Záhadný muž, ktorý spája Depeche Mode

Článok z Hospodárskych novín uverejnený z príležitosti vystúpenia A.Fletchera v Bratislave. Prinášame vám ho v nepozmenenej podobe. Za pravdivosť a úplnosť informácií nesie autor článku.

Bratislava 20.11.2007 – Existuje málo skupín, ktoré majú takých verných a oddaných fanúšikov. Pred pár rokmi, keď sa hudobné žánre vybrusovali, tvorili silnú opozíciu všetkým metalistom. KO.

"Depešákov" nikdy nebolo ťažké rozoznať - odlišovali sa vzhľadom už na niekoľko metrov. Ich kultové postavenie na hudobnom poli si vedia dokonale obhájiť každým novým albumom. "Hudba a zvuk sa vyvíjajú prirodzene. Samozrejme, keď sme hudbu robili, v skutočnosti sme si neuvedomovali, čo robíme. Je to iba dvadsať rokov, ale už môžem povedať, že to, čo sme spravili, bolo dôležité," povedal v jednom z rozhovorov Andy Fletcher na margo "depešáckeho" fenoménu. V piatok sa so svojím sólovým projektom predstaví v bratislavskom PKO.

DJ "Fletch"

Andrew Fletcher, tiež prezývaný aj "Fletch", svoju kariéru odštartoval v skupine spolu s Vinceom Clarkom, kde hral na basovú gitaru. Neskôr Clarke, Gore a Fletcher vytvorili zoskupenie s názvom Composition of Sound, z ktorého po príchode Dava Gahana vznikli famózni Depeche Mode. "Depeche Mode nikdy neboli sivá masa, ale spolok odlišných a výrazných osobností. Fletcher medzi svojimi spoluhráčmi vždy pôsobil najserióznejšie," povedal pre HN hudobný publicista Vladislav Gális.

Nemožno poprieť, že v čase najväčších rebélií, keď sa Gahan potýkal s drogovou závislosťou, pôsobil Fletcher takmer ako anjelik. Čistým štítom si vôbec nepokazil svoje renomé a už vonkoncom ho nemožno považovať za niekoho menej dôležitého. Práve Andy Fletcher je tým dôležitým spojivkom, vďaka ktorému Depeche Mode stále existujú, práve on dokáže eliminovať napätie medzi Gahanom a Gorom. Patria mu teda nemalé zásluhy.

Najzáhadnejší depešák

Dodnes sa skupina teší mimoriadnej obľube - širokú fanúšikovskú základňu má aj na Slovensku. Okrem svetovo uznávaných interpretov, ktorí sa touto synthpopovou hviezdou nechali ovplyvniť, našli sa priaznivci aj medzi slovenskou hudobnou smotánkou. "Dídžejing" Andyho Fletchera však prináša množstvo nezodpovedaných otázok. "Fletcher je v Depeche Mode ten človek, ktorý produkuje hlavne, zvuky#145#. Bude to DJ-ský set, kde bude hrať aj Depeche Mode, takže sa to s ich tvorbou určite bude prelínať," povedal Yxo zo skupiny Hex. Svojimi sympatiami k Depeche Mode je známy aj Laco Lučenič, pre ktorého je Fletcher ten najzáhadnejší: "Rukopis Martina Gora je jasný, tak ako bol jasný voľakedy rukopis Alana Wildera, ktorý odtiaľ odišiel. Fletcherova existencia v skupine a jej detaily sú mi doteraz záhadou. Hoci práve on môže v Depeche Mode v poslednom čase robiť všetko, ale aj nič."

Andy Fletcher si svoje účinkovanie v "kultovke" naozaj vychutnáva. Ak s Depeche Mode práve nekoncertuje alebo nenahráva nový album, venuje sa svojej rodine, číta dve knihy týždenne či pracuje vo svojom štúdiu Toast Hawaii.

Nejasné očakávania

Svoje spravil aj internetový portál youtube.com, ktorý nedávno na svojej stránke zverejnil ukážky z Fletcherovho "gigu", ktorý odohral v októbri vo Varšave. Na "odvrátenú" tvár sa však prídu pozrieť nielen zarytí fanúšikovia synťákov. Aj napriek tomu sa nottinghamský rodák ocitá v zvláštnej situácii - hoci jeho tvorbu v rámci Depeche Mode pozná takmer každý, očakávania v spojení s jeho "setom" sú veľmi nejasné. "Neviem, či to bude mať veľký úspech, ale vychádzajúc z tohto zázemia, nemalo by to zostať bez povšimnutia," dodal Laco Lučenič.

Andy Fletcher
Kde: Park kultúry a oddychu, Bratislava
Kedy: 23. 11. 2007 o 20.00 hod.
Lístok: 390 Sk (státie)

Autor: Veronika Gallisová
Hospodárske noviny

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa