Wrong

Wrong

Nový rok vraj treba začať z vesela a optimisticky, a my preto začneme klasicky "depešácky", s riadnou dávkou čierneho humoru, tak typického pre tvorbu Martina Gorea.

Bude tomu, onedlho, už celých 10 rokov, čo Depeche Mode predstavili svetu pilotný singel z očakávaného albumu "Sounds Of The Universe", "Wrong". Skladba sa tešila úspechu, hranosti, ale hlavne priazni fanúšikov skupiny. Samotný album už bol prijatý s menšími rozpakmi, no to už nie je predmetom tohto článku. Tak poďme na to zlo ...

Keď novinár Brandon Voss povedal Martinovi, že skladba "Wrong" vyznieva, akoby ju napísal niekto, kto mal skutočne zlý deň, Martin odpovedal:
"Myslím, že ide o viac, ako len o jeden deň :) Ja len dúfam, že ľudia nebudú vnímať túto skladu príliš depresívne, pretože by som si rád myslel, že sa mi do nej podarilo dostať trochu komédie. Je v nej kúsok čierneho humoru. Smejem sa, keď vyslovím "je vo mne niečo chemicky zlé, je so mnou niečo zlé v samotnej podstate"."

Pre nemeckú mutáciu magazínu Rolling Stone sa Martin s Davidom vyjadrili nasledovne:
Dave: "Je dobré, že ľudí tento singel prekvapil. Veď rytmus skladby na začiatku prekvapil nás samotných. Je to veľmi R&B orientované, nie rapovo, skôr teatrálne. A hlavne je to veľmi zábavné. Ako keď 13-ročný chalan dupe od zlosti a skúša vzdorovať svojim rodičom. V tom veku predsa všetko vyzerá zle, tak to zvyknú hodnotiť aj rodičia."

Martin: "Rozhodli sme sa to celé začať s "Wrong" práve preto, že je to trochu odlišná skladba, v porovnaní s tým, čo sme robili v minulosti. Začul som jedno výstižné prirovnanie, ktoré sa mi veľmi páčilo - "future retro sound". Mnohé z našich nových skladieb majú nádych "sixties-space-age-pop" zvuku. Nejde priamo o Martina Dennyho alebo Esquivela, ale nemá to k tomu ďaleko. Stále tvrdím, že som tradičný skladateľ, teda pokiaľ ide o spôsob, akým pristupujem k melódiám, akordom a textom. Jednohlasné rozhodnutia sa v Depeche Mode týkajú iba inštrumentálnej zložky. Ale pokiaľ ide o mňa, electro a emócie spolu fungujú, tam nie sú žiadne rozpory."

Obaja sa vyjadrili aj v EPK albumu "Sounds Of The Universe":
Martin: "Jednomyseľne, a to myslím, že sme o tom neviedli žiadne debaty, sme zvolili "Wrong" ako pilotný singel, pretože sme ju vnímali viac ako výpoveď, všetkým nám prišla ako výrazne odlišná. Nakoniec, vždy sme, ako prvý singel, volili niečo výrazne odlišné, čo slúžilo ako nejaké ohlásenie, že sme opäť späť."

Dave: "Je to niečo ako netradičná popová skladba, ak Vám také označenie bude vyhovovať. Je to niečo ako rap, či teatrálna kázeň, dokonca aj rytmyka je výrazne odlišná. Nevybrali sme ju preto, že by sme ju považovali za najlepšiu skladbu z albumu, vybrali sme ju skôr preto, že doslova bije do očí, no rovnako je pre nás vhodným úvodom ďalšej kapitoly, ktorú práve "píšeme"."

Producent Ben Hillier sa pre Keyboard magazín vyjadril nasledovne:
"Arpeggio, ktoré znie počas celej skladby, "Wrong", pochádza z Martinovho "soft synth" dema, následne bolo preprogramované na mojom modulárnom syntezátore, s použitím "sine wave" efektu zo Cynthia Zeroscillátora. Rovnako sme pracovali aj s verziou nahratou s archívnymi zariadeniami EMS VCS3 a Tension, v Ableton Live. To sme zasa nahrávali cez archívny gitarový zosilňovač Gretch, v prízemí štúdia. Rozdiely v "sine wave" efekte sme dorovnali v moduláre, ako aj s použitím Max/MSP a archivných gitarových pedálov a reverbov. Bassová linka bola pôvodne hraná naživo, ja za klávesami Roland SH-09 a Martin ovládal filter. Následne sme to zdvojili cez Elektron SidStation a Roland Jupiter-6. Bicie pochádzajú s Akai MPC1000, hrali vo "free-run" móde, oživené modulárom a EMS syntezátormi. To všetko sme niekoľkokrát opakovali, kým sa časovanie nezhodovalo s backing trackom."

Na konci albumu "Sounds Of The Universe" zaznie krátka inštrumentálna skladba, bez názvu. Má 41 sekúnd a melódiu skladby "Wrong". V rozhovore s kapelou Röyksopp, pre magazín Filter, v apríli 2009, povedal Martin o tomto "outre" nasledovné:
"Mám rád prekvapenia. Môžete si inak všimnúť, že táto krátka vec zaznie až 3 minúty a 17 sekúnd po skončení poslednej skladby. Ja som sa dožadoval až piatich minút, čo malo symbolizovať spoluprácu astronóma Marke Whittlea a umelca Jonathana Keatsa, ktorí skompletizovali prvých milión rokov vesmíru do piatich sekúnd hudby. Myslím však, že to už viac prekvapením nie je."

Singel "Wrong" dopĺňa, v podobe b-strany, skladba "Oh Well", ktorá zároveň reprezentuje prvú spoluprácu Martin a Davida. David napísal text a Martin skomponoval hudbu.

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa