You live in the past

Mnohí zo skalných fans Depeche Mode veľmi dobre poznajú taktiku vydávania singlov kapely. Pilotný singel albumu má svojim zvukom a melódiou "zmiasť a ohúriť", ten nasledujúci má však byť osvedčená a pre skupinu typická "vypalovačka". Dave Gahan sa tohto pravidla drží tiež.

S prvým singlom z albumu Paper Monsters, Dirty Sticky Floors, razantne vstúpil na hudobnú scénu, veľmi rýchlo si získal poslucháčov a zdá sa, že silu vĺn záujmu chce udržiavať naďalej. Príjemnú rockovú záležitosť vystrieda pohodová popová vecička v podobe piesne I Need You. Od vydania albumu a začiatku turné sa práve spomenutá pieseň u publika "chytila" a stále patrí v najväčším momentom koncertu. Tažko teda usudzovať, či bolo o zámere použiť I Need You ako singel rozhodnuté ihneď po dokončení albumu alebo až po prvých ohlasoch publika. Nech už to bolo akokoľvek, Dave je výborný taktik, nakoľko sa singel svojim zvukom príjemne hodí do augustových horúcich dní a svojim "plážovým" tempom človek aspoň trochu ovlaží.

Producentských prác na singli sa podobne ako pri pilotných "špinavých dlážkach" a "papierových obludách" ujal Ken Thomas. Aj v tomto prípade povolal k spolupráci známe postavy tanečnej scény, DJ-skú dvojicu Gabriel&Dresden a DJ-a skrývajúceho sa za pseudonymom Ladytron, a pieseň odeli do nového zvukového šatu, ktorý mu pridal ešte viac na sviežosti a tempe. Tým dostáva opäť šancu uspieť nielen v oficiálnych rebríčkoch, ale aj na tanečnej klubovej scéne, kde majú Depeche Mode, a samozrejme už aj David, stabilné miesto. B-stranu singla o túžbe znovu oživiť rozbitý vzťah dopĺňajú dve nové skladby. Prvou z nich je skladba Closer, ktorá mala pre 7 rokmi pracovný názov The Ocean Song a Dave sa ju neúspešne snažil pretlačiť na album Ultra. Ktovie, ako by znela v tom období, bohužiaľ na singli pôsobí skôr ako zbytočný prvok. To sa však nedá povedať o melancholickej "Breathe", ktorú je naopak škoda pre b-stranu, skvele by sa totiž vynímala aj na albume. Zámer umelca však poslucháč ovplyvniť nemôže. Smelo však môžem skonštatovať, že ako celok pôsobí singel "I Need You" veľmi príjemne popovo so silným nádychom hudobných nálad nostalgických 80-tych rokov, o čom svedčí aj videoklip k piesni, ktorý sa vďaka hviezdnej tanečnici nápadne podobá videu "Tainded Love" od znovuzrodených Softcell.

Dátum vydania: 18.08.2003

Pozn. Neviem, či som jediný, komu skladba I Need You silne pripomína skladbu Everyone Everywhere z albumu Republic od New Order.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa