World In My Eyes

World In My Eyes

Singlovú kanonádu albumu "Violator" ukončila v septembri 1990 skladba "World In My Eyes", ktorá sa na singly ocitla s ďalšími dvoma výnimočnými kúskami v diskografii kapely - "Happiest Girl" a "Sea Of Sin". Video k singlu patrí k obľúbeným fanúšikovským záležitostiam, nakoľko obsahuje zábery z legendárneho World Violation turné.

S úvodnou skladbou albumu "Violator", "World In My Eyes", akoby ste chceli povedať "v tomto momente záleží len na radosti a potešení". Akoby šlo o veľký nádych existencionalizmu.
Martin: "Áno, je to veľmi pozitívna pieseň. V podstate naznačuje, že láska, sex a potešenie sú pozitívne veci." (NME, 17/02/1990)

Andy: "Martin samozrejme vytvoril demo k tejto skladbe sám. Ani si nespomínam, kedy sme ho vlastne počuli prvýkrát. Nejakým spôsobom sa však zrazu objavilo v štúdiu a bolo to brilantné. Kedykoľvek sa ma spýtajú na moju najobľúbenejšiu skladbu Depeche Mode, vždy odpovem "World In My Eyes"." (Q, 05/2001)

Martin: "Čo si spomínam, tak pôvodné demo "World In My Eyes" bolo trochu rýchlejšie a možno priamočiarejšie. Počas nahrávania v Miláne David na pár dní odišiel, tak sme na tej skladbe zapracovali a vytvorili z toho skutočne náladový kúsok. Pamätám si, ako sa Dave vrátil do štúdia, ešte trochu zmätený z prechodu časovými pásmami, a bol totálne šokovaný. Mal pocit, že sme skladbu jednoducho zničili, no o niekoľko hodín sa vrátil a povedal "je to naozaj vydarená skladba, ako aj spôsob, akým ste ju zmenili." Vždy chvíľu trvá, kým sa na veci zvykne." (Bong 37, 1998)

Alan: "Je fakt, že sme tú skladbu nahrali v podstate veľmi rýchlo, už počas nahrávania v Miláne. Možno aj preto, že obsahuje "depeche" prvky nadväzujúce na predošlý album. Kompletne sme ju dokončili v Londýne. S tým "drop" tretím veršom, ako aj použitím double-trackingu pre vyplnenie a dobudovanie neskorších zborov, sa stala zrejme najelektronickejšou skladbou albumu "Violator" - niečo ako pocta skupine Kraftwerk, no skôr v zmysle rytmiky. Dnes sa už smejem tým kritikám, že elektronická hudba bola "bezduchá" a oslovovala veľmi malé eklektické publikum. Jej úspech nakoniec poukázal na jednu z najzákladnejších filozofii Depeche Mode." (Singles 86 -98 editorial)

Kevin Paul: "Mal som k dispozícii asi 20 - 30 rôznych pások so skladbou "World In My Eyes" a všetky som musel synchronizovať a hľadať chýbajúce zvuky. Je tam obrátená bicia slučka, kompletne vypustená. Nebola na žiadnej z tých pások, no nejako sa tam objavila a pravdepodobne bola vytvorená na Akai, s použitím Atari. Musel sa do toho pustiť Roger Johnson. Musel nájsť sampel, v sampli slučku aktivovať a vrátiť tak zvuk späť do skladby. Vtedy sa všetko zálohovalo na floppy disky, s ktorými už dnes nedokáže takmer nik pracovať. Bolo takmer nemožné vrátiť sa k spôsobu práce, ako pracovala kapela v tých časoch. (Sound On Sound, 2006 - remastre albumov)

Andy: "Pre mňa táto skladba reprezentuje spôsob, ako spájame všetkých tých ľudí z rôznych krajín sveta, ktorí majú radi Depeche Mode." (Hotmix radio, 2017)

O videoklip k singlu sa postaral samozrejme Anton Corbijn. To existuje v dvoch verziách, z ktorých tá originálna nebola publikovaná až do vydania videokolekcie "The Videos 86 - 98". Pôvodná verzia obsahuje niekoľko záberov z World Violation Tour, ktoré sú striedané zábermi Davida Gahana s dievčinou a spolu sa dívajú na veľké pláno v autokine. V alternatívnej verzii sú zábery Davida s dievčaťom nahradené zábermi celej kapely v aute, obsahuje viac záberov z turné a tichý záber s Davidom v posteli, na konci klipu, je dlhší. Uvedená verzia bola publikovaná v rámci kompilácie "Strange Too".

Tak ako každá iná skladba Depeche Mode, aj "World In My Eyes" sa dočkala niekoľkých coververzii, no o tú najznámejšiu sa postaral Robert Smith so svojími kumpánmi z legendárnych The Cure. Kapela ju nahrala pre tributovú kompiláciu "For The Masses", ktorá sa na trhu objavila v roku 1998.

Robert Smith: Robert: "Pre mňa to bola jasná voľba medzi "World In My Eyes" a... mmm... (zaspieva) "Try walking in my shoes", pretože patria skutočne k mojim najobľúbenejším. A myslím, že majú niečo do seba aj po textovej stránke. Takisto pasujú k môjmu hlasu a napadlo ma, že by som s mojou interpretáciou mohol odkryť ich ďalšiu stránku. Nakoniec som si zvolil "World In My Eyes", pretože mi prišla prirodzenejšia. Doma som si skúsil obe, ale WIME mi pasovala viac."

B-stranu singla tvoria dve skladby, "Happiest Girl" a "Sea Of Sin". Na 7" verzii singla sa však objavili verzie Happiest Girl (Jack Mix)" a "Sea of Sin (Tonal Mix)". Pôvodné verzie skladieb nikdy vydané neboli, no na základe niektorých rozhovorov s kapelou, ako aj informácii priamo z webovej stránky DM, sú práve uvedené mixy originálnymi verziami.

Alan Wilder sa svojho času na stránke svojho sólového projektu Recoil zmienil, že počas nahrávania vládlo dlhú dobu presvedčenie, že skladba "Happiest Girl" bude zaradená na album "Violator". Zároveň však podotkol, že sa "nakoniec na album nedostala, pretože nám neprišla dostatočné silná a razantná".

Zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa