli počuť, musíte si to prehrať odzadu.

Auto, na ktorom jazdí Dave v klipe k Never Let Me Down Again sa volá "bublinové auto" alebo BMW Isetta.

Pimpf je názov jednej z mládežníckej organizácie vytvorenej nacistami v Nemecku. Organizácia Pimpf bola pre deti vo veku od 6 do 10 rokov, ktoré sa chceli dostať do Hitlerovej Mládeže. Zároveň kritici obvinili DM kôli tejto skladbe za propagáciu fašizmu.

Zip Hop mix piesne Nothing je ten istý ako Justin Strauss mix. Ich názvy sú rozdielne pre edíciu v Amerike a Británii. Podobne je to aj s The Bomb the Bass mixom a Highjack mixom piesne Strangelove.

Pracovný názov pre album 101 bol A brief Period of Rejoicing.

Pracovný názov pre album Violator bol Perversion (Perverznosť).

V medzihre po Enjoy the Silence možno počuť slovo "Crucified" (Ukrižovaný). Je to spomalený a zmixovaný sampel Fletcha, ktorý to vyslovil.

Pri nahrávaní Violatora vznikla situácia, kde sa DM rozhodovali medzi dvoma verziami skladby Enjoy The Silence. Vznikla teda Martinova "Harmonium" pomalá verzia a Alanova, ktorá zvíťazila a nachádza sa na albume.

Memphisto je slovná hračka. Memphis je americké mesto, rodné mesto Elvisa. Mephisto je diabol. Raz Martin povedal: "Memphisto je názov vymysleného filmu o Elvisovi ako diablovi, ktorý som si sám vymyslel".

Tonal mix skladby Sea of Sin je v skutočnosti jej originálnou verziou, podobne ako Jack Mix skladby Happiest Girl.

Názvy medzihier (interlude):
medzihra #1 (mission impossible) - po skladbe Pimpf na albume Music for the Masses medzihra #2 (crucified) - po skladbe Enjoy the Silence na albume Violator
medzihra #3 - medzi skladbami Blue Dress a Clean na albume Violator
medzihra #4 - po Get Right With Me na albume Songs Of Faith And Devotion.

Počas nahrávania Songs of Faith and Devotion nahrala kapela 3 alebo 4 verzie skladby Judas, jedna z nich bola v reggae štýle.

Jedným z plánovaných singlov z albumu Songs of Faith and Devotion mal byť Rush. Vzniklo niekľko remixov, ktoré sa skupine nepáčili. Jednym z nahratých remixov je "Coil Mix", ktorý nebol nikdy komerčne vydaný.

Posledná "tajná" skladba č.12 na albume Ultra (neuvedená na obale CD) má názov Junior Painkiller.

Uselink je jedna z verzií piesne Useless.

The Kruder & Dorfmeister Remix skladby Useless, ktorý je na jednom z promo singlov je o minútu dlhší ako verzia z komerčne dostupného singla.

The Cosmic Blues Edited Mix skladby Useless, ktorý je na jednom z promo singlov obsahuje sample z Enjoy The Silence.

The Club 69 mixes skladby It's No Good (4 verzie), z ktorých sa jeden nachádza na promo vinyle a taktiež na promo CD The Remixes 86>98 je komerčne nedostupný, pretože sa kapele nepáčil. V amerických kluboch zaznamenali remixy veľký úspech, čo prinútilo Reprise Records k vydaniu promo nosiča v limitovanom náklade. Neskôr bola limitovaná edícia vydaná aj v Európe. Podobne je to aj s BT mixom rovnakej skladby, ktorý Martin nenávidí.

Pracovný názov skladby Surrender bol Tempt (Pokušenie).

Pracovný názov skladby Goodnight Lovers bol Born a Lover (Narodený pre lásku).

Pracovné tituly pre album Exciter boli Love (Láska) a Lover (Milenec).

Sólový projekt Counterfeit e.p. (1989) je zbierka coververzií. Originálnymi autormi sú:
Titul (autor, interprét, album, rok vydania)
Compulsion (Joe Crow, Joe Crow, 'Pillows & Prayers', 1982)
In A Manner Of Speaking (Winston Tong, Tuxedomoon, 'Holy War', 1985)
Smile In The Crowd (Vinni Reilly, The Durutti Column, 'Another Setting', 1982)
Gone (Glaisher/Peake/Fellows/Brown, The Comsat Angels, 'Sleep No More', 1981)
Never Turn Your Back On Mother Earth (Ron Mael, The Sparks, 'Propaganda', 1974)
Motherless Child (Traditional)

Depeche Mode vo svojich začiatkoch hrávali na koncertoch (1980-82) niekoľko skladieb, ktoré nikdy v štúdiu nenahrali. Tu sú:
Addiction (často nesprávne označovaná ako Ghost Of Modern Time)
I Like It
Reason Man
Television Set
The Price Of Love
Tomorrow's Dance

Martin v štúdiu nahral demoskladby, ktoré tiež neboli nikdy vydané:
I Love You Love Me Love (coververzia od Gary Glitter-a)
Down In The Boondocks (autor Billy Joe Royal)

Okrem toho je tu skladba Let's Get Together, ktorej osud bol rovnaký ako skladieb vyššie. Dokonca existuje video záznam, kde skupina túto skladbu hrá v štúdiu.

(všetky texty a preklady nevydaných skladieb nájdete v časti Texty)

Skladby ako Ponytail Girl, Violence, I Feel No Guilt, Monghi, Here To Have Fun, Treadmill Of Time, All By Themselves, All Right Now, Chart Rundown, For Joanne, Pain, Perversion, Postulae, Take A Look At Me Now, Trans Canadian, Will The New baby Grow a ďalšie, uvádzané ako demoverzie Depeche Mode sú podvrh a skupina ich nikdy nehrala a nenahrala.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa